Tilbake til søkeresultatene

MARINFORSK-Marine ressurser og miljø

ERA-NET: Blue Bio, Increasing Echinoderm Value Chains

Tildelt: kr 3,4 mill.

Målsetningen med InEVal-prosjektet er å øke verdien på næringskjeder med pigghuder (Echinodermer). Disse er delt inn i sjøstjerner, sjøpølser og kråkeboller, som denne rapporten handler om. Arbeidspakken med kråkeboller fokuserer på å øke rogninnholdet i kråkeboller ved oppfôring for å kunne tilby denne varen til markedet hele året. I tillegg undersøker vi alternative måter å utnytte både restråstoff fra de prosesserte kråkebollene og den store bestanden av kråkeboller som finnes langs norskekysten. Disse har blitt så tallrike at de har beitet ned tareskog og dannet «ørkener» på havbunnen med bare kråkeboller som hindrer gjenvekst av tareskog. Er det mulig å produsere oppfôrede kråkeboller hele året? Det er svært stor interesse for oppfôring av kråkeboller både i Norge og i resten av verden. Oppfôring innebærer å fange ville kråkeboller av riktig størrelse for markedet, fortrinnsvis fra områder med overflod av kråkeboller; «ørkener» der de har beitet ned all tare, og tilby disse fôr i 10-12 ukers tid. Dette foregår i land -eller sjøbaserte oppdrettssystemer og fôret er formulert for å øke både mengden og kvaliteten på gonadene (rognen). I InEVal-prosjektet gjorde vi en serie forsøk for å finne ut om det var forskjeller i tilvekst av rogn mellom grønne kråkeboller (Strongylocentrotus droebachiensis) samlet inn fra tre forskjellige lokaliteter (innenfor 5km fra hverandre) i Nord-Norge og hvorvidt forskjeller endret seg i tre forsøk gjennomført i løpet av et år. I tillegg ble effekten av økt sjøvannstemperatur på tilveksten av rogn undersøkt. Grupper av kråkeboller ble holdt både ved naturlig sjøvannstemperatur og ved naturlig pluss 3.0oC. Det ble tatt prøver fra ville kråkeboller fra alle tre lokaliteter både ved oppstart og avslutning av hvert av de tre forsøkene i tillegg til prøver fra de oppfôrede kråkebollene fra hver lokalitet ved avslutning av hvert forsøk. Resultatene viser at man kan bruke kråkeboller fra forskjellige lokaliteter, også steder der kråkebollene har svært lav gonadenineks ((GI), prosentvis andel av kråkebollen som består av gonade (rogn)), på grunn av at kråkebollene har beitet ned alt som finnes av alger og tare. Studien har vist at det er mulig å produsere kråkeboller av arten Strongylocentrotus droebachiensis med relativt konsistent høy andel rogn av god kvalitet i Nord-Norge uavhengig av hvor de er fanget og til hvilken årstid. Relativt små endringer (3.0oC økning) i vanntemperatur synes å gi en liten negativ påvirkning på tilveksten. Resultatene viser at fangststed ikke er viktig for resultatet av oppfôring. Fangststed bør velges ut fra kriterier som lett tilgjengelighet og mulige positive effekter ved å fjerne kråkeboller fra visse områder, så fangststrategier bør lages etter disse kriteriene. Alt i alt er resultatene svært positive for at aktører som ønsker å drive med oppfôring av kråkeboller kan produsere rogn av god kvalitet og tilby denne i markedet hele året. Resultatene av dette arbeidet er publisert i en vitenskapelig journal i 2023 (doi.org/10.1155/2023/6360865, tittel: Effect of Season and Increased Temperature on Survival, Roe Enhancement, and Reproductive Cycle of the Green Sea Urchin (Strongylocentrotus droebachiensis) Collected from Four Relatively Close Sites in Northern Norway).

The outcomes from WP2 in the InEVal project have enabled 3 start-up companies in Tromsø to develop and expand over the project lifetime. A fourth larger company has expanded their activities and areas of interest through the InEVal activities. The development has included the sharing of roe enhancement protocols and practices related to harvesting, transport, roe enhancement and product placement in the market. In addition, companies and research institutes have been able to collaborate with researchers in Ireland as well as a commercial industry partner in Spain (Algafres). Specifically, the results of the project will directly affect the project industry partners (particularly URCHINOMICS and Algafres). Both these companies have established pilot scale sea urchin roe enhancement in the first half of the project and are now developing this into full commercial scale production. It will also impact end-users of sea urchin roe as a product as the availability of enhanced sea urchin, both during the traditional season as well as out of season becomes available. Many of the results will also contribute to policy development of the industry in both Norway and Spain. A range of exploitable results have been identified in the project. These include protocols for sea urchin roe enhancement in land-based facilities as well as the development of land-based holding systems (both flow through and RAS) for sea urchin roe enhancement. The main exploitable result is the actual availability of a new seafood product (enhanced sea urchin roe) on the market. The intellectual property of these exploitable results has been considered. Results such as general protocols and the impact of seasonality on roe enhancement that will be widely disseminated through published material cannot be considered the property of individual industry partners but holding system design, and the methods of enhancement of sea urchins will remain the property of the individual partners that have developed them. The longer-term impact on society is the development of a new industry in Norway, the sea urchin roe enhancement industry. This has two main impacts. Firstly, an increase in business and associated activities including employment in the north of Norway. Secondly, a raft of environmental benefits (also known as ecosystem services) from the reforestation of areas where sea urchins are removed from barrens. These include increased biodiversity, production and the storage of carbon in macroalage forests. The other industry that may have long term beneficial impact from InEVal is the agricultural industry as a the results show that sea urchin biomass has the potential to be used as a possible fertilser and/or biostimulant.

Sea stars, Sea urchins and Sea cucumbers are abundant marine biomass resources that are underdeveloped and underutilised. Throughout Europe, these echinoderms are wastefully exploited, disregarded and discarded. Researchers and industry partners in the InEVal project will advance high quality bioeconomic products and services from echinoderm biomass. InEVal addresses societal demand for new solutions to current challenges for human food, aquafeeds and ecosystem services by: 1) Up-valuing sea stars 2) Improving low-value sea urchins 3) Seeding and harvesting sea cucumbers InEVal’s novel products and services serve expanding markets and sectors and InEVal's committed commercial industry partners will ensure realistic new value chains are established. Production methods will be developed to secure regular supply to surveyed and con?rmed target customers, i.e. to diet formulators (aquafeeds) at just-in-time standard; to sea urchin consumers outside normal seasonal bounds; to environmentally aware sea cucumber consumers; and to aquaculture operators aiming to sustainably remediate fallowed production sites. The InEVal project develops realistic value-added, innovative products and services from echinoderm bioresources. Focussing on value and sustainability at every step along the full value chain, these resource uses contribute to zero-waste and circular economies driving a competitive blue bioeconomy in Europe.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

MARINFORSK-Marine ressurser og miljø