Tilbake til søkeresultatene

EUNETTVERK-EU-nettverk

EU-network for Sogn og Fjordane

Alternativ tittel: EU-nettverk for Sogn og Fjordane

Tildelt: kr 0,50 mill.

EU-nett Sogn og Fjordane skal i 2020 og første kvartal i 2021 mobilisere aktører fra FoU-miljø, offentlig sektor og næringsliv i regionen, til deltakelse i siste delen av H2020 og i overgangen til Horisont Europa. Dette vil skje ved å legge til rette for tverrsektoriell og internasjonalt samarbeid, med fokus på energi som tema. Nettverket skal arrangere egne seminarer og arbeidsverksteder med presentasjon av konkrete programmer, utlysninger og suksesshistorier. Vi skal også delta i andre sine relevante aktiviteter. Temaene miljø, klima, IT og reiseliv kvalifiseres som viktige underemner. EU-nett SFJ skal også utvikle «best practice» for arbeidsdeling og samarbeid mellom nøkkelaktører i mobiliseringsarbeidet i nye Vestland fylke. Vi skal forberede regionale aktører til deltakelse i det kommende Horisont Europa med hovedtema klimaendringer, kreft, hav, karbonnøytralitet og mat. Å oppnå økt deltagelse i andre EU-program (COST, Interreg, EØS) vil også bli prioritert. I 2020 vil vi videreføre aktiviteter for å mobilisere og styrke aktører med stort potensiale for EU samarbeid, slik at de får muligheten til å lykkes i EU-prosjekt. Vi vil også nå de som ikke i dag kjenner til mulighetene, men som vil kunne ha utbytte. Det vil vi gjøre gjennom utvikling av samarbeid og koordinering med relevante institusjoner som Vestland fylkeskommune, Innovasjon Norge og andre nettverk som EU-nettverket Horisont Vest. Dette er spesielt relevant siden Sogn og Fjordane og Hordaland blir til Vestland fylke fra 2020. Vi vil utvide nedslagsfeltet til å dekke kommuner og regioner i nye Vestland fylke ved å identifisere behov for informasjon, kompetanseheving og kobling til FoU-miljø innenfor våre prioriterte områder. Dette arbeidet pågår allerede. Vi har etablert gode kontakter i ulike miljøer både i FoU, næringsliv og offentlig sektor i begge dagens fylker.

Gjennom felles arrangement med andre virkemiddelaktører i regionen har vi fått til et tettere samarbeid og god arbeidsdeling. Prosjektleder har jobbet tett med kompetansemekler og Forskningsrådets regionansvarlig som sammen har vurdert videre oppfølging av bedrifter i etterkant av infomøter og arrangement. EU- nettverket har og etablert kontakt med aktører i tidligere Hordaland og har nå god kontakt med virkemiddelapparatet i Vestland fylket generelt. Det er et langsiktig arbeid å mobilisere til deltakelse i EU-prosjekt, men flere bedrifter er bedre rustet til det nye programmet Horisont Europa etter å ha fått informasjon fra EU-nettverket. Flere aktører er derfor og bedre forberedt til deltakelse i Horisont Europa. En deltakelse i prosjektsøknader til Horisont Europa kan gi aktørene en merverdi i form av tilgang på mer kunnskap, større internasjonale nettverk og mulige markeder. Potensielt vil det kunne ha stor verdi for bedriften, Vestland fylke og i den store sammenheng for Norge.

EU-nettverk Sogn og Fjordane vil i 2020 fortsette å arbeide med å mobilisere til økt deltakelse fra næringsliv, offentlig sektor og FoU-miljø i Sogn og Fjordane i H2020 ved samhandling og koordinering mellom en rekke aktører. Vi vil koble regionale FoU-aktører tettere mot sluttbrukermiljøer i næringsliv og offentlig sektor, og legge til rette for utvikling av samarbeidsallianser som kan inngå i internasjonale konsortier. Erfaringen vår fra den forrige EU-nett prosjektperioden viser behov for begrensing av fokusområdet. Derfor vil vi istedenfor 5 hovedtema (energi, miljø, klima, IT, reiseliv) prioritere ett: energi. Dette er også ett av områdene prioriterte i regionale planer og i H2020. Både i Sogn og Fjordane og Hordaland er energi et viktig satsingsområde for FoU, næringsliv og offentlige etater. De øvrige temaer skal imidlertid kvalifiseres som underemner. Vi vil organisere selv og delta på andre sine arrangement om energi-utlysninger og med muligheter for tverrsektoriell matchmaking. Vi vil også jobbe aktivt for å forberede aktører til deltakelse i det kommende Horisont Europa. Vi vil etablere samarbeid med relevante aktører i nåværende Hordaland, som Vestland fylkeskommune og Horisont Vest, for å tilpasse nettverket til ny fylkesstruktur. EU-nett SFJ ønsker å utvikle en fornuftig og effektiv arbeidsdeling og god dialog og samarbeid mellom aktuelle aktører. Nedslagsfeltet til nettverket vil bli utvidet med kommuner og regioner i det nye Vestland fylke, etter som vi identifiserer udekkede behov. Basert på gode resultater, og for å realisere et potensial som ikke er fullt utnyttet, vil EU-nett SFJ fortsette å bidra til kompetanseheving, samle aktører og stimulere til prosjektutvikling gjennom samarbeid både innad i nettverket, med andre EU-nettverk og med eksterne samarbeidspartnere. Nettverksaktiviteter skal også gjennomføres i samarbeid med andre virkemiddelaktører og Forskningsrådet sine NCP-er for å oppnå lærings- og synergieffekter i mobiliseringsarbeidet.

Budsjettformål:

EUNETTVERK-EU-nettverk

Temaer og emner

Ingen temaer knyttet til prosjektet