Tilbake til søkeresultatene

FORNY20-FORNY2020

MP: BioConserve - A natural food preservative from plant biomass to replace synthetic additives.

Alternativ tittel: BioConserve - et naturlig alternativ fra planteråstoff som erstatning for syntetisk tilsetningsstoff.

Tildelt: kr 0,50 mill.

Prosjektnummer:

312892

Prosjektperiode:

2020 - 2021

Midlene er mottatt fra:

Geografi:

Matvarer rike på fett og olje er utsatt for lipidoksidasjon når de eksponeres for luft. Lipidoksidasjon er en smaks- og kvalitetsforringende prosess; maten blir harsk og delvis uspiselig. Antioksidanter er kjemikalier som blir tilsatt tilvirkede matvarer for å beskytte dem mot oksidasjon. Produsenter av mat, kosmetikk og farmasøytiske produkter har brukt syntetiske kjemikalier som antioksidanter over lang tid. Økende bekymring både i industri og hos forbruker for om tilsetningsstoffene er trygge blant annet fra rapporter om å være hormonforstyrrende, har rettet fokuset mot naturlige alternativer. I planter finnes det et rikt utvalg av naturlige stoffer med antioksidant effekt som beskytter mot skadelig oksidasjon. Med utgangspunkt i et planteråstoff som potetskrell er det tatt ut naturlige antioksidanter med hjelp av en enkel og innovativ ekstraksjonsmetode. Potetskrell utgjør et betydelig avfallsprodukt fra produksjonen av pommes frites, flak og chips. Skrellet har liten restverdi annet enn som tilskudd til kufôr eller til biogass. Metoden som er utviklet på potetskrell, er forenlig med sirkulær bioøkonomi der alt råstoffet skal kunne brukes. Da potetekstraktet ble testet i et kortvarig forsøk i en vegetabilsk olje, hadde det beskyttende effekt mot oksidasjon. Dette prototyp-forsøket pekte mot å utføre mer realistiske og utfyllende tester. Prosjektet hadde som mål å vise at ekstraksjonsmetoden fungerte i større skala, og deretter vise hvordan potetekstraktet kunne virke konserverende i en matvare. Med utgangspunkt i skrell fra potetindustri ble metoden oppskalert i batcher opptil nesten 40 liter. Det ga prosjektet tilstrekkelige mengder potetekstrakt for uttesting. Omfattende analyser av sammensetning og antioksidant-evne i skrell-ekstraktet var sammenfallende med tidligere resultater. Ekstraksjonen i pilotskala ga også en rekke verdifulle prosessdata som kan brukes i modellering. Potetskrell-ekstraktet ble deretter testet i et 2-måneders akselerert lagringsforsøk med en vegetabilsk olje, der det viste en tydelig dose-respons effekt i beskyttelse mot oksidasjon. Effekten var tilsvarende den som ble oppnådd med rosmarin-ekstrakt (E392), en EFSA-godkjent naturlige antioksidant. I et 4-måneders lagringsforsøk med en tørr matvare, ble det også observert beskyttelse, men på grunn av begrensninger i oppsettet var resultatene ikke tilstrekkelig for å trekke en konklusjon. I tillegg til den praktiske tilnærmingen, har prosjektet sett på en mulig forretningsmodell og undersøkt markedet for naturlige antioksidanter. Antioksidanter er et voksende marked (2020 US$ 1.8mrd) der industrien er på konstant utkikk etter naturlige erstatninger. Prosjektet har tiltrukket seg interesse fra matindustrien, som kan bli viktige partnere i de neste stegene. Prosjektet BioConserve er ledet av Høgskolen i Innlandet og Klosser Innovasjon, i samarbeid med Nofima og Biorenewables Development Centre i York, England.

Outcomes: A natural antioxidant preservative made from potato peels, a low-value industrial residue. Potential of replacing synthetic counterparts used in consumer food today, conserving against lipid oxidation. Peel extract characterized by chemical composition and bioactivity, linking the protective effect to well-known phytochemicals in potato. Industry has voiced interest in testing the potato antioxidant in relevant food products, supporting proof-of-concept as a preservative. Impacts: Potato peel extract with preservative effect is a likely natural antioxidant additive. Improved use of feedstock in the potato processing complies with bioeconomy. Spiking interest in the food industries; ready to use natural antioxidants if available within a realistic price range. A healthier way to conserve food; consumers have an increasing awareness of food safety preferring natural over synthetic additives which we will supply.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

FORNY20-FORNY2020