RuNNINg er et transnasjonalt Europeisk prosjekt med partnere fra Italia, Hellas, Frankrike og Norge. Konsortiet består av eksperter innen nanobærerutvikling og formulering, karakterisering av nanomedisiner og cellebiologi, samt kliniske spesialister på tarmsykdommer, som for eksempel inflammatorisk tarmsykdom (IBD) og Crohns sykdom.
Fibrose i tarm, som oppstår i tarmvev som følge av kronisk betennelse, er en alvorlig komplikasjon hos pasienter med kroniske inflammatoriske tarmsykdommer, eks. Crohns sykdom. Det finnes i dag ingen behandling for fibrose i tarm.
Prosjektets hovedmål er å utvikle en nanopartikkelbasert genmedisin for behandling av fibrose i tarm. Nye nanobærere fylt med et nukleinsyre-basert medikament vil bli utviklet. Dette medikamentet reduserer uttrykket av et protein som har vist seg å være involvert i utviklingen av fibrose. Slike nanopartikler må kunne penetrere tarmslimhinnen for å bli målrettet levert til de inflammatoriske cellene i tarmveggen. Partiklene vil derfor overflatemodifiseres med ligander som er spesifikke mot disse cellene i tarmveggen. Til slutt må nanopartiklene støpes inn i en gel, slik at de kan gis til pasientene enten oralt eller rektalt. De nye nanomedisinene vil bli nøye karakterisert og effekt og toksisitet vil bli testet i celle-baserte analyser og i in vivo musestudier. Etter endt prosjekt, håper man å ha utviklet en ny kandidat for et nanomedisinprodukt for behandling av fibrose i tarm, klar for videreutvikling og kliniske studier. Regulatoriske, etiske og markedsmessige spørsmål vil bli inkludert i alle trinn av produktutviklingen.
Konsortiet hadde i januar 2020 et kick-off videomøte og planla arbeidet for første året i detalj. Det ble også gjennomført regelmessige oppdateringsvideomøter hver tredje måned. Dessverre førte COVID-19 pandemien til en sterkt redusert laboratorieaktivitet i prosjektet det første året. Under 2021 økte derimot aktiviteten, men fortsatt var aktiviteten redusert hvilket resulterte i lite prøvemateriale for SINTEF å analysere. Grunnet forsinkelsene under COVID-19, så søkte konsortiet om forlengelse til 31/12/2023 hvilket har blitt innvilget av alle partnerstater. I september 2022 møttes konsortiet for første gang face-to-face i Milan. Dette møtet resulterte i mange gode diskusjoner og la grunnlaget for å fremlegge en konkret fremdriftsplan for det siste drøye året av prosjektet.
Vi har under det siste året gjennomført en multilaboratorieanalyse av partikkelbatchene som den Italienske partneren produserer. Gjennom denne studien har vi avklart hvor lenge de tomme partiklene er stabile og at vi ved tre forskjellige institusjoner får de samme analyseresultatene.
I tillegg har vi i to omganger analysert vevsprøver fra in vivo studier gjennomført av den greske partneren. De administrerer en variant av nanobærerne som har radioaktive isotoper festet til overflaten. Etter at radioaktiviteten er borte, ble vevsprøver sendt til SINTEF for kvantifisering av metallet ved ICP-MS. Resultatene fra in vivo målingene og ICP-MS skal brukes for å finne ut av biodistribusjonen av partiklene. I den andre runden ble et større antall dyr analysert, i tillegg ble kontrolldyr, kontrollfôr og kontrollvann inkludert, ettersom noen av de målte isotopene er naturlig forekommende i vevet til dyrene.
SINTEF har karakterisert partikkelsuspensjoner for sterilitet og innhold av endotoksiner som er viktige indikatorer på renhet av prøvene. I tillegg har SINTEF arbeidet med etablering og evaluering av cellulære modellsystemer for opptak av partikkelsuspensjonene i tarmen. Som del av dette arbeidet har SINTEF karakterisert prøvene for toksisitet i cellelinjer som brukes i modellsystemene og har evaluert opptak av partikkelsuspensjoner i ulike modellsystemer. Videre har SINTEF arbeidet med å etablere modellsystemer som er basert på dyrkning av tarmceller isolert fra IBD pasienter i tredimensjonale kulturer. Disse modellsystemene kan robotiseres og forventes å gi mer informasjon om opptak/effekt enn de enklere modellsystemene.
