Tilbake til søkeresultatene

ENERGIX-Stort program energi

EPC based Digital Building Twins for Smart Energy Systems

Alternativ tittel: Energisertifikat-basert Digitale Tvillinger for Smarte Energisystemer

Tildelt: kr 0,72 mill.

Prosjektet har utviklet metoder for innhenting og bruk av data fra energisertifikater (EPC). Det er gjort en optimaliserings modellering ved bruk av MPC (multiple prediction modellering) i ulike bygninger, disse optimaliseringene har sett på hvordan oppvarming og elektrisitetsforbruk kan få til klimagassbesparelser. Det er noe ulik infrastruktur knyttet til de fire case-områdene som omhandler et kontorbygg i Sevilla, universitetsbygning i Salzburg og ett bolighus i Wien og et leilighetskompleks i Berlin. I casene (Sevilla og Wien) er det sett på muligheter for å optimalisere i forhold til å bruk av elektrisitet fra det tilknyttete elektrisitetsnettet når det produseres av fornybarenergi, og å bruke lokal produksjon og lagring av fornybar energi når det tilknyttete nettet produserer fossil energi. I Salzburg og Wien omhandler optimalisering av oppvarming gjennom bedre samspill mellom lokal oppvarming basert på fornybare-løsninger og fjernvarme anleggene. I alle casene er det lagt inn smart-styring etter værforhold og utetemperaturer. En sentral barrierer for videre implementeringer av løsningen er at tilgangen til EPC-data og EPC-datakvalitet varier mellom land og regioner. Størst effekt fra klimagassutslippene kommer i tilfeller der brukere ikke øker komfortnivå, og at løsningene erstatter bruk av fossile-kilder. Minst effekt kommer i tilfeller der fjernvarme og elektrisitetsnett allerede er fornybare, og der brukere øker komfortnivå. Stor skala utbygging av lokale løsninger for varme og elektrisitetsproduksjon kan under rette forutsetninger bidra til en raskere implementering av fornybarenergi både til oppvarming og elektrisitet, og å redusere behovet for utbygging av sentrale løsninger for fjernvarme og energiproduksjon.

Innsikt fra prosjektet har potensiell store virkninger som kan bidra til bedre planlegging av energiframtida i Europa, spesielt gjelder det å få til bedre samspill mellom desentraliserte løsninger for varme- og energiproduksjon, og kobling til eksisterende og framtidig fjern varme lsninger og elektrisitetsnettet. Det er gjort optimaliserings modellering ved bruk av MPC (multiple prediction modellering) i ulike bygninger, disse optimaliseringene har sett på hvordan oppvarming og elektrisitetsforbruk kan få til klimagassbesparelser. Størst effekt fra klimagassutslippene kommer i tilfeller der brukere ikke øker komfortnivå, og at løsningene erstatter bruk av fossile-kilder. Minst effekt kommer i tilfeller der fjernvarme og elektrisitetsnett allerede er fornybare, og der brukere øker komfortnivå. Stor skala utbygging av lokale løsninger for varme og elektrisitetsproduksjon kan under rette forutsetninger bidra til en raskere implementering av fornybarenergi både til oppvarming og elektrisitet, og å redusere behovet for utbygging av sentrale løsninger for fjernvarme og energiproduksjon. Innsikt fra prosjektet kan brukes av myndigheter, energiselskap og komme til anvendelse for byggeiere og private husholdninger. Det ligger også et stort potensial basert på teknologien for nye forretningsmodeller der energibruken kan styres slik at klima- og miljøvirkninger blir minimale.

Data som er innhentet gjennom de obligatoriske Energy Performance Certificate (EPC) -ordningene, er en verdifull kilde for beregning av energibruk i bygninger. Dette gjelder både for modellbasert og sektoroverspennende planlegging av fremtidige smarte energisystemer. EPC4SES er et prosjekt som tilrettelegger for utnytting av EPC-data i Europa, og introduserer en ny måte for krav til konvergens som kan bidra til forbedring av kvalitet på slike data. Prosjektet vil utvikle applikasjoner i samarbeid med interessenter, ved å kombinere byggdata med energi-effektiv design. De modell-baserte prediksjonsapplikasjonene vil bli implementert som forskningsprototyper ved hjelp av ekte data fra de tre casene i Sevilla, Berlin og Salzburg / Wien, for å kvantifisere effekter ved etablering av virtuelle tvillinger for bygninger. EPC4SES benytter fagområdene energiforskning, styringsteknologi og samfunnsvitenskap, som kombineres i gjennomføringen ved hjelp av state-of-the art IT-teknologi. Dette inkluderer forskning på: - Sosioøkonomiske aspekter ved smarte energisystemer, ved hjelp av kritisk teknologivurdering og kybernetisk system-dynamikk - Alternativ systemarkitektur og dens egnethet i ulike scenarier, samt vurdering av alternativenes samfunnsmessige konsekvenser Evalueringen vil utføres ved å sammenlikne forventningene fra digital tvilling -simuleringene, med faktiske energi- sparinger som oppnås i de tre casene. En vugge-til-grav tilnærming (livsløpsvurdering) bli benyttet for å gi best kunnskap om konsekvensene av tilnærmingen til energi-effektivisering som utvikles i prosjektet. Prosjektet utføres gjennom 5 arbeidspakker: WP1 Project Management WP2 Specification System Architecture and Verification WP3 Implementation of Research Prototypes WP4 Evaluation and Exploitation WP5 Knowledge Community Konsortiet består av 9 partnere fra 4 Europeiske land (Spania, Norge, Tyskland og Østerrike).

Budsjettformål:

ENERGIX-Stort program energi