Tilbake til søkeresultatene

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Neste generasjon verdikjeder for rask respons, kundetilpasset vareproduksjon

Alternativ tittel: Next generation value chains for quick response, customised manufacturing

Tildelt: kr 9,6 mill.

Rask Respons 4.0 prosjektet startet i mars i 2020. Beskrivelser på både norsk og engelsk fins på prosjektets webside: https://www.sintef.no/prosjekter/rask-respons-4.0/. Rask responsproduksjon (QRM) er en strategi som kan ta Lean, Six Sigma og Total Quality Management til et nytt nivå for bedrifter med høye krav til kundetilpasning. I Norge finnes mange bedrifter som opererer i dette segmentet. Ved hjelp av QRM har mange europeiske og internasjonale bedrifter redusert gjennomløpstidene sine med opptil 90%. Samtidig har de forbedret produktkvaliteten og redusert produksjons-kostnadene. Universiteter som Wisconsin Madison i USA ( https://qrm.engr.wisc.edu/ ) og HAN universitetet i Nederland ( https://specials.han.nl/sites/lean/ ), samt QRM- senteret i Danmark ( http://www.qrmdanmark.dk/ ) viser til slike resultater. Per i dag er det lite publisert om QRM i Norge, selv om flere bedrifter er interessert i temaet. Både QRM og Industri 4.0 legger spesielt vekt på effektivisering av informasjonsflyt. Dessuten, kan 4.0 teknologier tilrettelegge en tilnærmet sømløs informasjonsflyt gjennom hele verdikjeden, og dermed styrke en rask respons strategi. FoU arbeidet i 2022-2023 har inkludert testing og videreutvikling av metoder og verktøy for implementering av Rask Respons 4.0 konseptet i verdikjeden, som bl.a. (i) metoder og programvarer for automatisert produksjonsplanlegging og for -utjevning av produksjon med høyt krav for kundetilpasning og korte ledetider, (ii) lagerplanlegging og -styrings metode som består av et verktøy for ABC-XYZ vareklassifisering for rask responsproduksjon, og en modell for Montecarlo simulering av påfyllingsmetoder for økt ressurs- og kostnadseffektivitet, og (iii) programvare for sanntids optimering av palepakking og for utredning av nytteverdi, basert på avansert analyse av RFID sensordata fra produksjonen og maskinlæring.

Gjennom prosjektet har Gilje redusert sin gjennomløpstid fra 3,5 dager til 6 timer (-77%), redusert arealbruk med 4000 m2, halvert vrakproduksjon og doblet EBITDA (2021-2022). Nordicdoor har gått fra ukesserier til dagsproduksjon. Begge bedriftene har bygget om og totalendret layout for å skape en fleksibel flyt som er rustet for å tåle variasjoner i kundeønsker. Et bærende element i prosjektet er transformasjon fra å ha et ressurseffektiv fokus (effektivitet på den enkelte maskinlinje), til å fokusere på flyteffektivitet (effektivitet på den totale bestillingen). Dette er en reise som i praksis ikke har noen form for målstrek -fordi man alltid kan bli bedre! Prosjektet har også hatt fokus på å styrke bedriftenes evne til å forstå og løse problemer, slik at man på den måten blir bedre rustet til å levere riktig kvalitet til riktig tid. Gilje har lansert "Fast lane" og satt av fast produksjonskapasitet til dette konseptet. Fast lane er et system som sikrer kort leveringstid hele året, slik at man uavhengig av ordrereserven kan levere på ekspresstid. Normalt sett vil en virksomhet ha lenger leveringstider når ordrepågangen er stor, dette unngår man med "Fast lane" systemet. Gilje har også videreutviklet en generisk nettbutikk for skreddersøm av vinduer og dører (Gilje Varden).

I Rask Respons 4.0 vil det være forskningsmessig fokus på løsninger som bygger på state-of-the-art prinsipper og metoder innen rask responsproduksjon, digitalisering, sirkulær økonomi, verdikjedestyring og produksjonslogistikk. Dette vil tilsammen definere begrepet Rask Respons 4.0. Bedriftene har derfor gått i samarbeid seg med to forskningsmiljøer innenfor disse fagfeltene for å møte disse utfordringene, SINTEF Manufacturing og SINTEF Digital. Denne strategien innebærer at produsentene vil oppnå en svert høy responsevne og leveringsgrad, i samspill med en betydelig omsetningsøkning på sikt. Bedriftene vil kunne fokusere mer og mer på kundetilpasset produksjon av høykvalitetsvarer, samtidig som de vil opprettholde lavt lager, og minimere avvik. Prosjektet vil forsterke norske SMB produsenters posisjon som leverandører av eksklusive og høykvalitets produkter på det nasjonale og internasjonale markedet.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena