Prosjektet går i henhold til planlagte aktiviteter. Det er gjennomført et fôringsforsøk for å studere produksjonsresultater ved bruk av surfôr, konservert med ulike typer ensileringsmiddel. Det arbeides nå med å sammentille resultater fra dette forsøket. Samtidig planlegges neste fôringsforsøk, som vil bli gjennomført i vinter. Her ligger fokus på surfôr med ulik fortørking, og innhøsting av forsøksfôret har gått som planlagt.
-
Protein fra grassurfôr utgjør hoveddelen av proteinforsyningen hos norske melkekyr. En økt utnytting av proteinet i grassurfôr vil redusere behovet for importert protein og sikre utnyttingen av norsk korn i rasjoner til drøvtyggere. Dette doktorgradsprosjektet har som hovedmål å bidra til en høyere proteinkvalitet på norsk grassurfôr og dermed øke proteinforsyningen fra norske fôrressurser i melkeproduksjonen. Arbeidet inngår i et større prosjekt, "Forage preservation for premium protein quality (EngProt)" som eies av NMBU.
Tidligere forsøk har vist at fortørking og/eller bruk av ensileringsmiddel gir en mer restriktiv fermentering, noe som øker proteinverdien av surfôret. Responsen av den økte proteinverdien er derimot dårlig dokumentert i produksjonsforsøk. Doktorgradsprosjektet vil fokusere på å kartlegge effektene av restriktiv fermentering av grassurfôr, både på proteinutnytting i kuas stoffskifte og på melkeproduksjon i fôringsforsøk.
Hovedmålgruppen for prosjektet er norske husdyr- og grovfôrprodusenter. Om prosjektet blir vellykket vil det gi økt bærekraft for norsk produksjon av melk og kjøtt.