Tilbake til søkeresultatene

NAERINGSPH-Nærings-phd

Helse-effekter av marine VLC-fettsyrer

Alternativ tittel: Health-effects of marine VLC-fatty acids

Tildelt: kr 1,7 mill.

Veldig langkjedede fettsyrer (VLC), defineres som fettsyre-molekyler med flere enn 22 karbonatomer. Det er både flerumettede (VLC-PUFA) og monoumettede (VLC-MUFA). Disse langkjedede fettsyrene finnes i relativt lave konsentrasjoner i organer som hjerne, øyne, kjønnsceller og hud. På grunn av unik struktur og lav forekomst, har VLC tidligere vært vanskelige å studere og det finnes relativ lite kunnskap om deres biologiske funksjon og helseeffekter. I dette prosjektet er det blitt framskaffet helt ny kunnskap om opptak av VLC i ulike modellsystem. Det er gjennomført fôringsforsøk med VLC i tre dyremodeller (mus, rotter og laks) som viser deponering i ulike vev og organer. Resultatene viser at VLC-fettsyrer kan tilføres gjennom kostholdet, og gir dermed et verktøy for funksjonelle studier av disse fettsyrene. Cellemodellstudier er også utført. Resultatene fra in-vitro studiene er på linje med in-vivo resultater og viser at VLC-fettsyrer har interessante effekter knyttet til biologi og funksjon for hud og bein. Studiene tyder på at VLC-PUFA har positiv effekt på hud/skinnhelse og at disse fettsyrene også kan påvirke ulike funksjoner i beinutvikling hos laks og mennesker. Totalt sett har PhD arbeidet vist at VLC-PUFA kan tas opp via dietten og deponeres i ulike vev, og at inntak av VLC-PUFA har positiv effekt på hud og skinnhelse, med mulig positiv implikasjon for sårheling og til å forbedre mineralisering i skjell og bein.

Prosjektet har framskaffet helt ny kunnskap om biologisk funksjon av marine VLC-fettsyrer.

Veldig langkjedede fettsyrer (VLC-FA), defineres som fettsyre-molekyler med flere enn 22 karbonatomer (C>22). I denne gruppen av fettsyrer er det både flerumettede (VLC-PUFA) og monoumettede (VLC-MUFA). Disse langkjedede fettsyrene er vist å forekomme i relativt lave konsentrasjoner i organer som hjerne, øyne, kjønnsceller og hud. På grunn av unik struktur og lav forekomst, har VLC-FA tidligere vært vanskelige å studere og det finnes relativ lite kunnskap om deres biologiske funksjon og helseeffekter. Det har vært usikkert i hvor stor grad VLC-FA kan tas opp fra dietten eller om de hovedsakelig produseres ved endogen syntese i kroppens vev og organer. Ved bruk av ny analysemetodikk har foreløpige data fra Epax vist at VLC-FA finnes i små mengder i fiskeoljer. En har foreløpig konsentrert seg om VLC-PUFA og har sett at de kan tas opp fra dietten og at disse unike fettsyrene bl.a. ser ut til å ha en positiv effekt på sårhelingsprosessen i hud. Epax har utviklet et fiskeoljekonsentrat rikt på VLC-FA for helsekostmarkedet. I dette prosjektet vil vi skaffe til veie ny informasjon om eventuelle positive og negative effekter ved inntak av VLC-FA i ulike modellsystem. Dette er essensiell kunnskap før et VLC-FA helsekostprodukt kan tas ut på markedet.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

NAERINGSPH-Nærings-phd