Tilbake til søkeresultatene

ENERGIX-Stort program energi

Wind energy in icing climates

Alternativ tittel: Is utfordringer for vind energi i kaldt klima

Tildelt: kr 2,6 mill.

Prosjektnummer:

309751

Prosjektperiode:

2020 - 2022

Midlene er mottatt fra:

Samarbeidsland:

For vindparker som er plassert i kaldt klima, kan det dannes is på vindturbinene i perioder med lav temperatur og tåke eller regn. Denne isen kan falle av eller kastes fra vindturbinen. Is kan forårsake skade på brukere av vindparkområdene, som turgåere, jegere, servicepersonell, dyr, biler og bygninger etc. Sannsynligheten for at noen av disse blir truffet av iskast er svært lav, men hvis det skjer, kan skadeomfanget være alvorlig. Målet med prosjektet var å sikre at alle som ønsker å bruke vindparkområdene skal ha best mulig informasjon om isingsforholdene i området, slik at de kan unngå å utsette seg for unødig fare, dvs. redusere risikoen for at uønskede hendelser inntreffer. Prosjektet har kombinert erfaringene Norconsult avdeling Kjeller Vindteknikk har med ising på vindturbiner og risikoanalyser med Meteorologisk institutts kompetanse på værvarsling og kommunikasjon av risiko. Denne kunnskapen er kombinert med erfaring og kunnskap fra operatører av vindfarmer og har resultert i en bedre forståelse av faren og en bedre måte å håndtere faren på. Den forbedrede metodikken for beregning av risiko knyttet til is har redusert usikkerheten i vurderingen av faren (risiko). God kommunikasjon av risiko knyttet til vindparker i kaldt klima reduserer risikoen og øker trygghetsfølelsen både blant ansatte og andre som bruker området der risikoen oppstår. Det er viktig for utbyggingen av vindkraft i Norge at områdene som brukes til vindkraftformål fortsatt i størst mulig grad skal være tilgjengelige for befolkningen. Metodene og den økte kunnskapen om risiko knyttet til vindparker som opererer i kaldt klima som er oppnådd i dette prosjektet, støtter dette målet.

Verdiskaping for Norconsult - Økt omsetning i tjenesteområdet med en faktor på to - Tjenester levert i nytt geografisk område (Polen og Sveits) - Nye tjenester etablert – isvarsling på veibro (Skottland) - Involvert i viktig internasjonal standardutvikling (IEA – Vindkraft i kaldt klima og IEC – Teknisk spesifikasjon for risikovurdering av vindparker på land) Verdiskaping for sponsorer - Økt kunnskap om isrisiko (isrisikotrening for operatører) - Økt kunnskap om isfall fra maskinhus og tårn - Økt kunnskap om kommunikasjon av risiko - Kunnskapsdeling mellom operatører - Samordning av tilbakemeldinger til NVE - Redusert risiko for 3. del, operatører og personell på grunn av isfall og iskast 8. Opprettholdelse av godt omdømme ved håndtering av isrisiko

Ising på vindturbinblader er en utfordring i områder med kaldt klima. I tillegg til utfordringer for vindkraftproduksjonen så kan is som bygges opp på vindturbinbladene falle av eller kastes over betydelige avstander og dermed påvirke annen bruk av områdene vinterstid. Driftspersonalet i vindparken må forholde seg til denne faren, men det vil også påvirke andre utenforstående slik som turgåere, jegere, reindriftsutøvere. I 2018 innførte NVE nye krav til risikovurderinger og tiltak for vindparker som settes i drift i Norge. Den overordnede ideen med prosjektet er å etablere en god plattform for vindkraftoperatører for å kommunisere risikoen knyttet til iskast og isnedfall til publikum. Dette vil bestå av et robust varslingssystem for ising på turbinene. Dette vil vi oppnå ved å benytte værvarslingsprognoser sammen med real-time operative data fra vindparken. Hensikten er at alle som ønsker å benytte vindparkarealene til ulike formål skal ha best mulig informasjon om isingforholdene i parken slik at de unngår å utsette seg for unødvendig fare, samtidig som det gjør området mer tilgjengelig for publikum ved å unngå bruk av fysiske hindre i vintersesongen. I prosjektet har vi som mål å indentifisere de elementene som bidrar til størst usikkerhet i risikoberegningene som gjøres i dag og forsøke å tallfeste denne usikkerheten. Kommunikasjon av risiko skal forbedres slik at det er lettere for alle brukere å oppnå et realistisk bilde på hva risikoen for iskast er i vindparkene og for å bedre forstå hvilke risikoreduserende tiltak som vil være mest egnet for hver enkelt vindpark. Vi vil gjennom prosjektet kombinere ekspertisen Norconsult og Kjeller Vindteknikk har på ising på vindturbiner og risikoanalyser med Meteorologisk institutt sin kompetanse på værprognoser og formidling. Brukere av resultatene fra prosjektet blir blant annet Fosen Vind og Statkraft som drifter og bygger det som blir Europas største vindkraftanlegg i Trøndelag.

Budsjettformål:

ENERGIX-Stort program energi