Tilbake til søkeresultatene

BALANSE-Kjønnsbalanse i toppstillinger og forskningsledelse

Towards Gender Balance through Knowledge Based Cultural Change and Actions

Alternativ tittel: Økt kjønnsbalanse gjennom kunnskapsbasert kulturendring og tiltak

Tildelt: kr 1,0 mill.

Ved prosjektstart hadde Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved UiB kun 22 % kvinner i fast vitenskapelige stillinger og for lav andel kvinner i toppforskningsledelse. Dette til tross for at kjønnsbalansen er langt bedre både blant våre studenter og i rekrutteringsstillingene. En markant bedring i kjønnsbalansen har lenge vært en uttalt målsetning, men paradoksalt nok har vi langt dårligere resultater enn vårt rekrutteringsgrunnlag skulle tilsi. Vårt mål er at en forskerkarriere ved fakultetet skal være like naturlig for kvinner som for menn, og at våre dyktige kvinner skal bli synlige også i fakultetets vitenskapelige toppstillinger. Er rekrutteringsprosessene våre så kjønnsnøytrale som vi liker å tro? Erfaring og forskning viser at svaret er sammensatt. Det må arbeides langs flere akser parallelt. Gjennom tiltaksprosjektet GenderAct har vi startet et langsiktig kulturendringsarbeid gjennom å gjøre akkurat det. Ved å jobbe kunnskapsbasert og i lokal kontekst har vi lagt til rette for lokalt balansearbeid ved instituttene, fordi vi trenger en varig kulturendring som blomstrer opp nedenfra i organisasjonen. Gjennom prosjektet har vi hatt som mål å bidra til at våre ledere motiveres til kunnskapsbasert innsats for å legge til rette for disse viktige kulturendringsprosessene, og til bevisst og proaktivt balansearbeid i alle deler av deres ledergjerninger. Vi har som mål at flere kvinner skal ønske seg og oppnå våre toppforskerstillinger, gjennom vårt toppforskerprogram, karriereveiledning og opprykkskvalifisering. GenderAct har ambisiøse mål på kort sikt, men også på lang sikt, og arbeidet vil fortsette også etter utløpet av Forskningsrådsfinansieringen. Å skape et velfungerende og likestilt forskningssystem gir større legitimitet i befolkningen og bidrar til økt innovasjonskapasitet, verdiskapning og konkurransedyktighet. Slik skal vi gjøre forskningen vår bedre rustet til å møte framtiden.

Vi har økt kompetansen lokalt hos ledere og deltakere i programmene, om effektene av en kjønnet organisasjonskultur, og gitt ledere verktøy til konkret handling for å skape et mer likestilt akademia. Alle institutter har utarbeidet lokale handlingsplaner som det nå skal styres etter. Prosjektet har inkludert tiltak for å bygge identitet som forsker og forskningsledere hos kvinner, og deltakerne gir tilbakemelding på at de har hatt utbytte av programmet med hensyn til egen karriereutvikling. Også i det lokale balansearbeidet er karriereutvikling et vesentlig element. Selv om forskningsrådsfinansieringen ble avsluttet etter to år, videreføres arbeidet og metodikken vi la til grunn da vi søkte om prosjektet. De to bistillingene vi har knyttet til oss fortsetter ut 2023. Arbeidet med å implementere de lokale handlingsplanene starter nå for fullt. Alt vi har utarbeidet av materiell: håndbøker, maler, rutiner etc for kjønnsnøytral rekruttering og karriereutvikling, e-læringskurs for medlemmer i sakkyndigkomiteer og intervjukomiteer, vil brukes og videreutvikles. Kulturendringsarbeidet og tiltakene legger grunnlaget for en rekke kvantitative mål, slik som at flere kvinner sender flere søknader om ekstern finansiering, flere kvinner i vitenskapelige toppstillinger og flere kvinner som får opprykk til professor. Tallmaterialet er foreløpig lite og to år er for kort tid til å se en langsiktig og reell endring, men vi har snudd den nedadgående trenden i antall nytilsatte kvinnelige førsteamanuenser og ser bedring i kjønnsbalansen i bistillingene. Ambisjonene for GenderAct som både tiltaks- og deltakelsesprosjekt er å på mellomlang sikt ha kjønnsbalanse i rekruttering til fakultetets vitenskapelige toppstillinger, og at en forskerkarriere ved fakultetet er like naturlig for kvinner som for menn. Gjennom prosjektet har vi lagt grunnlaget gjennom økt kompetanse og forståelse for nødvendigheten av disse ambisjonene. På lang sikt vil GenderAct som kulturendringsprosjekt bidra til å skape et velfungerende og likestilt forskningssystem som gjør forskningen bedre rustet til å møte framtiden, gir den større legitimitet i befolkningen og bidrar til økt innovasjonskapasitet, verdiskapning og konkurransedyktighet.

GenderAct er et deltakelses- og tiltaksprosjekt ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, UiB (MN-UiB), som skal bidra til målet om et mer likestilt karriereløp for kvinner og menn i akademia, med utgangspunkt i matematiske, naturvitenskapelige og teknologiske fag (MNT-fag). Det er et ledd i å forbedre kjønnsbalansen i vitenskapelige toppstillinger og toppforskningsledelse. Aktiviteten i prosjektet vil være spesielt rettet inn mot kulturelt og strukturelt endringsarbeid foruten identitetsarbeid og konkrete tiltak inn mot prosesser og rutiner. Prosjektet vil ha samarbeidsakser spesielt mot BALANSE-prosjektet FRONT2 ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, UiO (MN-UiO), men vi vil også bidra aktivt inn i samarbeid og erfaringsutveksling med øvrige deltakere i BalanseHub-nettverket og internt ved UiB. GenderAct har som mål å bidra til å skape en langsiktig kulturendring for økt likestilling og kjønnsbalanse ved MN-UiB gjennom fem viktige målområder: Økt forskningsbasert kunnskapsnivå om aspekter og perspektiver ved kjønnet organisasjonskultur og effekten av disse, motivere og støtte ledere til å gå fra innsikt til handling, kjønnsbalanse i vitenskapelige toppstillinger og i toppforskningsledelse, nettverksbygging og karriereutvikling. Gjennom å kombinere opplærings- og tiltaksperspektivene i prosjektet ønsker vi å utvikle en systemisk tilnærming som alle ansatte kan bruke i egen hverdag. *Tiltakspakke 1 - Kulturendring gjennom ledelsesutvikling og ledelsesverktøy Planlagte aktiviteter: Lederprogram, Toppforskerprogram, Lokalt balansearbeid, Målrettet kjønnsnøytralt rekrutteringsarbeid – kunnskapsbasert bevisstgjøring *Tiltakspakke 2 - Utviklingsprogram for kvinnelige forskere Planlagte aktiviteter: Nettverksbygging yngre forskere, Karriereplanlegging, Opprykkskvalifisering *Nettverksarbeid og erfaringsdeling *Evaluering og videreføring

Budsjettformål:

BALANSE-Kjønnsbalanse i toppstillinger og forskningsledelse

Finansieringskilder