Tilbake til søkeresultatene

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

Ny teknologi for nedsenket produksjon av laks i sjø

Alternativ tittel: Novel technology for salmon farming in submerged sea cages

Tildelt: kr 5,9 mill.

Prosjektleder:

Prosjektnummer:

310080

Prosjektperiode:

2020 - 2023

Nedsenket lakseoppdrett er motivert av å unnvike overflaterelaterte problemer, inkludert lakselus, og har de senere årene beveget seg fra forskning til kommersiell-skala lakseoppdrett. Videre optimalisering av både tekniske konsepter og tilretteleggelse for fisken vil gjøre denne formen for oppdrettsteknologi stadig mer aktuell. Laks behøver tilgang på luft for å etterfylle svømmeblæren til regulering av flyteevne. Ved permanent nedsenket drift er luftlommer vist effektivt, hvor vi i dette prosjektet har vist et potensiale for at lufttilgang gjennom bobler også kan fungere og være et mindre teknisk krevende alternativ til luftlommer. Nedsenkning kan benyttes periodisk, som f.eks. for å unnvike skadelige alger. Prosjektet har vist at selv stor laks uten tidligere erfaring med nedsenkning takler opp til 3 uker med dyp nedsenkning (under 40 m), selv uten effektiv svømmeblærefylling. Det er dermed et potensial for å kunne «evakuere» hele laksemerder fra farlige overflateforhold som ellers kan medføre massedød. Nedsenkning kan også gi fortrinn i strukturell utforming av merder, hvor prosjektet har forsøkt et konsept for lukket og nedsenket lakseoppdrett. Gjentatte forsøk har vist at konseptet er både teknisk og biologisk gunstig. Lukket drift tilsier at vann kan hentes i dybdesjikt hvor det ikke er lakselus og hvor temperaturen er stabil og gunstig, samt at miljøforhold som vannstrøm, lys, og oksygen kan manipuleres. Laksens vekst har vært normalt og dødeligheten minimal over hel sjøproduksjon i det nye konseptet, hvor måling av hjerterate hos individuelle laks er vist som en nyttig indikator på fysiologisk belastning. Prosjektets overnevnte hovedresultater har demonstrert viktige biologiske forutsetninger som benyttes videre i fullskala nedsenket oppdrett.

Prosjektet har bidratt sterkt til å undersøke samspill mellom ny teknologi og biologi, hvor prosjekteier har hatt stor virkning av forsøk og kompetanse hos det tilknyttede FoU-miljø. Tett samarbeid mellom prosjekteier og FoU-miljø gjennom utviklingsforløpet, fra ide til fullskala, har muliggjort fortløpende vurderinger og forsøk av aktuelle problemstillinger både før konstruering og videre oppskalering. Tredjepart-evaluering av teknologiens egnethet for forsvarlig oppdrett av laks, som utført av FoU-partner HI, har vært sentral for myndigheters tillatelse til videre forsøk i fullskala oppdrett. For prosjekteier har hoved-innovasjonen medført en betydelig satsning mot et nytt konsept for lakseoppdrett. Dette inkluderer ervervelse av ny kompetanse i selskapet, og en rekke nye samarbeidspartnere i utviklingsforløpet. For prosjektets FoU-miljø har prosjektet gitt muligheter til å undersøke nye generiske og system-spesifikke problemstillinger gitt tilgang på prosjekteiers infrastruktur. Samfunnsmessig medfører pågående implementering av hoved-innovasjon, et nytt konsept for lakseoppdrett, et stort steg mot smittefritt oppdrett i sjø. Denne endring i praksis tilsier sterkt redusert miljøavtrykk, forbedret omdømme, samt at den utfordrer deler av dagens regelverk for tilpasning til nye driftsformer. Innovasjonen har vekket internasjonal oppmerksomhet, både fra næringsaktører og politisk hold.

På bakgrunn av ambisjoner om å drive lusefritt lakseoppdrett i sjø ved eksisterende lokaliteter, ønsker prosjektet å utvikle og dokumentere et nytt og enklest mulig merdkonsept for nedsenket lakseoppdrett. Lakselus-larvene tiltrekkes lys, og oppholder seg derfor i øvre vannlag. Et preventivt tiltak er å senke laksen dypere enn luselarvene. Laksen krever, uavhengig av merdkonsept, tilgang på luft for å etterfylle svømmeblæren til opprettholdelse av flyteevne. Ulike konsepter for lufttilgang ved nedsenkning av laks eksisterer, men er i praksis tungvinte å drifte eller krever helhetlig spesialbygde konstruksjoner. Prosjektet fremmer innovasjon mot en operasjonelt sett enklest mulig løsning for å holde laksen tilstrekkelig dypt med lufttilgang, hvor luftbobling vil forsøkes. Som særlig uttalt i fjordmiljø, hoper luselarvene seg opp under brakkvannslag som kan vise betydelig variasjon i dybde over tid. Det er derfor vesentlig å kunne forutsi hvor dypt laksen bør holdes gitt lokale forhold. Den tilsiktede innovasjonen vil ha fordel av å kunne fungere både ved permanent nedsenkning av laksen, så vel som beredskap for hurtig nedsenkning ved overflaterelaterte problemer som alge- eller manetinvasjon. Sentrale FoU-utfordringer er å skape et operasjonelt sett enkelt merdkonsept og metodikk for laksens beste. I dette må det undersøkes hvor godt laksen takler tvungne endringer i svømmedyp under permanent nedsenkning. Videre må metodikk og regimer for overvåkning av laksens flyteevne og velferd tilpasses merdkonseptet. Resultatene vil anvendes mot ferdigstillelse av merdkonseptet som produkt, og forskningsresultater vil deles til felles gode for laksenæringen, leverandørindustrien, forvaltning av akvakultur og villfisk, forskning og samfunnet for øvrig.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning