Tilbake til søkeresultatene

POLARPROG-Polarforskningsprogram

Understanding Resilience and Long-Term Environmental Change in the High Arctic: Narrative-Based Analyses from Svalbard (SVALUR)

Alternativ tittel: Resiliens og langsiktige miljøendringer i høyarktiske områder: narrative analyser fra Svalbard

Tildelt: kr 1,00 mill.

SVALUR har som målsetning å bygge resiliens og kapasitet for å tilpasse seg de raske miljøendringene som finner sted på Svalbard. Det finnes mange programmer som fokuserer på miljøovervåkning på Svalbard, men hver av disse har relativt spesifikke mandater og begrensede tidsrammer. I SVALUR har vi utviklet en webbasert platform som resulterte i 652 registreringer av klima- og miljøendringer på Svalbard. Maptionairen var på flere språk og vi inviterte lokalbefolkning og besøkende til å beskrive endringer de har observert de siste årene . Workshops og Fokusgrupper resulterte i ytterligere 112 registreringer og mikroblogger om miljøendringene. Disse dataen ble også brukt til å lage en Cognitiv Map som visuelt viste at folk som bor og bevæger seg rundt på Svalbard har mange observasjoner og kunnskap om økosystemene på Svalbard. Disse dataene blir nå intergrert i andre projecter og forskningstiltak som: Catchment to Coast (Framsenter), Arctic Passion (EU: Arctic PASSION Pan-Arctic Observing System of Systems) og SIOS (Svalbard Integrated Arctic Earth Observing System), noe som styrker deres arbeid i å gjøre overvåkningen mere relevant for lokalbefolkninga. For å gjøre de lokal observationene mer tilgjengelig, utviklet vi en Storymap som kobler disse lokale observasjoenene til andre data, bilder og historier. 3 artikler er blevet plublisert, en artikel er submitted til tidsskriftet Nature og der jobbes for tiden med flere artikler i samarbejde med de ulike partnere som forventes publisert i 2023 og 2024. SVALUR har presentert i ulike arenaer både konferancer, workshops og forespørgsler bla fra den Svenske Lannstyrelse og Vattenvårdsförbund. Instagram ble flittig brukt, både for formidling og for at folk kunne dele deres observasjoner gjennom dette medie. Instagram vil forsette i forbindelse med Catchment 2 Coast. SVALUR vil fortsette arbeidet resten av året og bidra til et større workshop i Longyearbyen høsten 2023 eller våren 2024. Storymap vil også oppdateres med det nyeste funnet når prosjektperioden nærmer seg slutten.

Prosjektet er utviklet i samarbeid med de som er ansvarlige for overvåkning på Svalbard (NPI, COAT, SIOS; NMI og Sysselmannen på Svalbard). Samproduksjon av kunnskap er også gjennomgående en del av alle arbeidspakker i prosjektet. UiT er ansvarlig for utvikling av et web-basert kartleggingssystem for innsamling av lokale observasjoner og opplevelser av miljøendringene, mens NPI bidrar med kunnskaper om miljøovervåkningssystemer på Svalbard. Vi forventer at våre resultater kan forbedre eksisterende miljøovervåkningssystemer. Våre resultater forventes å ha betydning for miljøovervåkningsprogrammene på Svalbard og vi vil bidra til å bygge ytterligere kapasitet for å gjennomføre tiltak som kan effektivt respondere på miljøendringer i disse programmene. I samarbeid med de internasjonale partnerne vil prosjektet bidra til å mobilisere innbyggerne og bygge opp kapasitet for å respondere på endringer i befolkningen generelt, men også lokalforankre kunnskapen og gjøre denne relevant for samfunnet. Dataene blir nå intergrert i andre projecter og forskningstiltak som: Catchment to Coast (Framsenter), Arctic Passion (EU: Arctic PASSION Pan-Arctic Observing System of Systems) og SIOS (Svalbard Integrated Arctic Earth Observing System), noe som styrker deres arbeid i å gjøre overvåkningen mere relevant for lokalbefolkninga og mer tilgjengelig. Gjennom karleggingssystemet (Maptionnaire), fant vi deltakernes observasjoner og erfaringer dekker store områder. Disse dataene bidro også til å identifisere områder der det manger overvåkning, og hvor ikke minst for det er manglene vitenskapelig kunnskap eller at observasjoner ikke blir gjort tilgjengelig for allemennheten. Et av våre viktigste funn er alle de lokalitetene der folk observerer endringer i landskapet som har betydning for deres mobilitet og sikkerhet. Disse dataene kan bidra til mer integrerte observasjonssystemer på Svalbard.

SVALUR vil: i) dokumentere lokal forståelse av miljøendringer gjennom dybdeintervjuer, dokumentanalyse og deltakende web-kartlegging; ii) sammenligne informasjon om miljøendringer med miljøovervåkningsdata, inkludert overlappende observasjoner, konflikterende forståelse og komplementær kunnskap om miljøendringene, og iii) kreativt samle og kommunisere en felles forståelse til lokalbefolkning og besøkende på Svalbard; og iv) bidra til å mobilisere og bygge kapasitet for endring. SVALUR-funnene vil dokumentere og gi verdifull, helhetlig innsikt i langsiktige miljøendringer, samtidig som vi kartlegger hvordan dagens overvåkningsprogrammer kan bedre inkludere lokale kunnskaper og opplevelser, samt optimalisere deres relevans for mennesker som bor i og besøker Arktis. Vi undersøker hvordan en narrativ tilnærming basert på lokale kunnskaper og opplevelser av miljøendringene kan utfylle vitenskapelig overvåkning. SVALUR skal utvikle forskningsmetoder som bidrar til en helhetlig forståelse av miljøendringer, og som kan bidrar til bærekraftige tilpasninger for både nåværende og fremtidige generasjoner, så vel som for forvaltning og politikk.

Budsjettformål:

POLARPROG-Polarforskningsprogram