Tilbake til søkeresultatene

FRIHUMSAM-Fri prosj.st. hum og sam

Ecological Globalisation; Domestication beyond control

Alternativ tittel: Økologisk globalisering; Domestisering ute av kontroll

Tildelt: kr 1,3 mill.

Dette prosjektet springer ut av en langsiktig forskningsstrategi ved Sosialantropologisk Institutt, Universitetet i Oslo for å styrke og utvikle forskningsgrupper over temaene ‘Domestisering’ og ‘Overheating’, samt å styrke samarbeid og fellesinteresser mellom disse gruppene. Prosjektet innebærer tiltak for å styrke integrasjon og samarbeid mellom eldre og yngre forskere, samt internasjonale samarbeidspartnere, med særlig fokus på forskerutdanning og karriereutvikling. Dette vil gjøres gjennom PhD-kurs som vil være åpne for PhD-kandidater både nasjonalt og internasjonalt, med fokus på globale utfordringer knyttet til industriell matproduksjon (jordbruk og havbruk), samt økologiske og økonomiske dimensjoner knyttet til dette. Forskning har vist hvordan forhold mellom mennesker, dyr og planter innen landbruk, havbruk og husdyrhold, er preget av uforutsigbarhet, og hvordan standardisering innen industrielt landbruk og havbruk kan omfattende økologiske skadevirkninger på tvers av kontinenter og verdenshav. Prosjektet fokuserer på globale effekter av lokale beslutninger knyttet til mat. Vi retter søkelyset både mot åpenbare ødeleggelser (som hugging av regnskog), tap av livsgrunnlag, og mer subtile former for tap knyttet til artsutryddelse i forbindelse med at stadig nye områder transformeres og mobiliseres som ressurser for investeringer i industriell matproduksjon.

This project has been part of a long-term strategy at the Department of Social Anthropology to strengthen and develop the existing research groups ‘Domestication’ and ‘Overheating’, to enhance collaborative and joined efforts between these research groups, and to tighten the integration and collaboration between senior and junior scholars, such as through input from international scholars on research training and career development. A key component is a series of four international PhD courses, with intensive research training, incorporating field-sites and practical excercises. Topically the research project addresses current global challenges related to industrial regimes of agri- and aquaculture, and especially their ecological and economic impact, including long-distance effects known as ‘shadow ecologies’. Decisions about how to feed ourselves and how to feed husbandry animals (including fish) are indeed political, with global repercussions. Thus, we focus on both human food and animal feed, and the ways in which both are entangled with various environmental challenges and financial and corporate interests. Environmental impacts of food production, such as soil degradation, pollution, carbon emissions, habitat loss and species extinctions are key understanding current global dispossession of common resources. Hence, environmental transformations related to global food production call for renewed attention to future commons and how to care for the resources that we all share, as well as the need to better understand the links between biodiversity and cultural diversity. The project seeks to make an impact through teaching, scientific publications and through policy, including research policy in the EU and in Norway.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

FRIHUMSAM-Fri prosj.st. hum og sam

Finansieringskilder