Tilbake til søkeresultatene

FRIHUMSAM-Fri prosj.st. hum og sam

EUI - The Political Power of European Case Law and the CJEU

Tildelt: kr 2,2 mill.

Prosjektnummer:

303911

Prosjektperiode:

2019 - 2022

Midlene er mottatt fra:

Internasjonale domstoler er institusjoner som holder autoritet over tolkningen av mellomstatlige avtaler, og på denne måten spiller en sentral rolle i en rekke mellomstatlige samarbeid. Blant de mektigste internasjonale domstolene er EU-domstolen, som gjentatte ganger har vist seg å være en viktig aktør i utviklingen av EU-systemet. Opprettelsen av internasjonale domstoler preges gjerne av et ønske om ivaretagelse av signaturstatenes interesser, for eksempel ved å sikre et likt antall dommere fra hver stat. Likevel er domstolene selvstendige aktører som opererer uavhengig av statene de handler på vegne av, og som over tid utvikler både sin egen rolle og interne prosedyrer. EU-domstolen, som ble opprettet som en del av kull- og stålunionen i 1952, har stått ovenfor enorme endringer i løpet av de snart 70 årene den har eksistert. Dette prosjektet går inn for å studere EU-domstolens politiske makt og strategier, og hvilke implikasjoner dette har for Europeiske maktrelasjoner. Ved å studere EU-domstolens rolle i maktbalansen i EU-systemet søker prosjektet å bidra til utviklingen av stadig mer legitime internasjonale domstoler. Dette både direkte ved å sørge for gjennomsiktighet i politiske prosesser, og indirekte ved å peke ut styrker og svakheter ved den nåværende løsningen i EU-domstolen som kan gi verdifull innsikt for utviklingen av lignende institusjoner i fremtiden. Samtidig bidrar prosjektet ved å fremheve strategier domstolen bruker for å legitimere sitt virke; strategier som både kan kritiseres eller fremheves som eksempler for etterfølgelse. Prosjektet lener seg i stor grad mot kvantitative empiriske analyser av EU-domstolens arbeider fra 1954 frem til i dag, og søker på denne måten å gi et oversiktsbilde i et felt som domineres av juridiske analyser av enkeltbestemmelser. I så henseende er et annet bidrag av prosjektet publiseringen av en database over virket til EU-domstolen, som vil være tilgjengelig for allmenn bruk. Prosjektet består av en serie av artikler. To av disse omhandler ordre av EU-domstolen, og er publisert i anerkjente tidsskrifter. En omhandler hvordan EU domstolen har blitt gradvis mer formalisert over tid, hvor ordre publisert av domstolen kan fungere som et vindu inn i domstolens prosedyrer. Den andre ser spesielt på en type ordre domstolen selv har innført som tjener som et alternativ til vanlige domsavsigelser, og gjør det mulig for EU-domstolen å besvare spørsmål fra nasjonale domstoler med raskere beslutninger og forenklete prosedyrer. Disse ordrene påvirker samarbeidet mellom EU-domstolen og nasjonale domstoler, og kan få konsekvenser for juridisk samarbeid i Europa. Videre artikler omhandler hvordan EU-domstolen påvirkes av politiske omstendigheter, henvisning av beslutninger til nasjonale domstoler, og hvordan ulike prosedyrer for valg av dommere i ulike medlemsland påvirker maktbalansen i domstolen.

Prosjektet bidrar på flere måter til forskning på EU-domstolen og til en viss grad internasjonale domstoler generelt. Hovedproduksjonen er så klart direkte gjennom artiklene, men jeg bidrar også gjennom produksjon og tilgjengeliggjøring av data. Som en del av IUROPA-prosjektet ( https://iuropa.pol.gu.se/ ) har jeg tatt del i produksjon, publikasjon, og tilgjengeliggjøring av en rekke kilder for videre forskning. Størst er "the CJEU database platform", som er en holistisk database over EU-domstolens beslutninger. Videre har jeg bidratt med teknisk kompetanse for et dataprosjekt ledet av Urška Šadl ved EUI, hvor informasjon om domsavsigelser håndkodes av eksperter. Jeg samarbeider også med Anna Wallerman (Gøteborg) og Tom Pavone (Arizona) om et datasett over nasjonale domstoler, som kan knyttes opp mot databasen over EU-domstolen. Alle data knyttet til disse prosjektene vil bli offentliggjort gjennom IUROPA-rammeverket, og samtlige datasett benyttes i min egen avhandling.

This project will explore the role played by international courts in the judicialisation of politics, focusing on the Court of Justice of the European Union (CJEU). The project revolves specifically around the impact of CJEU case law, seeking to map its influence in different policy fields on both the European and national level. The goal is to develop a theoretical framework for explaining the scope of the Court’s case law, and to test this framework and its implications using social science methodology. I identify three central questions about the development and legislative influence of CJEU case law, which I will seek to answer using advanced empirical methods: 1. Which processes drive the expansion CJEU case law in different areas? 2. How do central actors influence, or seek to influence, the body of CJEU case law? 3. How does the alleged over-constitutionalism of the CJEU affect the Court’s influence over national and EU legislatures?

Budsjettformål:

FRIHUMSAM-Fri prosj.st. hum og sam

Finansieringskilder