Tilbake til søkeresultatene

BALANSE-Kjønnsbalanse i toppstillinger og forskningsledelse

Rekruttering av kvinner til faste vitenskapelige stillinger

Alternativ tittel: Rekruttér

Tildelt: kr 0,95 mill.

Til tross for et tydelig mål om kjønnsbalanse i førstestillinger innen 2020, viser tallene at Det samfunnsvitenskapelige fakultet (UiO) i perioden 2015 til 2020 har hatt en nedgang i kvinnelige årsverk og en økning av mannlige årsverk i førsteamanuensisstillinger. Med dette prosjektet har fakultetet jobbet systematisk med kunnskapsinnhenting og implementering av nye tiltak for å snu den negative utviklingen i rekruttering av kvinnelige førsteamanuensiser. Fakultetet har kartlagt årsaker til at vi ikke har lykkes med å tilsette flere kvinner i faste vitenskapelige stillinger. Prosjektet har dratt nytte av å samarbeide om problemstillingene med andre institusjoner og få inspirasjon til tiltak som kan iverksettes i egen organisasjon. Prosjektet har gjennomgått rekrutteringsdata fra de siste 10 årene i tillegg til å intervjue kvinnelige postdoktorer om tematikk knyttet til opplevelse av arbeidsmiljøet, opplevelse av identitet og støtte i rollen, og opplevelse av ledelse, kompetanse og strukturelle forhold. Det ble registrert flere ulike forhold som fakultetet tar med seg videre. Med et enda bedre kunnskapsgrunnlag, vil vi kunne jobbe enda mer målrettet med rekrutteringsprosesser og organisasjons- og kulturutvikling. Prosjektet har hatt tre hovedaktiviteter over toårsperioden: 1. Aktiv deltagelse i BalanseHub. 2. Fakultetsinterne seminarer og undersøkelse om hvor og hvorfor kvinner faller fra i rekrutteringsprosessen. 3. Utvikling av et karriereprogram for forskere i tidlig karrierefase. Gjennom aktivt ledelsestrykk og implementering av nye tiltak i rekruttering- og tilsettingsprosesser, og ved å lansere et karriereprogram for postdoktorer, har vi beredet grunnen for tiltak som vi håper vil øke sannsynligheten for at kvinner blir ansatt i faste vitenskapelige toppstillinger ved SV-fakultetet.

Fakultetets ledergruppe har gjennomført flere aktiviteter og kunnskapsdeling gjennom samlinger, innlegg og diskusjoner. I tillegg har vi undersøkt hvor i rekrutteringsprosessen kvinner faller fra. Gjennom bevisstgjøring og innhenting av en ny kunnskapsbase som det skal bygges videre på, er grunnen beredt for kulturendring. Fakultetsledelsen (dekanatet og instituttlederne) vil følge opp med vurderinger og tiltak knyttet til funnene i undersøkelsen. Videre vil fakultetet årlig evaluere tiltak for å sikre at vi er på vei mot effektmålet; - flere kvinner i vitenskapelige førstestillinger. Fakultetet utarbeidet ila prosjektet et karriereprogram for postdoktorer. Programmet består av en felles samling for alle nye postdoktorer samt en karrieredag for postdoktorer. Karriereprogrammet vil videreutvikles og videreføres som årlige arrangementer for postdoktorer. Nærmere undersøkelser kan avdekke hvorvidt det skal settes opp tillegg til karriereprogrammet som er spesifikt for kvinner og hvilket innhold som bør betones her.

Det samfunnsvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Oslo har et økende problem med stadig flere menn enn kvinner ansatt i vitenskapelige toppstillinger. Tiltross for en overvekt av kvinner på både phd- og postdoktornivå, så skjer det et brått skifte i kjønnsbalansen når vi ser på førsteamanuensis- og professorsstillinger. Dette prosjektet tar tak i denne problemstillingen og har som hovedmål å øke antall kvinner som blir tilsatt i førsteamanuensisstillinger. Delmål 1: Kunnskapsbasert kultur- og organisasjonsutvikling på fakultetet. Endring av kulturelle og strukturelle prosesser som er til hinder for å oppnå kjønnsbalanse blant annet gjennom utvikling av en ny handlingsplan for likestilling med et tydelig ledelsesansvar gjennom kompetanseheving og operasjonalisering av tiltak i allerede etablerte strukturer. Delmål 2: Karriereprogram for forskere i tidlige karrierefaser med en egen del rettet mot kvinner i postdoktorstillinger. Fakultetet vil utarbeide en helhetlig og systematisk plan for karrierestøtte for forskere i tidlige karrierefaser med en særskilt del som omhandler erfaringsbaserte og gjennomførbare strategier for at kvinnelige forskere på postdoktornivå skal styrke sine muligheter for en akademisk karriere. Prosjektet ledes av dekanen ved fakultetet og har instituttlederne og andre nøkkelroller med som sentrale personer i prosjektgruppen. Gjennom et grundig arbeid rettet mot kunnskapsinnhenting både fra forskningsfronten og egen institusjon, aktiv deltagelse i BalanseHub og utvikling av et karriereprogram for forskere i tidlige karrierefaser, med en egen del rettet mot kvinnelige forskere, skal fakultetet legge viktige byggesteiner for å snu den negative trenden. Kvinnelige førsteamanuenser fungerer som rollemodeller for kvinnelige studenter, stipendiater og postdoktorer. Det er svært viktig i et samfunnsperspektiv at kvinnelige toppforskere er pådrivere for ideer, prosjekter og definerer problemstillinger på lik linje med menn i fremtiden.

Budsjettformål:

BALANSE-Kjønnsbalanse i toppstillinger og forskningsledelse

Finansieringskilder