Tilbake til søkeresultatene

BIONÆR-Bionæringsprogram

Susfood/CO call 2: The use of live insect larvae to improve sustainability and animal welfare of organic chickens production

Alternativ tittel: Bruk av levende insektlarver for å forbedre bærekraft og dyrevelferd i produksjon av økologisk kylling

Tildelt: kr 2,1 mill.

Poultrynsect er et forskningsprosjekt utviklet av et konsortium av forskere med ekspertise innen agronomi, fjærfeernæring, entomologi, mat og veterinærvitenskap som tilhører forsknings- og akademiske institusjoner i fire europeiske land (Belgia, Tyskland, Italia og Norge). Prosjektet tar sikte på å teste effekten av levende insektlarver som fôr for langsomt voksende organiske kyllinger for å øke bærekraft i kjøttproduksjon og forbedre dyrevelferden. Insektlarver vil blir oppdrettet på økologisk avfall fra næringsmiddelindustrien, og brukes som fôringrediens og miljøberikelse i kyllingproduksjon. Levende insektlarver tillater kyllingens artstypiske oppførsel av å hakke fôr og er en bærekraftig proteinkilde. Prosjektet vil studere effekten av levende insekter som del av fôret på kyllingytelse (f.eks. Veksthastighet), dyrehelse, dyrevelferd og kjøttkvalitet. Forbrukernes forventninger, preferanser og matvaner for økologisk kylling vil også bli kartlagt. LCA og kost-nytte-analyse vil bli utført for å definere de økonomiske og miljømessige effektene av insektlarver som fôr for fjørfe. Så langt har det blitt gjennomført ett av to fôringsforsøk hvor høne- og hanekyllinger av typen Label Naked Neck Hybrid har blitt fôret med kontroll fôr eller kontroll fôr supplementært med 10% levende larver fra svart soldatflue. Fôringsforsøket ble gjennomført ved Universitet i Torino med 20 dager gamle kyllinger som ble fôret til de var 82 dager gamle. Fôring med insektlarver hadde ingen effekt på vekstkurven til kyllingene. I den første vekstperioden (20-35 dager) ga fôring med insektlarver en reduksjon i fôromsetningsrate (mengde fôr spist delt på vektøkning av kylling) for begge kjønn og en økt vektøkning per dag for hanekyllingene. Under andre vekstperiode (35-82 dager) førte fôring med insekter til en høyere fôromsetningsrate for hønekyllinger grunnet det lavere fôrinntaket av hønekyllinger som dermed spiste forholdsvis mer innsektlarver. Levende larver fra svart soldatflue hadde dermed en positiv effekt på fôromsetningsrate og vektøkning i første vekstperiode. Supplementering over 10% i andre vekstperiode (hønekyllinger) hadde en negativ effekt. I Norge har vi undersøkt effekten av fôring med insektlarver på kjøttkvalitet av kyllingfiletene. I en screening av alle 240 kyllingfileter med NIR-skanner ble det ikke funnet noen abnormaliteter (e.g wooden breast). Det var ingen signifikante forskjeller i frysetap eller mørhet mellom gruppene. Vi fant heller ingen forskjeller i fettoksidasjon (TBARS) mellom gruppene, men oksidasjonen økte med varmebehandling og under fordøyelse. Varmebehandling (i vannbad ved 70.5°C i 30 min) førte til en reduksjon i vanninnhold i filetene sammenlignet med råe fileter, men ingen signifikante forskjeller mellom kjønn eller fôr ble funnet. Varmebehandlete fileter hadde en litt høyere in vitro proteinfordøylighet (95.3%) enn råe fileter (89.4%), men ingen forskjeller i proteinfordøylighet mellom kjønn eller fôrgruppene ble funnet. Det var heller ingen forskjeller i aminosyresammensettning av filetene. Totalt 495 proteiner kunne bli identifisert i kyllingfiletene ved proteomikk analyse. Det ble ikke funnet noe effekt av fôr på proteinekspresjon i kyllingfiletene, mens 45 proteiner med forskjellig ekspresjon i høne- og hanekyllinger ble identifisert. Sammenfattet kan vi si at supplementering av fôr med 10% svart soldatflue larver ikke har noe negativ effekt på fysikalsk eller næringsmessig kvalitet av kyllingfiletene. Et nytt fôringsforsøk med 2 ulike doser levende og tørkete larver i hanekyllinger har akkurat blitt avsluttet ved Universitet i Torino og filetene vil igjen bli undersøkt for eventuelle endringer i kjøttkvalitet i Norge gjennom de neste månedene.

-

Poultrynsect is a research project developed by a consortium of scientists with expertise in agronomy, poultry nutrition, entomology, food and veterinary sciences belonging to Research and Academic Institutions of four European countries (Belgium, Germany, Italy and Norway). The project aims to test the effects of an innovative feed ingredient (live insect larvae) for slow-growing organic chickens to allow sustainable meat production, to improve animal welfare and to potentially meet the consumer demand for healthier and more natural meat products with enhanced palatability. Insect larvae will be reared on organic food side streams, allowing the valorisation of secondary raw materials produced in excess from the food industries, and then used as feed ingredient and environmental enrichment in chickens. Point-source objects (pecking objects and litter/bedding containing insect larvae) will be used to allow species-typical behaviours and maintain animal health, thus resulting in an improvement of birds’ welfare and considerably improved quality of animal-derived food products. LCA and Cost-benefit analysis will be carried out to define the economic effect of such innovative productions and environmental enrichments in the industrial settings. Moreover, strategic researches focused on Sensory and Consumer Science to assess consumers’ food habits, expectations and preferences associated to sensory panel expert evaluation and in vitro digestibility of chicken meat for human consumption will be assessed by the project. In conclusion, live insect larvae effectiveness will be evaluated for their potential to improve chicken performance traits, animal welfare, gut microbiota and bird immunity system. This study will focus on productive performance, mucosal immunity, gut health and meat quality and will contribute to the development of cost-effective and environmental-friendly diets for poultry, aiming at improving organic meat chicken production sustainability.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

BIONÆR-Bionæringsprogram