Tilbake til søkeresultatene

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

NEPP: Neste generasjon Pure-Pak drikkekartong

Alternativ tittel: Next Generation Pure-Pak carton

Tildelt: kr 7,4 mill.

Prosjektnummer:

309441

Prosjektperiode:

2020 - 2022

Midlene er mottatt fra:

Organisasjon:

Geografi:

Samarbeidsland:

NEPP-prosjektets mål er å utvikle og demonstrere neste generasjon melkekartong, og prosessene som trengs for å produsere denne. Den nye melkekartongen vil ha vesentlige forbedringer med hensyn til miljøpåvirkning og resirkulerbarhet. Sentrale forskningsaktiviteter i prosjektet omfatter nye konverteringsmetoder, ny materialbruk, nytt design, og utvikling av nye prosessteg, herunder tilpasninger av tappelinjer. Ved å utvikle, produsere og tilby neste generasjon melkekartong med positive stegendringer i miljøpåvirkning og resirkulerbarhet, vil Elopak møte samfunnets og forbrukernes etterspørsel etter mer miljøvennlige drikkebeholdere. I prosjektets oppstartsfase leverte FoU-partner to litteraturstudier om ulike materialer og teknologier som kan erstatte plast helt eller delvis, både som innside- og yttersidebarriere og til åpne- lukkemekanisme. Tester i laboratorieskala har bekreftet de funksjonelle kravene, men det er fortsatt behov for mer testing for å få en fullgod effekt på ferdig kartong. I tillegg til materialenes funksjon, må de også kunne påføres våre kartonger, og noen av løsningene er her mer egnet enn andre og må vurderes i videre arbeider. I tillegg ønskes det også å tilfredsstille de høyeste krav til resirkulering og bærekraft. Åpne-/lukkemekanismer blir også sett på som en egen del av kartongen, og her er det undersøkt flere alternative løsninger basert på fiber og/eller fiber med små mengder plast. Disse er testet i laboratorie-skala med gode resultater, og gir godt håp om nye spennende kommersielle løsninger. Gjennom prosjektets siste år har prosjektteamet fokusert dypere på å utforske og teste materialer som inneholder lite eller ingen plast. Materialene har også blitt testet med tanke på resirkulerbarhet, og prosjektet har utført en LCA-analyse der man har sammenlignet nye materialer med eksisterende materialer, med gode resultater. Én patentsøknad er innlevert som et resultat av arbeidet med en ny åpne-/lukkemekanisme. Arbeidet med prosjektet har vist at det har vært vanskelig å nå de svært ambisiøse målene, men mulige løsninger er identifisert og kan bli introdusert steg for steg. Det første steget vil være å se videre på bestrykning av kartongens utside, der alternative materialer kan både redusere bruken av plast og også gjøre kartongen mer egnet for resirkulering. Prosjektet har gitt viktig lærdom som er verdifull for selskapet vårt med tanke på å fortsette med å utvikle bærekraftige emballasjeløsninger for fremtiden, og vi vil fortsette dette arbeidet fremover.

Prosjektet har gitt verdifull innsikt og kompetanse for alternative materialer, som på sikt, vil kunne erstatte dagens plastmaterialer. En hovedutfordring som prosjektet ikke har fått løst, er å oppnå en fullgod fuktighetsbarriere som behøves for å kunne selge drikkevarer som i dag selges i to-sidig plastbelagt kartong. Vi har oppnådd det første steget på veien, og det er å finne et alternativt utsidebelegg som gir nok beskyttelse. Interne systemtester har vist at vi kan fylle, forsegle og gjøre distribusjonsrelaterte tester som oppfyller våre krav. Før en eventuell introduksjon må vi jobbe videre med trykkeprosessen for å oppnå tilfredsstillende/likeverdige resultater som dagens trykk. Både hydrofobiering og dispersjonsbelegging vil kunne bidra til å oppnå den nødvendige væskebarrieren som trengs, men for innsidebelegging må videre arbeider gjøres for å oppnå en fullverdig løsning. (En overgang til disse alternative beleggene ser ut til å kunne gi reduserte effekter når det gjelder klima relaterte belastninger, men mer arbeid, og en full-skala produksjon må gjøres før man kan endelig konkludere.) Når det gjelder åpne-/lukke-løsninger har prosjektet sett på flere alternativer, og både en fiberbasert kork, samt en belagt kartong-løsning vil kunne erstatte dagens plastkorker, og dette vil gi relativt store reduksjoner av plast. Når det gjelder en belagt kartongløsning så vil det være nødvendig med større markedstester for å finne ut om forbrukerne er villige til å gi slipp på noe funksjonalitet ved en slik reduksjon av plast. Alt i alt har prosjektet gitt mye god kunnskap, men når det gjelder endelige løsninger har det vist seg at fortsatt må gjøres en jobb videre. Både dispersjonsbelegging og alternative korkløsninger er prosjekter som Elopak vil jobbe videre med, og innen relativt kort tid ønsker å få testet og implementert i markedet.

Elopak er en internasjonal leverandør av papirbaserte emballasjeløsninger for drikke og flytende næringsmidler. NEPP-prosjektets mål er å utvikle og demonstrere neste generasjon Pure-Pak® drikkekartong, og prosessene som trengs for å produsere denne. Den nye Pure-Pak®-drikkekartongen vil ha vesentlige forbedringer med hensyn til miljøpåvirkning og resirkulerbarhet. Prosjektet krever et omfattende innhold av forsknings- og utviklingsaktiviteter for å lykkes med å implementere innovasjonene på markedet og i produksjon. Sentrale forskningsaktiviteter omfatter nye konverteringsmetoder, ny materialbruk, nytt design, og utvikling av nye prosessteg, herunder tilpasninger av tappelinjer. Prosjektet er ambisiøst. Om kravene til den nye Pure-Pak®-kartongen kan tilfredsstilles i laboratorieskala, er vi optimistiske til at det finnes gode muligheter for oppskalering og implementering. Ved å utvikle, produsere og tilby neste generasjon Pure-Pak®-kartong med positive stegendringer i miljøpåvirkning og resirkulerbarhet, vil Elopak møte samfunnets og forbrukernes etterspørsel etter mer miljøvennlige drikkebeholdere.

Budsjettformål:

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena