Tilbake til søkeresultatene

BIONÆR-Bionæringsprogram

Ikke akkurat standard - En digital plattform for distribusjon av matvarer utenfor standard varesortiment.

Tildelt: kr 0,40 mill.

Hvert år kastes rundt en tredjedel av all spiselig mat i Norge. En stor andel av svinnet oppstår før maten når butikkhyllene, hovedsakelig fordi den har feil utseende, form eller farge i forhold til etablerte standarder. Dette utgjør et betydelig klimagassutslipp, stadig voksende avfallsmengder, og representerer et verditap for den norske økonomien på over 20 milliarder NOK. I produsentleddet finnes det per i dag ikke god statistikk for omfanget av svinn, men det er grunn til å anta at svinnet her er betydelig. Prosjektet «Ikke Akkurat Standard» har sitt opphav i en idé som gjorde at prosjektgruppen vant Landbrukets Innovasjonscamp 2020, hvor temaet var «Ressurser på avveie». Målet med prosjektet er å avklare behovet og markedsmulighetene for en digital distribusjonskanal som fremmer omsetning av matvarer som ikke får innpass i den regulære varestrømmen, for å redusere matsvinnet og øke verdiskapningen i norsk matbransje. Via litteraturstudier, spørreundersøkelser, fokusgrupper og råvare-/pengestrømsanalyser vil vi belyse markedsmekanismer og forbrukerpreferanser av betydning for markedspotensialet for "ikke Akkurat Standard" matvarer, for å identifisere strategier og forretningsmodeller som kan munne ut i økonomisk bærekraftige løsninger.

Artikkel i tidsskriftet Magma planlegges publisert september 2021, og gir økonomer, ledere og mellomledere i Norge økt kunnskap om hvordan ressursmegling som forretningsmodell kan bidra til redusert matsvinn spesielt, og økt sirkularitet i økonomien generelt. Øvrig kunnskap generert gjennom prosjektet vil publiseres som kronikker og populærvitenskapelige artikler gjennom høst/ vinter 2021, samt i mailutsending til de respondentene i våre spørreundersøkelser som anga at de ønsket informasjon om forskningsresultatene. Prosjektet har resultert i en pågående dialog med en av Norges største jordbrukskommuner om å få i stand et pilotprosjekt for utprøving av digitalplattformen. Dette vil bidra ytterligere til fokus på problemstillingen både i det offentlige og innen privat næringsliv og kan generere nye inntektsstrømmer for deltagende produsenter og lokale transportører, både lokalt og senere nasjonalt.

Matsvinnet i Norge er stort, og ble i 2018 registrert til over 390 000 tonn. Norske forbrukere utrykker et ønske om å bidra til å minske matsvinnet, men bærekraftige matvalg må gjøres enkle og tilgjengelige i en allerede travel hverdag. Ikke akkurat standard ønsker å opprette en digital distribusjonskanal for de varene som ikke får innpass i den regulære varestrømmen, så som produkter fra lokale småprodusenter, sau-, høns- og kjekjøtt, og grønnsaker som har en størrelse utenfor standarden. Ved å benytte moderne datateknologi og maskinlæring, kan vi optimalisere varestrøm, logistikk og fleksibilitet også for de alternative varene. Løsningen vi ser for oss, vil kunne gi eksisterende nettbutikker godt omdømme, mersalg, og bidrag til dekking av kostnader med utvikling av nettplattformene sine. Forbrukeren vil få en god brukeropplevelse, og kunne handle «mat med god samvittighet» uten å bruke ekstra tid på det. Produsenter og industri vil oppnå økt omsetning og merverdi på varer som har høy kvalitet, men som er vanskelig omsettelige i det ordinære matkjedesystemet slik det fungerer idag. Ved å utnytte en allerede eksisterende logistikk og fleksible nettplattformer, reduseres investeringsbehovet. Den norske matkjedestrukturen er imidlertid kompleks, og en vellykket opprettelse av en digital distribusjonskanal for sidestrømmer i denne strukturen er helt avhengig av gode foranalyser som belyser konkurransebilde, markeds- og inntjeningspotensiale for ideen. Målet for dette forprosjektet er derfor å avklare behovet og markedsmulighetene for en slik distribusjonskanal, som fremmer omsetning av matvarer som ikke får innpass i den regulære varestrømmen, for å redusere matsvinnet og øke verdiskapningen i norsk matbransje.

Budsjettformål:

BIONÆR-Bionæringsprogram