Tilbake til søkeresultatene

BIONÆR-Bionæringsprogram

Susfood/CO call 2: The use of live insect larvae to improve sustainability and animal welfare of organic chickens production

Alternativ tittel: Bruk av levende insektlarver for å forbedre bærekraft og dyrevelferd i produksjon av økologisk kylling

Tildelt: kr 2,1 mill.

Poultrynsect er et forskningsprosjekt sammensatt av et konsortium av forskere med ekspertise innen agronomi, fjærfeernæring, entomologi, mat og veterinærvitenskap som tilhører forsknings- og akademiske institusjoner i fire europeiske land (Belgia, Tyskland, Italia og Norge). Prosjektet har testet effekten av levende insektlarver som fôr for langsomt voksende økologiske kyllinger for å øke bærekraft i kjøttproduksjon og forbedre dyrevelferden. Insektlarver ble oppdrettet på økologisk avfall fra næringsmiddelindustrien, og ble bruket som fôringrediens og miljøberikelse i kyllingproduksjon. Levende insektlarver tillater kyllingens artstypiske oppførsel av å hakke fôr og er en bærekraftig proteinkilde. Prosjektet har studert effekten av levende insekter som del av fôret på kyllingytelse (f.eks. Veksthastighet), dyrehelse, dyrevelferd og kjøttkvalitet. Forbrukernes forventninger, preferanser og matvaner for økologisk kylling har også blitt kartlagt. LCA og kost-nytte-analyse er utført for å definere de økonomiske og miljømessige effektene av insektlarver som fôr for fjørfe. Det har blitt gjennomført 2 fôringsforsøk. I det første forsøket ble det brukt kyllinger av rasen Label Naked Neck Hybrid som ble fôret med kontroll fôr eller kontroll fôr supplementært med 10% levende larver fra svart soldatflue. Resultatene fra dette forsøket viste ingen forskjell i verken veksthastighet eller kjøttkvalitet mellom fôrtypene. Derfor ble andelen med larver i fôret økt til 20% i det neste forsøket hvor også kyllingrasen ble endret til Bianca di Saluzzo. Heller ikke i dette forsøket ble det funnet noen forskjell mellom kyllingene som fikk larver i fôret sammenlignet med de som fikk fôr uten larver. I Norge har vi undersøkt effekten av fôring med insektlarver på kjøttkvalitet av kyllingfiletene. I en screening av alle filetene fra de 336 kyllingene i prosjektet med NIR-skanner ble det ikke funnet noen unormaliteter (e.g wooden breast). Det var ingen signifikante forskjeller i frysetap eller mørhet mellom gruppene. Vi fant heller ingen forskjeller i fettoksidasjon (TBARS) mellom gruppene, men oksidasjonen økte med varmebehandling og under fordøyelse. Varmebehandling (i vannbad ved 70.5°C i 30 min) førte til en reduksjon i vanninnhold i filetene sammenlignet med råe fileter, men ingen signifikante forskjeller mellom kjønn eller fôr ble funnet. Varmebehandlede fileter hadde en litt høyere in vitro proteinfordøylighet (95.3%) enn råe fileter (89.4%), men ingen forskjeller i proteinfordøylighet mellom fôrgruppene ble funnet. Det var heller ingen forskjeller i aminosyresammensettning av filetene. Totalt 495 proteiner ble identifisert i kyllingfiletene ved proteomikk analyse. Det ble ikke funnet noe effekt av fôr på proteinekspresjon i kyllingfiletene. Sammenfattet kan vi si at supplementering av fôr med svart soldatflue larver ikke har noe negativ effekt på fysikalsk eller næringsmessig kvalitet av kyllingfiletene.

Forskningsprosjektet Poultrynsect har undersøkt effekter av å bruke insektslarver som fôr til kyllinger. Dette har vært et økologisk prosjekt tilpasset kriteriene for SUSFOOD2 og CORE ORGANIC. Restråstoff fra grønnsaksproduksjon har blitt brukt til å produsere Svart Soldatflue larver. Disse har så blitt brukt i fôret til saktevoksende kyllingraser. Forsøkene viste at kyllingene som fikk larver vokste like fort og med samme kjøttkvalitet som de kyllingene som fikk kontroll-fôr uten larver. Kyllingene som fikk levende larver hakket i mindre grad på andre kyllinger enn der hvor fôret var av konvensjonell type. Fordi produksjonen av larver er lite automatisert, var det behov for mye manuelt arbeid. Kostnadsanalyser viste derfor at med nåværende teknologi blir utsalgsprisen tilnærmet dobbelt så høy for larvefôret kylling sammenlignet med kylling som får konvensjonelt fôr. Utvikling av teknologi og optimalisering av produksjonen vil derfor være avgjørende hvis denne produksjonsformen skal bli et lønnsomt alternativ.

Poultrynsect is a research project developed by a consortium of scientists with expertise in agronomy, poultry nutrition, entomology, food and veterinary sciences belonging to Research and Academic Institutions of four European countries (Belgium, Germany, Italy and Norway). The project aims to test the effects of an innovative feed ingredient (live insect larvae) for slow-growing organic chickens to allow sustainable meat production, to improve animal welfare and to potentially meet the consumer demand for healthier and more natural meat products with enhanced palatability. Insect larvae will be reared on organic food side streams, allowing the valorisation of secondary raw materials produced in excess from the food industries, and then used as feed ingredient and environmental enrichment in chickens. Point-source objects (pecking objects and litter/bedding containing insect larvae) will be used to allow species-typical behaviours and maintain animal health, thus resulting in an improvement of birds’ welfare and considerably improved quality of animal-derived food products. LCA and Cost-benefit analysis will be carried out to define the economic effect of such innovative productions and environmental enrichments in the industrial settings. Moreover, strategic researches focused on Sensory and Consumer Science to assess consumers’ food habits, expectations and preferences associated to sensory panel expert evaluation and in vitro digestibility of chicken meat for human consumption will be assessed by the project. In conclusion, live insect larvae effectiveness will be evaluated for their potential to improve chicken performance traits, animal welfare, gut microbiota and bird immunity system. This study will focus on productive performance, mucosal immunity, gut health and meat quality and will contribute to the development of cost-effective and environmental-friendly diets for poultry, aiming at improving organic meat chicken production sustainability.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

BIONÆR-Bionæringsprogram