Tilbake til søkeresultatene

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Grønne arbeidsprosesser i norske næringer

Tildelt: kr 0,14 mill.

Prosjektleder:

Prosjektnummer:

313660

Prosjektperiode:

2020 - 2020

Midlene er mottatt fra:

Organisasjon:

Geografi:

Formålet med BIA/forprosjektet har vært å gjennomføre nødvendig kartlegging til et fullverdig grunnlag til utlysningen Innovasjonsprosjekt i Næringslivet. I den vedtatte prosjektperioden (010620 - 310820) har vi gjennom møtevirksomhet med alle selskapene som vil være involvert i prosjektet, sikret nødvendig forankring og satt de respektives deltagernes rolle. Vi har i tillegg gjennom en rekke møter med prosjektets eksterne FoU leverandør, Cicero Senter for Klimaforskning, lagt grunnlaget for deres deltagelse i prosjektet. Cicero vil gjennom sin ekspertise og forskning gi oss vurderinger og datagrunnlaget for beregning og vekting av tiltakene for verktøyet vi skal innovere. Borgar Aamaas, seniorforsker ved Cicero er koblet på prosjektet. Prosjektets data-leverandør Innocode AS, vil ha den viktige oppgaven å utvikle produktets web- applikasjon. Overstående forarbeidet har dannet grunnlaget for vår søknad til utlysningen Innovasjonsprosjekt i Næringslivet: Verktøy for reduksjon av CO2-avtrykk i norsk kultursektor, søknadsnummer: ES669574 - Prosjektnummer: 321264 - IPNÆRINGSLIV20. (NFR okt. 2020).

Prosjektet er et forprosjket til utlysning innovasjonsprosjket i Nærlingslivet og har således ikke resultert i virknnger og effekter på dette stadiet.

Et prosessverktøy som gjør arbeidsprosesser i kulturbransjen målbart mer bærekraftig, og gjør det enklere å nå klimamålene innen 2030. Verktøyet vil være bygget som en web-basert tiltaksliste som følger prosessen fra start til slutt. Tiltakene er vektet av en FoU aktør. Verktøyet måler klimaavtrykk og beregner effekten av tiltakene gjennomført. Prosjektet er nyskapende i sin form fordi det ikke finnes en lignende tjeneste på markedet. Der Miljøfyrtårn kun evaluerer selskapenes drift, evaluerer vårt initiativ bedriftenes prosesser og produksjon. Med oss har vi Cicero(FoU) og interesseorganisasjonen Virke (Grønt Veikart, nettverk, formidling). ??FoU utfordringer: kartlegge den gitte bransjens klimaavtrykk p.t / vekte effekt av tiltak / nytenkning ift å utvikle nye arbeidsmetoder, og utvikle en balansert ordning for kompensasjon.  Nylig gjennomførte vi et pilotprosjekt i vår bransje, filmproduksjon. Prosjektet heter Green Producers Club. 80% av selskapene har knyttet seg til GPC, og godtatt forutsetningen om at samtlige produksjoner de gjennomfører skal følge tiltakslisten. Dette viser utbredt vilje til å redusere eget avtrykk, og å endre prosesser. GPC ble iverksatt uten nødvendig FoU aktivitet. På bakgrunn av det ser vi behovet for disse aktivitetene ved tilrettelegging for nye bransjer. I samarbeid med Virke vil vi starte en pilot som involverer virksomheter i Grønt Veikart. En prosjektgruppe bestående av representanter fra oss, Virke og fra pilotselskapene vil kartlegge alle ledd i dagens arbeidsprosesser. Dataen vil gi Cicero grunnlag til å vekte hvert ledds bærekraft/mangel på bærekraft, samt se hvordan leddene kan bli mer bærekraftig.  Ved endt prosess mottar virksomheten en klimascore som viser i hvilken grad den har gjennomført prosessen bærekraftig. Det medfølger også en rapport som viser hvordan hvert tiltak er utført. Verktøyet skal implementeres i selskapenes daglige drift og bli en del av selskapenes styringsverktøy.

Budsjettformål:

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena