Tilbake til søkeresultatene

BIONÆR-Bionæringsprogram

MICROPLASTIC AS AN EMERGING VECTOR FOR FOODBORNE PATHOGENS IN THE FOOD CHAIN

Alternativ tittel: Mikroplast som en potensiell vehikkel for mat- og vannbårne bakterier og virus

Tildelt: kr 14,5 mill.

Helsemessig risiko knyttet til mikroplastpartikler i miljø, vann og mat har de siste årene fått stor oppmerksomhet. Vurderingene er imidlertid usikre i sine konklusjoner, og Vitenskapskomiteen for mat og miljø påpekte i 2019 at «kvaliteten på forskningen er for dårlig til at det er mulig å vurdere om mikroplast utgjør en risiko for miljøet og for helsa til folk». I PLASTPATH vil vi studere om det er holdepunkt for å si at mikroplastpartikler i miljøet spiller en viktig rolle i å spre og beskytte bakterier og virus som smitter mennesker via mat og vann, noe som i så fall kan bety at høy forekomst av mikroplastpartikler i miljøet kan bidra til å øke forekomsten av mat- og vannbårne sykdommer. Vår hypotese er at bakterier og virus, ved at de fester seg på overflaten av mikroplastpartiklene og haiker med disse inn i matproduksjonskjedene, vil kunne reise lenger og være mer beskyttet sammenlignet med om de gjør denne reisen i «fri» tilstand. Vi mener at denne formen for beskyttelse vil vare helt fram til mikrobene enten blir frigjort i tarmen for å utøve sin sykdomsframkallende effekt der, eller blir tatt opp i kroppen. Vi vil starte prosjektet med å karakterisere mikrobesamfunn på overflaten av mikroplastpartikler som blir isolert fra avløpsvann og slam fra to kloakkrenseanlegg og et vassdrag, og videre studere hvordan slike mikrobesamfunn bygger seg opp på partiklene i kontrollerte laboratorieforsøk. Deretter skal vi undersøke hva assosiasjonen mellom mikrobene og mikroplasten betyr for mikrobenes overlevelse gjennom mage-tarmsystemet og deres evne til å forårsake sykdom. Dersom resultatene styrker hypotesen som ligger til grunn for prosjektet, betyr det at det vil være viktig å gjøre tiltak som begrenser spredningen av mikroplastpartikler i miljøet og i matproduksjonskjedene for å forebygge mat- og vannbåren sykdom. Prosjektet er et samarbeid mellom Veterinærhøgskolen, NMBU, NTNU Ålesund, NOFIMA, Universitetet i Barcelona, VEAS og Lier vei, vann og avløp. PLASTPATH kan følges på Twitter @plastpath.

PLASTPATH will contribute to food safety by addressing the hitherto neglected, but potential, food-related hazard to human health represented by microbial communities associated with microplastics (MP) (the plastisphere). MPs are ubiquitous environmental contaminants that may harm ecosystems and their presence is expected to increase dramatically over the next decade. Concerns areexpressed about new contamination routes where MPs act as vectors for the introduction of pathogens into the food and drinking water supplies. MPs can be colonized by microorganisms in specific biofilm structures. Due to their low biodegradability and persistence, it is believed that MPs can serve as vectors for long distance transfer of bacteria and viruses that are pathogenic to humans and animals. Our hypothesis is that MPs serve as vectors for foodborne pathogens by protecting the hitchhiking microorganisms from stressors in the environment, in the food and in the digestive system and by facilitating interaction with intestinal epithelial cells. PLASTPATH is organized into four scientific workpackages, and each workpackage is responsible for one of the four subobjectives of PLASTPATH: 1) Characterize MP associated microbial communities, 2) Use a microfluidic platform to study the establishment of plastispheres in controlled environments, 3) Study the survival, adhesion and potential uptake of the plastisphere through the digestion in in vitro and ex vivo models, and 4) in an in vivo model (the Medaka fish). PLASTPATH combines new developments within microfluidics technology with modern metagenomic-based analyses of microbial communities as well as studies of infectivity with advanced biological experimental models. To ensure biological and technological interdisciplinarity, the PLASTPATH team consists of research groups from two faculties at NMBU; from NOFIMA and from University of Barcelona. Collaboration with two WWTPs is established to secure input from important stakeholders.

Budsjettformål:

BIONÆR-Bionæringsprogram