Nudging er et verktøy for å endre folks atferd, som går ut på å legge til rette for at ønsket atferd er enkelt, intuitivt og attraktivt å gjennomføre. Dult er små endringer i valgsituasjonen, og kan for eksempel brukes til å stimulere til klimavennlige valg. Det er et alternativ til påbud, forbud, informasjonskampanjer og økonomiske insentiver.
I dette prosjektet reiste Endrava og NORSUS rundt i Norge, fysisk og digitalt, og holdt workshoper om klimadulting for alle landets fylkeskommuner, med deltakere fra både kommunalt og fylkeskommunalt nivå. I totalt ni workshoper fikk deltakerne en innføring i dulting som verktøy for å redusere klimagassutslipp, og lærte en metode for å utvikle dult. Deltakerne utviklet også egne ideer til dult som kan brukes for å redusere klimagassutslipp, tilpasset deres utfordringer. Dultene hadde blant annet som mål å redusere bilkjøring, øke samkjøring, få flere til å bruke elbil, redusere matsvinn og øke kildesorteringsgraden.
I etterkant ble det lagd en håndbok om klimadulting. Håndboka gir en innføring i klimadulting, beskriver en metode, og presenterer en samling av ideer til dult som ble utviklet i workshopene.
- Kunnskap om grunnleggende atferdspsykologi og dulting, og kompetanse i hvordan det kan brukes i praksis for å kutte utslipp blant innbyggere og ansatte, er tilgjengelig hos en rekke ansatte i norske kommuner og fylkeskommuner.
- Kommuner og fylkeskommuner har skapt ideer til hvordan dulting kan brukes for å redusere klimagassutslipp, og lært en metode for å gjennomføre og teste dultene.
- Potensielt kan kommuner og fylkeskommuner ha gjennomført dultebaserte tiltak som reduserer deres direkte og/eller indirekte klimagassutslipp.
I dette prosjektet vil vi arrangere en serie workshops for ansatte i norske kommuner og fylkeskommuner, om hvordan nudging kan brukes for å redusere klimagassutslipp. Det vil holdes én workshop per fylke, hvorav fire er fysiske (tentativt i Nordland, Troms og Finnmark, Vestland og Innlandet) og resten digitale.
I workshopen får deltakerne en innføring i nudging som klimatiltak, og lærer en metode for å identifisere og teste nudge. De utvikler sammen ideer til nudge som er relevante for deres lokale klimagassutslipp.
Materialet fra workshopene oppsummeres i en enkel digital håndbok med ansatte i norske kommuner og fylkeskommuner som målgruppe. Håndboken vil også inneholde ideer som ble utviklet på workshopene, og erfaringer fra kommuner og fylkeskommuner som har gjennomført nudge.
For å lansere håndboken, holder vi et webinar for alle kommuner og fylkeskommuner.