Tilbake til søkeresultatene

NORGLOBAL2-Norge - global partner

Climate smart innovations in agriculture in Uganda: Improved food security, livelihoods and soil carbon

Alternativ tittel: Klima-smarte løsninger i landbruk i Uganda: Økt matværesikkerhet, levekår og jordkarbon

Tildelt: kr 12,0 mill.

Prosjektnummer:

302713

Søknadstype:

Prosjektperiode:

2020 - 2025

Midlene er mottatt fra:

Geografi:

Fagområder:

Samarbeidsland:

Det er store utfordringer med matsikkerhet i Afrika sør for Sahara (SSA), noe som bl.a. tilskrives forringet jordkvalitet og klimaendringer assosiert med uregelmessig nedbør. I dette prosjektet tester vi innovative og bærekraftige klimasmarte metoder for å forbedre matsikkerheten, motvirke jordforringelse og øke inntekter i landbruket gjennom økte avlinger og ny forretningsutvikling. Prosjektet setter søkelys på bevaringslandbruk (CA), inkludert redusert jordbearbeiding, permanent jorddekke og vekstskifte (mais – ertebønne), i kombinasjon med bruk av biokull for å øke jordas karboninnhold og jordfruktbarhet. Det gjennomføres supplerende datainnsamlinger for å følge opp randomiserte kontrollforsøk (WP2a) for å identifisere barrierer mot å ta i bruk nye agronomiske metoder, samt for å se på den økonomiske gevinsten bøndene har for å ta i bruk disse. I 2021 ble det gjennomført en grunnundersøkelse med 400 småbruk i begge regioner. Blant de 400 småbrukerne ble 200 trent i CA + Biochar (siste bønder ble trent på slutten av MAM-sesongen 2023), 100 trent i CA (alle treninger fullført før MAM-sesongen 2023) og 100 (som praktiserte konvensjonelt jordbruk og ikke trent) ble tilfeldig valgt ut til å delta i husholdningsundersøkelsen før trening. Vi gjennomfører også kontrollerte studier på ulike gårder (WP1) for å vurdere effekten av CA alene eller i kombinasjon med biokull (CA+Biochar) på jords fruktbarhet og avling (mais og ertebønner) i ulike regioner i Uganda. Biokull, delvis produsert av ertebønner eller maiskolber, ble tilført i forkant av sesongene MAM-2022, SON-2022, MAM-2023 og SON-2023. Det er imidlertid utfordrende å nå målnivået på 4 tonn per ha, siden mange bønder ikke følger instruksjonene som er gitt i protokollen. En viktig del av prosjektet inkluderer kunnskapsoverføring og global utdanning (WP3). Vitenskapelig utveksling og samarbeid om opplæring og trening av studenter og bønder samt forskningsaktiviteter og datatolkning, er viktige komponenter i prosjektet. ClimSmart-prosjektet legger til rette for forskningsinfrastruktur for et pågående NORAD-finansiert prosjekt som gir midler til MSc- og PhD-stipend. REDS er ekstern konsulent i begge prosjektene og har ansvar for opplæring av bønder samt oppfølging av forsøkene på gårdsnivå (jordarbeiding, planting, ugrashåndtering og innhøsting). For tiden jobber tre doktorgradsstudenter (en finansiert av ClimSmart-prosjektet, to av NORHEDII-prosjektet) med forskningstemaer knyttet til WP1. I tillegg jobber en post doc (finansiert av ClimSmart-prosjektet) på heltid på WP2. Prosjektresultater vil bli inkludert i akademiske læreplaner og i opplæring av lokale rådgivere.

Food production in rain-fed agriculture in Sub-Saharan Africa (SSA) is increasingly challenging, due to a growing population, unsustainable methods, deteriorating soil quality and a changing climate. Innovative methods, including conservation agriculture (CA) and use of biochar (pyrolyzed crop residues for carbon storage and soil fertility improvement), have been proposed, but adoption is lagging behind. This is partly due to the lack of knowledge on returns of investment at the household level and barriers for adoption of sustainable intensification technologies. In this project we propose interdisciplinary research, linking sustainable agriculture with socio-economic and development studies, to provide scientific underpinning of the potential of large-scale implementation of climate-smart agriculture (CSA). Innovative simple, cheap and sustainable biochar technology, based on pigeon pea biomass, will be investigated, and new biochar formulations (nutrient enrichment) tested. These novel low-tech concepts have been applied successfully in Southern Africa, improving yields through increased climate resilience, while restoring the natural soil carbon sink function. The project provides a basis for extension to the widely different soils and climate conditions in Uganda. The project will contribute to several Sustainable Development Goals, including improved food security via climate change adaptation (improved soil fertility, water harvesting, nutrient retention), while contributing to climate change mitigation (increased soil carbon, lower GHG emissions). Besides biomass for biochar production, pigeon pea also improves diets and provides a marketable commodity. The potential for local pigeon pea / biochar businesses and voluntary carbon credits will be explored. Project results will be included in academic curricula and in ongoing training organised by extension providers and thus contribute to global education.

Budsjettformål:

NORGLOBAL2-Norge - global partner