Tilbake til søkeresultatene

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Thermomur byggesystem. Brannsikkert og bærekraftig

Alternativ tittel: Thermomur building system. Fire safe and sustainable

Tildelt: kr 7,5 mill.

Prosjektnummer:

309380

Prosjektperiode:

2020 - 2022

Midlene er mottatt fra:

Geografi:

Jackon har i samarbeid med Norgeshus, Solid Entreprenør og SINTEF utviklet Thermomur byggesystem for bruk i boligbygninger i 4 etasjer. Løsningene er brannsikre, kostnadseffektive og bærekraftige. Thermomur er forskalingselementer laget av ekspandert polystyren (EPS). Thermomur-elementene stables oppå hverandre og fylles med en kjerne av betong som armeres. Byggesystemet har lave investeringskostnader sammenlignet med bygging av tradisjonelle betongbygg. I tillegg er isolasjonsegenskapene svært gode. EPS er brennbart, og for å hindre at den brennbare isolasjonen blir involvert i utvikling og spredning av en brann må den beskyttes med for eksempel gipsplater, steinull eller murpuss. Prosjektet startet våren 2020 med å definere et case bygg og en kravspesifikasjon for byggesystemets brannegenskaper. Det ble også utviklet en metodikk for verifikasjon av de branntekniske egenskapene. I 2021 ble det analysert hvilke løsninger som gir nødvendig brannbeskyttelse for bruk i boliger på 4 etasjer. I løpet av 2021 og 2022 ble det utført 13 mellomskala og 6 storskala brannprøvinger for å verifisere de branntekniske egenskapene til ulike løsninger for tildekning av EPS og tetting ved gjennomføring av rør og kabler. Branntekniske analyser, kravspesifikasjon og metodikk har dannet grunnlag for en prosjekteringsveileder for brannteknisk prosjektering av Thermomur byggesystem. Byggesystemet skal også tilfredsstille andre byggetekniske egenskaper ut over brann. Det er utviklet retningslinjer for dokumentasjon av andre egenskaper slik som bæreevne, lydisolering, fukt, varmeisolering og lydisolering som kan benyttes av byggeteknisk prosjektering. Et pilotprosjekt på Rådalsåsen ferdigstilles på nyåret i 2023 for å demonstrere løsninger i praksis. Thermomur er benyttet i innvendige skillevegger mellom boenheter. Det er utført bærekraftsanalyser av byggesystemet som inkluderer evaluering av byggekostnader, tidsbruk ved bygging, livsløpsanalyse av klimagassutslipp og sirkulærøkonomisk analyse av dagens situasjon for bruk av Thermomur i Norge. De økonomiske analysene viser at Thermomur gir lavere byggekostnader for boligbygninger i 4 etasjer enn ved bygging av bindingsverksvegger av tre. Årsaken til dette er at bindingsverksvegger krever bruk av stålsøyler for å oppnå tilstrekkelig bæreevne. Kostnadsberegningene inkluderer både material- og timekostnader. Livsløpsanalyser viser at økt resirkulering av polystyrenmaterialet i Thermomur og ombruk av EPS er nødvendig for å redusere klimagassutslipp gjennom livsløpet. Ved resirkulering må EPS skilles fra de andre materialene som inngår i Thermomur, og en løsning med bruk av væskebad for å skille ut EPS er utviklet og utprøvd i prosjektet. En sirkulærøkonomisk analyse viser at logistikk og transportutgifter er en stor barriere for å etablere en sirkulær verdikjede for EPS og Thermomur.

Løsninger for bruk av Thermomur byggesystem i boligbygg i 4 etasjer i brannklasse 2 har åpnet nye markedsmuligheter for Jackon både nasjonalt og internasjonalt. Solid og Norgeshus kan benytte Thermomur i nye leilighetsbygg og få økt lønnsomhet på bakgrunn av verifiserte brannsikre, kostnadseffektive, ressurseffektive og bærekraftige løsninger. Kunnskap og resultater fra prosjektet er og vil bli delt med aktører i byggenæringen gjennom åpent tilgjengelige rapporter og presentasjoner på fysiske og digitale seminarer. Andre entreprenører får også tilgang til det nyutviklede byggesystemet, og rådgivende ingeniører kan benytte prosjekteringsveilederen og byggdetaljer i sitt arbeid. Kunnskap om tildekning av EPS har også relevans for andre byggetekniske løsninger som benytter EPS. Metodikken som er utviklet for å kunne verifisere brannsikkerheten har også relevans for branntekniske rådgivere i byggesaken, og risiko- og sårbarhetsanalysen har også direkte relevans for andre byggesystem og løsninger for bygninger i brannklasse 2. Resultatene fra prosjektet er og vil bli formidlet vitenskapelig gjennom åpne kanaler, og gjør det mulig for forskere i andre institusjoner og land å benytte og bygge videre på resultatene. Samfunnet har nytte av resultatene gjennom å kunne få tilgang til kostnadseffektive og brannsikre boliger av Thermomur. Brann- og redningstjeneste får trygge arbeidsvilkår ved slukke innsats i boligbyggene av Thermomur.

Den overordnede ideen for prosjektet er å kunne ta i bruk Thermomur byggesystem i boligbygninger i 4 etasjer. I dag er bruken begrenset til 2 etasjer (brannklasse 1) på grunn av brannbestemmelser i byggeforskriften i Norge. Thermomur har lave investeringskostnader sammenlignet med bygging av tradisjonelle murbygninger (ca 15% lavere materialkostnader), og er enkelt og raskt å montere, noe som korter ned byggetiden med 20 % og vil kunne gi store økonomiske besparelser. Isolasjonsegenskapene er også svært gode, og ytterveggene får kontinuerlige isolasjonssjikt som hindrer kuldebroer. Thermomur er forskalingselementer laget av ekspandert polystyren (EPS). Thermomur-elementene stables oppå hverandre og fylles med en kjerne av betong som armeres horisontalt og eventuelt vertikalt. For å hindre at den brennbare isolasjonen blir involvert i utvikling og spredning av en brann, må den brannbeskyttes for eksempel med gipsplater, steinull eller murpuss. Det finnes ikke standarder for prøving eller beregning av brannsikkerheten til et byggesystem med EPS forskalingselementer. I prosjektet skal det derfor utvikles en metodikk for prøving og beregning. FoU prosjektet skal deretter utvikle løsninger for nødvendig brannbeskyttelse av forskalingselementene for bruk i boliger på 4 etasjer og verifisere løsningene ved prøving og beregninger. Det skal også utvikles løsninger for brannsikre gjennomføringer av kabler og rør og for utsparinger for vinduer, og overgang vegg/tak og hjørner. Alle løsningene som utvikles skal ta høyde for eventuell mangelfull håndverksmessig utførelse. Det skal også utvikles og demonstreres en byggeprosess for oppføring av bygninger av Thermomur elementer som også tar høyde for fremtidig riving og gjenbruk av materialene. SINTEF er forskningspartner i prosjektet og har god kompetanse innen brannsikkerhet og byggeteknikk. RISE vil stå for testing. Jackon vil ha tett samarbeid med sine kunder ved utvikling av byggetekniske løsninger og byggeprosess.

Budsjettformål:

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena