Tilbake til søkeresultatene

ENERGIX-Stort program energi

SynHouse – Kostnadseffektive boliger med plussenergistandard og lavt karbonfotavtrykk

Alternativ tittel: SynHouse - Cost efficient residential buildings with pluss-energy standard and low carbon footprint

Tildelt: kr 6,0 mill.

Prosjektnummer:

310121

Prosjektperiode:

2020 - 2024

Midlene er mottatt fra:

Samarbeidsland:

Boliger står for ca. 67 % av bygningsmassen og ca. 60 % av energibruken til den totale bygningsmassen i Norge, men det er få realiserte plusshus eller nullutslippsprosjekter innen dette segmentet. Boliger er helt sentrale for å få ned energibruken og klimagassutslippene i den norske bygningsmassen. Prosjektets idé og målsetning er å utvikle kostnadseffektive og lønnsomme boligkonsepter med høy kvalitet og komfort som har fra nesten-nullenergi (NZEB ) til plusshus-standard, og hvor karbonfotavtrykket er kraftig redusert sammenlignet med et konvensjonelt boligprosjekt. NZEB-nivået skal ha et kostnadsnivå tilsvarende konvensjonelle boligprosjekter, og som på grunn av energibesparelsene er tilbakebetalt etter få år. Komfort og inneklima skal være betydelig bedre enn konvensjonelle boliger bygget etter dagens forskrifter, og boligene skal være klargjort for morgendagens elektromobilitetsløsninger. Optimalisert byggeprosess skal gi bygningsfysisk robuste løsninger. Boligprosjektet Powerhouse Lade i Trondheim har vært et pilotprosjekt i Synhouse. Første byggetrinn i prosjektet bygges nå, og de første leiligheten vil bli overlevert sommer 2024. Mange av løsningene og målsetningene i Synhouse er implementert på Powerhouse Lade. Prosjektet bygges med plusshus-standard etter Powerhouse-definisjonen som er i tråd med Synhouse målsetningen. Det implementeres en elektromobilitets-løsning basert på overskuddsstrøm fra solstrøm-anlegget som gjør at parkeringsdekningen er under halvparten av et vanlig boligprosjekt. En byggemetode med massivtre og prefabrikerte ytterveggselementer ble utredet, men ble lagt vekk pga. av risiko, kostnader og fremdrift. Erfaringen er at man må meget tidlig inn i et prosjekt slik at bæresystem og spennvidder kan tilpasses massivtre og andre trekonstruksjoner. På Powerhouse Lade var det allerede lagt føringer på dette før utredning av massivtre/tre-løsninger. Pga. av høye renter og et meget vanskelig nyboligmarked har det vært vanskelig å få opp flere pilotprosjekter utover Powerhouse Lade. I Synhouse-prosjektets sluttfase har det derfor vært jobbet med et teoretisk boligprosjekt der vi har prosjektert et tenkt 4 ½ etasjer mellomstort leilighetsprosjekt. Der er det prosjektert detaljerte løsninger for byggesystem i massivtre og prefabrikerte ytterveggselementer som kan monteres og værtettes meget raskt. Det er videre beskrevet et termisk energisystem med meget høy ytelse energi- og inneklimamessig. Det er også prosjektert et bygningsintegrert solcelleanlegg på taket som gjør at prosjektet går i pluss energimessig over året. Og til slutt er det analysert og beskrevet et kollektivt el-mobilitetskonsept som hovedsakelig bruker lokalprodusert solenergi. Energibruk (plusshus) og klimagass er simulert og beregnet og tilfredsstiller målsetningene satt opp i prosjektet, dvs. plusshusnivå og 70 % reduksjon av klimagassutslipp. Dette teoretiske caset er tenkt å danne mal for hvordan fremtidens boligprosjekter bør bygges.

Prosjektet viser at prosjektet oppfyller den opprinnelige målsetningen: Et kostnadseffektivt boligkonsept med høy kvalitet og komfort som har plusshus-standard og et karbonfotavtrykk som er 70% lavere enn et konvensjonelt boligbygg. Prosjektet Synhouse hadde målsetningen i 2020 om utvikling av: «Et kostnadseffektivt boligkonsept med høy kvalitet og komfort som har plusshus-standard og et karbonfotavtrykk som er 70% lavere enn et konvensjonelt boligbygg.» Denne type boliger vil kort fram i tid måtte bli standard skal vi nå klima- og energimålsetningen fram mot 2030 0g 2050 som både energikommisjonen (Mer av alt - Raskere) og klimautvalget 2050 (NOU2023:25) påpeker. Dette er også i tråd med målsetningene til EU på energi- og klimaområdet. I Synhouse har vi vist hvordan man kan prosjektere kostnadseffektive boliger med et plusshus-standard og som reduserer klimagassutslippet med hele 70% i løpet av byggets levetid. I tillegg vil dette gi beboere bedre komfort og inneklima både sommer og vinter, grunnet det effektive termiske systemet som leverer varme om vinteren og svaling om sommeren. Pilotprosjektet Powerhouse Lade er i ferd med å realiseres, og bruker mange av løsningene utviklet i Synhouse-prosjektet. Vi tror at når nybolig-markedet tar seg opp igjen at løsninger og konsepter utviklet i Synhouse vil bli tatt i bruk i stort omfang både i boligprosjekter utviklet av Skanska, og etter hvert andre boligutviklere og entreprenører. Mange av løsningene utviklet i Synhouse kan også overføres til andre bygningstyper, som f.eks. studenthybler og omsorgsboliger/sykehjem.

Måloppnåelse for to-gradersmålet som er nedfelt i Parisavtalen krever drastiske endringer. Flere studier viser at energieffektivisering er den viktigste faktoren for å nå målsetningene. I Norge er det bygd mange nærings- og utdanningsbygg med plusshus- og nullutslippsstandard, men for boliger er få slike prosjekter er realisert. Boliger står for ca. 67 % av bygningsmassen i Norge. Med det økende fokuset på miljøvennlige tiltak har elektrifisering blitt utpekt som en del av løsningen. Stor utbredelse av el-biler og andre elektromobilitetsløsninger kan imidlertid gi stor belastning på el-nettet lokalt og regionalt og vil kreve nye smarte ladeløsninger. Dette gjelder særlig i boligsameier og borettslag. Prosjektet er delt inn i fem arbeidspakker; 1. Boligtypologier og boligmarked 2. Byggeprosess og byggemetode 3. Energiforsyning og tekniske installasjoner 4. Kostnads- og klimagassanalyser 5. Elektromobilitet og effektoptimalisering Overordnet er prosjektets idé og målsetning: - Utvikle kostnadseffektive og lønnsomme boligkonsepter med høy kvalitet og komfort som har fra nesten-nullenergi til plusshus-standard, med karbonfotavtrykket som er 70 % lavere enn et konvensjonelt boligprosjekt - Boligprosjektene skal ha svært kort byggetid - Komfort og inneklima skal være betydelig bedre enn konvensjonelle boliger bygget etter dagens forskrifter, og boligene skal være klargjort for morgendagens elektromobilitetsløsninger. Helhetlig skal dette tilbys og markedsføres som boliger med høy ytelse, høy komfort til en pris som vanlige boligkjøpere har råd til, og som samtidig svarer opp krav om kraftig reduserte klimagassutslipp. Dette prosjektet er sterkt forankret i Skanska, med bidragsytere fra flere deler av selskapet; eiendomsutvikling, entreprenørvirksomheten, rådgivere og datterselskaper vil bidra med å realisere målene. Sammen med Skanska vil Solcellespesialisten og Zaptec bidra med utvikling, kunnskap og løsninger knyttet til solceller og elektromobilitet.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

ENERGIX-Stort program energi