Tilbake til søkeresultatene

ENERGIX-Stort program energi

Energipartner til utslippsfrie byggeplasser

Alternativ tittel: Energy Partner Zero Emission Construction Site

Tildelt: kr 5,1 mill.

Prosjektleder:

Prosjektnummer:

310108

Søknadstype:

Prosjektperiode:

2020 - 2022

Midlene er mottatt fra:

Geografi:

I dette prosjektet har et konsortium av aktører i og rundt bygg- og anleggsbransjen undersøkt hvordan overgangen fra fossil til utslippsfri byggeplass kan gjøres. Hovedmålet med prosjektet er en raskere og tryggere overgang til utslippsfrie byggeplasser på en måte som tilfredsstiller byggeplassenes økende energi- og effektbehov, med lavest mulig investeringer i strømnettet. Prosjektet har gjennomføre fysisk testing av elektriske anleggsmaskiner og batteri på byggeplassen, parallelt med utvikling av forretningsmodeller, roller og grensesnitt. Sentrale arbeidsområder i prosjektet har vært tettere samarbeid og dialog mellom aktørene, utvikling av digitale grensesnitt, og hensiktsmessig organisering av maskiner og elektrisk infrastruktur på byggeplassen. Videre er integrering og styring av batteri i energiløsningen, samt hvordan termisk energi kan utnyttes for å tilgjengeliggjøre elektrisk energi undersøkt. Prosjektet har også jobbet med utvikling av standarder og kravspesifikasjoner for rask og sikker overgang til utslippsfri byggeplass. En av styrkene i prosjektet er bredden i partnerne, da hovedutfordringen i overgangen fra fossil til utslippsfri teknologi på byggeplassen er at ingen av aktørene alene kan få til denne omstillingen. Åtte aktører på tvers av verdikjeden var samlet i prosjektet. BOB, Backe og Åsen & Øvrelid har testet utslippsfrie løsninger på byggeplassen, helt fra planlegging til bruk. Cramo har testet batteridrevne maskiner, mens Eaton har bidratt med batterikompetanse. Arka har bidratt med teknologiutvikling av kjøretøy. Kongsberg Digital har utviklet løsninger for nettilknytning av utslippsfrie byggeplasser i grensesnittet mellom kunde og nettselskap. Eviny konsernet deltar med Eviny Elektrifisering, Eviny Termo og BKK. Eviny har utforsket og etablert en energipartner-rolle som tar en unik posisjon i grensesnittet mellom nettselskapet og de øvrige aktørene i byggeprosessen. Eviny Elektrifisering har vært prosjektleder for prosjektet.

Prosjektet har skapt resultater i form av prosesser, produkter og tjenester. Prosjektet har jobbet med å forbedre prosesser og innføre læring. Dette har resultert i økt kundetilfredshet og effektive prosesser som er tilpasset utslippsfrie byggeplasser. Gjennom å dele kunnskap med markedet har prosjektet også bidratt til kunnskapsspredning og økt farten i skifte til utslippsfrie byggeprosjekter. I løpet av prosjektet er det utviklet, testet og verifisert tekniske løsninger til utslippsfrie byggeplasser gjennom testing i piloter. Det er utviklet en kravspesifikasjon og veileder til utslippsfrie byggeplasser som begge er delt åpent med markedet. Prosjektet har gjennomført seks pilotprosjekter med varierende grad av utslippsfri gjennomføring. Pilotene har fokusert på ulike aktiviteter og leveranser inn mot utslippsfrie byggeprosjekter for å samle erfaring for gradvis økning mot 100%. Det siste pilotprosjektet er i gang ved prosjektavslutning og har krav om minimum 90% utslippsfri gjennomføring. Videre er det testet ut tre ulike batterisystemer fra to leverandører i ulik konfigurasjon med nettstøtte (peak shaving) og i øydrift. Prosjektet har hatt en sentral rolle i Eviny Elektrifiserings etablering av satsingen Mobil Energi. Satsingen leverer rådgiving for utslippsfrie bygg- og anleggsplasser, og utleie og drift av infrastrukturløsninger for elektriske maskiner og utstyr innen bygg- og anlegg. Mobil Energi har per i dag en portefølje av mobile batterier, hurtigladere og smarte strømskap som kan settes sammen i ulike konfigurasjoner for å dekke et bredt spekter av behov til utslippsfrie byggeprosjekter. Forbedring av nettilknytningsprosessen har stått sentralt i prosjektet. Viktige fremskritt er oppnådd både gjennom Kongsberg Digital sitt produkt KogniTwin og BKKs arbeid med interne prosesser og kundegrensesnitt. Dette har resultert i økt kundetilfredshet og omdømme, effektive prosesser, enhetlig kvalitet og likebehandling av forespørsler. Videre vil digitale verktøy som KogniTwin trolig forsterke disse effektene, ved å sørge for en raskere og mer nyansert vurdering av nye tilknytninger i nettet. Dette vil kunne bidra til at det i større grad bygges riktig mengde nett til riktig tid, at eksisterende nett utnyttes på en bedre måte, og at nye kunder som utslippsfrie byggeplasser raskere får tilkobling.

Prosjektet vil teste utslippsfrie maskiner og batteri på byggeplassen parallelt som forretningsmodeller, roller og grensesnitt utvikles. Dette inkluderer forbedret samhandling og dialog mellom aktørene, utvikling av digitale grensesnitt, hensiktsmessig organisering av maskiner og elektrisk infrastruktur på byggeplassen, mulig integrering og styring av batteri i energiløsningen, optimal bruk av termisk energi for å tilgjengeliggjøre elektrisk energi og utvikling av standarder/kravspesifikasjoner for rask og sikker overgang til utslippsfri byggeplass. Hovedutfordringen i overgangen fra fossil til utslippsfri teknologi på byggeplassen er at ingen av aktørene alene kan få til denne omstillingen. Åtte aktører er samlet i prosjektet. BOB, Backe og Åsen & Øvrelid skal teste utslippsfrie løsninger på byggeplassen, helt fra planlegging til bruk. Cramo skal teste batteridrevne maskiner, mens EATON skal bidra med batterikompetanse. AKRA skal bidra med teknologiutvikling av kjøretøy. Kongsberg Digital vil se på løsninger i grensesnittet mellom byggebransjen og nettselskap. BKK deltar med BKK Nett og BKK Varme, samt innovasjon- og utviklingsavdelingen i BKK AS som vil utvikle rollen som energipartner. BKK AS skal utforske muligheten for å etablere en energipartner-rolle som vil ta en unik posisjon i grensesnittet mellom nettselskapet og de øvrige aktørene i byggeprosessen. BKK AS er også prosjektleder for prosjektet.

Budsjettformål:

ENERGIX-Stort program energi