Tilbake til søkeresultatene

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Revolusjonerende mengdetreningssko som balanserer foten optimalt gjennom steget

Alternativ tittel: A revolutionizing long distance running shoe that optimally balance the gait.

Tildelt: kr 3,9 mill.

Prosjektnummer:

316220

Prosjektperiode:

2020 - 2022

Midlene er mottatt fra:

Organisasjon:

Geografi:

Målsettingen for prosjektet var å etablere et tverrfaglig samarbeid for å utvikle en mellomsåle for løpere med skadeforebyggende effekt. Prosjektet har resultert i det nye mellomsåle materialet Ignite Pro med 74% rebounce og 30% lengre holdbarhet sammenliknet med PU. Materielt er samtidig resirkulerbart. Det er utviklet en ny stance-fil maskin som kan gi en tydeligere "nullstilling" av menneskekroppen rent biomekanisk for mer presist å kunne måle hvordan ulike sko og såler påvirker den biomekaniske kjeden. Eksperimentene viser en nærhet i tid mellom knoklenes rotasjoner fra foten og opp og hvordan dette gjerne forårsaker forsyninger eller rotasjoner mellom kroppssegmenter.

Prosjektet har gitt GaitLine et nytt mellomsåle materiale som kan utnyttes i flere produkter. Materialet er resirkulerbart samtidig som det scorer høyest på levetid innehar materialet en respons på 74%. Levetiden og resirkulerbarheten vil være viktige egenskaper for å møte FN´s bærekraftsmål. Prosjektet har videre gitt økt forståelse for samspillet mellom det biomekaniske og det nevrologiske i menneskekroppen. Dette kan videre lede til mer effektive behandlingsformer for å forebygge og hjelpe mennesker med muskel- skjelett lidelser.

GaitLine´s patenterte SGL såle-teknologi aktivt korrigerer og balanserer steget. SGL teknologien benyttes i dagens gå-sko. Grunder Håvard Engell jobbet 15 år i Olympiatoppen og er en av verdens fremste på bevegelsesanalyse. Vedlagte kundeundersøkelser fra IPSOS MMI viser at 9 av10 og 8 av 10 av kundene får bedret helsetilstand ved bruk av GaitLine´s gå-sko. GaitLine har fått mange henvendelser gjennom siste 5 årene om å utvikle en løpesko. GaitLine benytter per i dag Polyuretan (PU)som dempemateriale i mellomsålen. PU har 20 ganger levetiden av EVA og er genialt i forhold til bærekraft, men utfordringen er at PU-materialet er for tungt for løpesko. Mellomsålen i en løpesko fra de største produsentene som NIKE er i all hovedsak produsert i versjoner av materialet EVA. EVA har produktfordeler som lav vekt og god demping, men samtidig er cellestrukturen svak og krakelerer etter kort tids bruk. Dette medfører at sålens beskaffenhet endrer form ettersom materialet blir komprimert der trykket mot underlaget oppstår. Dette kan skape lokale smerter og skader i fot, men også i den biomekaniske kjeden gjennom knær, hofte og rygg. Samtidig er den korte levetiden på EVA et stort mijøproblem. Brukere må ofte bytte til nye sko for å unngå belastingsskader og EVA kan ikke gjenvinnes. GaitLine ser mulighetene i å løse disse problemstillingene ved å kombinere kompetanse på materialteknologi fra norsk offshore for å utvikle et nytt sålemateriale. OsloMet vil bidra med biomekaniske tester på menneskekroppen basert på prototyper av mellomsålen. For å utvikle verdens mest avanserte løpesko må mellomsålen både ha en unik funksjon, redusere belastningsskader og samtidig være bærekraftig. Innen Norsk industri finnes både kompetanse, materialteknologi og partnere for å lage verdens beste løpesko.

Budsjettformål:

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena