Tilbake til søkeresultatene

FRIHUMSAM-Fri prosj.st. hum og sam

The impact of food culture in Medieval towns (FOODIMPACT)

Alternativ tittel: Matkultur i middelalderbyen (FOODIMPACT)

Tildelt: kr 9,9 mill.

Prosjektnummer:

300829

Søknadstype:

Prosjektperiode:

2020 - 2024

Midlene er mottatt fra:

Samarbeidsland:

Matkultur i middelalderbyen (FOODIMPACT) Vi stiller spørsmålet: Hvilken betydning hadde matkulturen for fremveksten av en urban identitet i middelalderen? Med utgangspunkt i det rike materialet som er gravet frem fra middelalderens Oslo, ser vi nærmere på sosiale forskjeller i byen. Hva spiste skomakeren og hva spiste biskopen? Hvordan produserte munkene på Hovedøya sin egen fisk? Vi lager et sosio-geografisk kart over matkulturen i middelalderens Oslo basert på funn av dyrebein, planter og matrester. Vi undersøker også hvilke kokekar som ble brukt og hvordan maten ble servert. Forholdet mellom middelalderbyen, internasjonal handel og omlandet er en viktig faktor for å forstå matkulturen i middelalderens Oslo. Vi ser på hvilke forskjeller som oppsto i matkulturen da norske byer for første gang begynte å livnære seg utover stedets naturlige ressursgrunnlag. Hvor fikk Oslos innbyggere fisken fra? Og hvilke varer ble brakt inn fra byens omland? Byen er en del av en større helhet, og sammenhengen mellom lokal matkultur i byen og distriktene er viktig. Hvordan former og definerer matkultur lokale identiteter? Hvordan kan fortidens mat-arv gi grobunn for lokal matkultur i fremtiden? Vi vil skape et møtepunkt mellom historiske og samtidige matstudier ved å samle eksperter fra sosiologi, arkeologi, antropologi og historie, i tillegg til representanter for verdikjeden i moderne matproduksjon. Prosjektet ledes av professor Marianne Vedeler ved Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo, og er et samarbeid med Naturhistorisk Museum og CEES ved Universitetet i Oslo, Universitetsmuseet i Bergen og Universitetet i Cambridge. Det biokjemiske laboratoriet Nicolas Garnier Laboratoire i Vic-le-Comte er ansvarlig for analyser av matrester som er bevart på arkeologiske gjenstander. Prosjektet støttes av Forskningsrådet og Universitetet i Oslo.

This project is the first major study of urban food culture in medieval Norway. Our main research question is: how did the urban food culture facilitate the emergence of an urban identity? In this study, new archaeological material will for the first time be utilized to identify localised urban food culture via three strands of multidisciplinary research, focusing on 1) Social differentiation in food culture within medieval Oslo; 2) The food relationship between the medieval town, international trading and the hinterland; and 3) How urban food culture define and shape local identities. Localised food demands a localised study. Medieval Oslo is an ideal laboratory for this, being a small town with identifiable dwelling areas for clergy, craftsmen and royalty leaving behind a large amount of well-preserved archaeological material (Strand 1). Oslo gradually became a part of an international trading network from the 13th century, and for the first time began to feed beyond the bounds of natural local ecosystems (strand 2). Finally, FOODIMPACT will make an ideal platform for discussing the wider context of European urban food culture (strand 3). Food is a key to understanding urban culture. There is today an immense interest for food production and food preparation, ranging from concerns for self-sufficient eco-living and sustainable consumption, to fusion cuisine in a globalised world. Issues of food security, long-distant distribution and cultural blending have strong parallels to urban development in the Middle Ages. By bringing together for the first time paleobotanical, paleozoological and the rich available archaeological material as complementary sources, a venue opens for a new approach to the investigation of urban food culture over a long-time span. Our communication plan is varied, involving courses for children, a medieval garden, public experiments, lectures, food-blog and film in addition to an ambitious academic publication plan.

Budsjettformål:

FRIHUMSAM-Fri prosj.st. hum og sam

Finansieringskilder