Tilbake til søkeresultatene

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

FoU-agenda for gjenreisning og vekst i norsk reiseliv 2020-2024

Tildelt: kr 0,50 mill.

Prosjektnummer:

312862

Prosjektperiode:

2020 - 2021

Midlene er mottatt fra:

Geografi:

Fagområder:

Formålet er å øke næringsrettet FoU-aktivitet for reiselivet for å underbygge endringsbehovet i næringen etter Covid-19 pandemien. Utvikling av felles FoU-agenda for reiselivsnæringen skal resulterer i utforming av flere søknader til Forskningsrådets annonserte utlysninger (bl.a. Kompetanse- og samarbeidsprosjekt, Innovasjonsprosjekt i næringslivet), kommende utlysninger og EU-prosjekt(er). En felles FoU-agenda vil også være viktig for å identifisere kunnskapsbehov som ikke dekkes godt nok av eksisterende ordninger innen virkemiddelapparatet. Prosjektet skal resultere i økt næringsrettet forskning og utvikling i reiseliv for å gjenreise næringen etter Covid-19-pandemien. Prosjektet har identifisert forskningsbehov for å gjenreise næringen etter COVID-19 pandemien. Søknaden ?Transformation and Sustainable Growth of the Norwegian Travel Industry? (prosjekt 322732) ble utarbeidet som del mobiliseringsprosjektet med et bredt bedriftspartnerskap: Thon Hotels, Nordic Choice Hotels, Radisson, Norlandia, De Historiske, Scandic, SAS, Hurtigruten, Color Line, NSB, Fjord Tours, Fjord Norge, Visit Oslo, NordNorsk Reiseliv, Alpinanleggenes Landsforening, Komon-Stageway, og Innovasjon Norge. Disse dekker store deler av det norske reiselivet og vil dele data og være involvert i de ulike arbeidspakkene. Prosjektet har mobilisert et sterkt forskerteam med rutinerte forskere fra Universitetet i Sørøst Norge, Universitetet i Tromsø, New York University, Deutschen Institut für Tourismusforschung og Victoria University New Zealand. Prosjektet sendte inn skisse på «Norwegian Travel Industry Monitor: Digital lab for big data analysis of economic development of businesses and destinations» (prosjekt 316606). Dette prosjektet ble besluttet utsatt til 2023 pga koronabelastningen i næringen som følge av pandemiens eskalering ila høsten 2020 og myndighetenes nedstengning av reiselivsnæringen.

Oppnådde effekter i 2020 og 2021 kan knyttes til kompensasjonsordningene til reiselivet for september-april hvor dokumentasjonen av egenkapitalens burn-rate var en av flere faktorer som medførte Stortingets vedtak av størrelse og varighet av ordningen. Søknaden om hovedprosjekt har potensial til å understøtte en årlig vekst på 5% i eksportrettet reiseliv. Prosjektet kan utgjøre 10% av denne effekten, tilsvarende 300 mill kroner i omsetningsvekst hvert år, akkummulert 1.2 mrd kroner over prosjektperioden. Prosjektet vil bidra til realisering av FNs bærekraftsmål (SDGs) og da særlig innen 8 Bærekraftig økonomisk vekst, full sysselsetting og anstendig arbeide for alle, 11 Bærekraftige byer og destinasjoner, og 13 Klimaendringer.

Formålet er å øke næringsrettet FoU-aktivitet for reiselivet for å underbygge endringsbehovet i næringen etter Covid-19 pandemien. Utvikling av felles FoU-agenda for reiselivsnæringen skal resulterer i utforming av flere søknader til Forskningsrådets annonserte utlysninger (bl.a. Kompetanse- og samarbeidsprosjekt, Innovasjonsprosjekt i næringslivet), kommende utlysninger og EU-prosjekt(er). En felles FoU-agenda vil også være viktig for å identifisere kunnskapsbehov som ikke dekkes godt nok av eksisterende ordninger innen virkemiddelapparatet.

Budsjettformål:

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena