Tilbake til søkeresultatene

POLARPROG-Polarforskningsprogram

The Blue Potential on Svalbard: A New Hub for Arctic Fisheries? (SVALFISH)

Alternativ tittel: Blå økonomi på Svalbard: En ny hub for arktiske fiskerier? (SVALFISH)

Tildelt: kr 7,3 mill.

2019 ble søknaden for SVALFISH prosjektet sendt til Forskningsrådet. Prosjektet startet i januar 2020 og ble avsluttet fjerde kvartal 2023. Utgangspunktet for prosjektet var at det er stadig mer fokus på potensialet for "blå økonomi" i Arktis, det vil si bærekraftig bruk av havets ressurser for å skape økonomisk vekst. Det er imidlertid begrenset kunnskap om hvordan dette potensialet kan realiseres. Dette gjelder ikke minst for Svalbard og lokalsamfunnet Longyearbyen, som de siste par tiårene har gått fra å være en gruveby til et moderne samfunn med flere bein å stå på økonomisk. Landing og foredling av fisk har blitt trukket fram som en mulig ny næringsvei på Svalbard - det vil kunne gi bedre livsgrunnlag for lokalsamfunnet og bidra til å opprettholde befolkning og norsk tilstedeværelse på øygruppen. Målet med prosjektet var å se nærmere på betingelsene for ilandføring av fisk der, når det gjaldt rettslige og politiske rammer og ikke minst økonomisk lønnsomhet - dette er noe vi sammen med sentrale aktører søkte svar på i dette prosjektet. Vi så på utbredelsen av sentrale fiskebestander i Barentshavet, som torsk, reker og snøkrabbe, samt på hvor fiskeriaktivitetene de siste årene har funnet sted - er det tegn til at mer fisk oppholder seg og mer fangst finner sted i de nordlige havområdene rundt Svalbard? Deretter så vi på de juridiske, politiske og økonomiske rammebetingelsene for ilandføring av fisk på Svalbard før vi diskuterte hvilke konsekvenser ilandføring og foredling av fisk kan ha for lokalsamfunnet på øygruppen. Tidlig i prosjektperioden konkluderte vi med at det var lite realistisk at betydelige mengder fisk fra Barentshavet skulle bli ilandført på Svalbard. Riktignok forflytter fiskeriet seg til en viss grad nordover, men mest nordøstover i Barentshavet. Det er særlig den russiske flåten som fisker så langt nord, og de russiske rederiene har veletablerte leverings- og salgskanaler hvor store deler av fisken leveres til transportfartøy som går direkte til kontinentet med frossen fisk. Derimot ser det ut til å kunne ligge til rette for mer småskala leveranse av fisk til det lokale markedet på Svalbard, og fortsatt vet vi for lite om potensialet for ilandføring av snøkrabbe, som kan ha et større potensial. Dette medførte at vi måtte utvide nedslagsfeltet til prosjektet, og dermed også se nærmere på næringsbetingelser generelt sett i lys av slutten på kulltiden, geopolitiske forutsetninger og klimatiske endringer. Prosjektets hovedresultatet har dermed vært å legge til rette for en velinformert akademisk og offentlig debatt om muligheter og utfordringer på Svalbard.

1. SVALFISH har gitt oss en bedre forståelse for næringsutvikling på Svalbard generelt og tilknyttet maritim ressursutvinning spesielt. Gjennom høy brukermedvirkning og deltakelse av ledende akademikere med spesifikk kunnskap om Svalbard har prosjektet bidratt med å klargjøre rammene og potensiale for etablering av fiskemottak i Longyearbyen og de generelle betingelsene for næringsutvikling. 2. Prosjektet har bidratt inn i den lokale debatten om muligheter og utfordringer på øygruppen, den nasjonale offentlige debatten om Svalbards unike posisjon i norsk utenriks- og innenrikspolitikk samt i den internasjonale akademiske og generelle debatt om framtidens Svalbard. Disse funnene har informert den bredere debatten om havforvaltning i Arktis inn mot Norges arbeid med bærekraftig bruk av havene og blå økonomi.

In the Arctic, focus has shifted towards the 'blue' economic potential, but there is limited knowledge of how to exploit this potential. This is especially relevant for the Svalbard archipelago, specifically the community of Longyearbyen, now undergoing a transformation from a mining community towards a multi-functional 21st century Arctic hub. Fisheries and greater utilisation of this already abundant activity by allowing landings on Svalbard is hailed as one possible avenue, advantageous for the local population and thereby Norway's Arctic presence. Questions remain as to the potential for and profitability of such activity, not least given the unique governance structures on and around Svalbard. Together with the key business actors with an interest in this activity, we ask: what conditions determine the feasibility of an emerging fishing industry on Svalbard? The objective of the SVALFISH-project is to improve knowledge regarding a possible fishing industry in Svalbard, and under what conditions new activity in this part of the Arctic might expand, in turn enhancing knowledge in businesses and among decision-makers. The project is developed together with the most central users, as we focus on the steps that determine the profitability of fishing activity in this region: catching, landing, processing and exporting of fish. This will be done by: (1) knowledge development in work packages dealing with various aspects of fisheries and Svalbard, where specific user partners are involved; (2) work-package synthesis, leading to policy recommendations and specific guidelines to assist business and decision-makers (local, national, perhaps international); and (3) outreach events and workshops together with industry partners, to ensure communication of findings and relevance beyond this initial research project. Our target group is both geographic (Svalbard/North Norway) and competence-based (actors utilising marine economic opportunities).

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

POLARPROG-Polarforskningsprogram