I tillegg til lav stabilitet viste det seg at den italienske partneren ikke klarer å produsere partikkeldispersjoner med høye nok konsentrasjoner for senere in vivo forsøk. SINTEF startet derfor å utvikle en egnet oppkonsentreringsprosess sammen med den italienske partneren. Også dette arbeidet viser seg å være mere utfordrende enn antatt, primært på grunn av den lave stabiliteten av partiklene. Man jobber fortsatt med å utvikle en prosess for fremstilling av partikler med høy nok stabilitet.
For oral administrering av nanobæreren så må den beskyttes når den skal gjennom magen. For å oppnå dette er det tenkt å bruke en gelatinkule som er stabil ved surt pH i magen og som løser seg opp i tarmen. Det var oppgaven til den franske partneren å utvikle disse gelatinkulene, men de klarte ikke å lage dem små nokk. SINTEF har brukt en metode som vi vanligvis bruker for å lage små micrometer-store alginatkuler til å lage disse gelatinkulene.
Fibrose i tarm, som oppstår i tarmvev som følge av kronisk betennelse, er en alvorlig komplikasjon hos pasienter med kroniske inflammatoriske tarmsykdommer, eks. Crohns sykdom. De finnes i dag ingen behandling for fibrose i tarm. Prosjektet har bidratt med ny kunnskap rundt mulig genterapi for fibrose, samt kunnskap rundt mucus-penetrering av nanopartikler. Dette vil ha stor betydning for disse pasienter og vil bidra til bærekraftsmål 3, god helse og livskvalitet.
Resultater har blitt presentert i konferanser og workshops og vil også bli formidlet i tidsskrifter med høy impact factor. Grunnet forsinkelser i prosjektet har fortsatt ikke data blitt publisert, men det planlegges publisering av in vivo data av den Greske partneren, hvor SINTEF har bidratt med biodistribusjonsdata og publikasjoner ledet fra SINTEF av metodeutvikling av in vitro modeller.
Til tross for at man ennå ikke har lykkes med å utvikle en hovedkandidat for preklinisk videreutvikling og kliniske studier, har man gjennom tverrfaglig internasjonalt samarbeid skaffet viktig ny forståelse av virkemåten av slike genmedikament.
SINTEF har gjennom prosjektet fått utvidet sin kompetanse innen preklinisk karakterisering, samt innen fremstilling og oppkonsentrering av kalsiumfosfat nanopartikler. Videre har SINTEF etablert nye 2D og 3D in vitro cellebaserte modellsystemer av mucusdannende tarmvev, både friskt og sykt vev.
De nye forskningsresultatene vil bli utgangspunkt i nye nasjonale og internasjonale prosjekt. Det er fortsatt av høy interesse å teste den orale leveringsruten ved innkapsling av RNA-partiklene i gelatin µ-kapsler.
RuNNINg er et transnasjonalt Europeisk prosjekt (Euronanomed III) med partnere fra Italia (koordinator), Hellas, Frankrike og Norge. Konsortiet består av eksperter innen nanobærerutvikling og formulering, karakterisering av nanomedisiner, cellebiologer og kliniske spesialister for tarmsykdommer, som for eksempel inflammatorisk tarmsykdom (IBD) og Crohns sykdom. Fibrose i tarm, en skade som oppstår i tarmvev som følge av kronisk betennelse, er en alvorlig komplikasjon hos pasienter med kroniske inflammatoriske tarmsykdomer, eks. Crohns sykdom. Det finnes i dag ingen behandling for fibrose i tarm.
Prosjektets hovedmål er å utvikle en nanopartikkelbasert genmedisin for behandling av fibrose i tarm. Nye nanobærere fylt med et nukleinsyre-basert medikament, som kontrollerer et protein som har vist seg å være involvert i utviklingen av fibrose, vil bli utviklet. Slike nanopartikler må kunne penetrere tarmslimhinnen og bli levert målrettet til de inflammatoriske cellene i tarmveggen. Partiklene vil derfor overflatedekoreres med ligander som er spesifikk mot disse cellene i tarmveggen. Til slutt må nanopartiklene støpes i en gel, slik at de kan gis til pasientene enten oralt eller rektalt.
Alle nye nanomedisiner vil bli nøye karakterisert og effekt og toksisitet testet i celle-baserte analyser og in vivo musestudier. Etter endt prosjekt håper man å ha utviklet et nytt nanomedisinprodukt for behandling av fibrose i tarm, klar for videreutvikling og kliniske studier. Regulatoriske, etiske og markedsmessige spørsmål vil bli inkludert på alle trinn av produktutviklingen.
Budsjettformål:
NANO2021-Nanoteknologi, nanovitenskap, mikroteknologi og avanserte materialer