Tilbake til søkeresultatene

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Zero Emission Citizen (ZEC): Klimakalkulator for kartlegging av innbyggernes klimafotavtrykk

Alternativ tittel: Zero Emissions Citizen (ZEC): Climate calculator for mapping citizens footprint

Tildelt: kr 12,0 mill.

- Tenk om ditt personlige klimafotavtrykk ble beregnet, automatisk og nøyaktig, med utgangspunkt i dine forbruksvaner, banktransaksjoner, matinnkjøp og strømregning. Vi må endre adferd og raskt innføre virkemidler skal vi nå klimamålene og unngå katastrofe. I dag mangler det verktøy for å spore enkeltpersoners fotavtrykk, de indirekte utslippene knyttet til vårt forbruk. Disse utslippene er ikke regnet med når vi setter klimamål, selv om de er estimert til å være ti ganger så stor som direkte utslippene i en gjennomsnittlig husholdning. I dag er det krevende for forbrukere å få oversikt over eget klimafotavtrykk, og vanskelig for regioner å sette tydelige klimamål som kan følges opp. Verktøyet som er utviklet i Zero Emission Citizens (ZEC) har gjort det mulig å gi beslutningstagere, næringslivet og forbrukere med enkel og pålitelig informasjon om klimafotavtrykk koblet til forbruk på en enkel og forståelig måte. Løsningene består av to ulike produkter. Folkets Fotavtrykk er et kartverktøy som viser gjennomsnittlig fotavtrykk per person for land, fylke, kommune og nabolag. Gjennomsnittlig fotavtrykk per person er i Norge i dag på 11 tonn og skal innen 2030 være redusert til 3 tonn dersom vi skal leve i tråd med målene i parisavtalen. Kartet kan finnes via nettsiden: https://app.folketsfotavtrykk.eco/. Det andre produktet, Ducky Data, tilbyr datastrøm som tillater bedrifter å vise fotavtrykk samt gode forklaringer til sine kunder appene. Et vellykket samarbeid med SpareBank1 Midt Norge har gitt løsningen Mitt Klimaspor, som nå er lansert i hele SpareBank1 alliansen. Samtidig har Fjordkraft rullet ut en tilsvarende Energifotavtrykk. Nå kan bank- og strømkunder i hele landet se deres fotavtrykk - og dermed forstår hvordan de kan endre den. Videre i prosjektet skal ZEC fortsette å videreutvikle kartvertøyet, både med scenariobygging for å finne ut hvilke tiltak som er mest effektive, samt med integrasjon av data fra våre næringslivspartnere for å gi enda mer nøyaktige beregninger. Vi samler data for bærekraft, som gir et helt nytt perspektiv på større trender i fotavtrykk i samfunnet, og skape et effektivt verktøy for grønn omstilling. Målet for de neste par årene er å skalere løsningen i EU og bidra signifikant til et taktskifte i klimaomstillingen gjennom å bidra til at innbyggere, næringsliv og det offentlige kan jobbe mot et felles mål.

For de aller fleste kommuner og byer i Norge og verden vil våre forbruksbaserte klimagassutslipp være mye større enn direkte utslipp som måles i dag. Gjennom prosjektet har vi vist at det er mulig å kartlegge og visualisere forbruksbaserte utslipp for land, fylke, kommune og nabolag. Som et resultat av dette jobber nå 3 fylker og 73 kommuner (direkte eller indirekte gjennom partnerskap med fylker) med å se på hvordan de kan implementere disse utslippene i sine klimaplaner og hvordan vi effektivt kan jobbe for å redusere disse utslippene raskt. Verden er i midt inne i en enorm klima- og miljøkrise og disse dataene muliggjør at vi kan håndtere denne krisen langt mer effektivt. Klimaarbeid i dag er altfor komplisert da vi skal måle fremgang på et utall parameter som gjør at vi alle jobber mot litt ulike mål og svært få bidrar med det fokuset som trengs. Når vi i prosjektet har vist at vi både kan synliggjøre gjennomsnittlig fotavtrykk per person og sikre offentlig/privat samarbeid for å redusere dette raskt vil dette være noe resten av Europa og verden vil ha et enormt behov for de neste årene. Dette ble bekreftet under konferansen Tampere Smart City Week i Finland hvor vi fikk presentere på hovedscenen og to ulike workshops. Det er klart at resten av verdens byer og kommuner har et stort behov for den samme tjenesten og interessen for samarbeid på tvers av landegrenser er stor.

- Tenk om ditt personlige klimafotavtrykk ble beregnet, automatisk og nøyaktig, med utgangspunkt i dine forbruksvaner, banktransaksjoner, matinnkjøp og strømregning. Verdens befolkning må endre adferd og raskt innføre virkemidler skal vi lykkes med å gjøre Norge til et lavutslippssamfunn i 2030. Norske kommuner har forpliktet seg til å kutte klimagassutslippene med minst 50 prosent gjennom å kutte direkte utslipp innen 2030. Innbyggernes personlige fotavtrykk - indirekte utslipp - er utelatt fra dette regnskapet, bl.a. fordi det ikke finnes pålitelige data og verktøy som kan brukes til å dokumentere de indirekte utslippene. En gjennomsnittshusholdning har indirekte klimagassutslipp som overgår direkteutslipp med omtrent 10-gangen. I dag mangler et verktøy for å beregne og synliggjøre disse utslippene. Det ønsker vi å utvikle i prosjektet Zero emission citizens (ZEC), som skal bestå av en datahub som samler klimadata automatisk, beregner og visualiserer klimafotavtrykket til befolkningen i en tilgjengelig innbyggerportal. ZEC vil gi myndigheter, næringsliv og akademia pålitelige data samt et analyseverktøy som kan brukes til dokumentasjon, gi økt innsikt i bærekraftig forbruk og produksjon og skape innbyggerinvolvering i tråd med FNs bærekraftsmål og våre klimaforpliktelser. Prosjektets sentrale utfordringen er innenfor strukturering og analyse av store mengder data. Foruten å kjøre avanserte beregninger for å tallfeste utslippet forbundet med alle slags banktransaksjoner, vil det måtte utvikles en logikk for å sette informasjonen sammen til en helhetlig fotavtrykket. Maskinlæring vil benyttes for å analysere dataene som samles, kartlegge trender, og gi gode råd for å kutte utslipp og løse klimakrisen. Ducky, Asplan Viak og TietoEvry er utviklingspartnere i prosjektet og i samarbeid med offentlige og private selskaper vil vi skape et effektivt verktøy for grønn omstilling.

Budsjettformål:

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena