Green Producers Tool gjør norsk kultursektor grønnere
For første gang søker ledende aktører i kulturbransjen sammen med ledende aktører innen klimaforskning for å utvikle et verktøy som skal måle og redusere klimaavtrykket for produksjoner i kultursektoren. Filmselskapet Babusjka, Den Norske Opera & Ballett, Øyafestivalen, Strix, Virke, Innocode og CICERO forener krefter i klimasatsning i Norsk kultursektor.
Prosjektet er pr desember 2021 i rute i forhold til satt fremdrift og planlagte arbeidspakker.
Forskning: Fremdrift overholdt
CICERO har gjort de første utregningene på utslippskategorien transport.
Utregningene er LCA basert, og parametrene som er brukt for å måle avtrykk er:
transporttype
Person / vare,
Transportmiddel
Størrelse
Drivstoff
Km/liter.
De resterende utslippskategoriene følger samme mal. Forskning påbegynt på Mat, Avfall, Produksjonsmateriale, og Energi. Vi har ikke påbegynt Utstyr, admin og innkvartering.
Kartlegging: Fremdrift overholdt
Kartlegging av film/tv og festival er gjennomført og ferdigstilt. Kartlegging for scene er 75% ferdig.
Webutvikling: Fremdrift overholdt
Prosjektet har ferdigstilt fase 1 av web-plattformer: prototype av verktøyet som dekker transport kategorien.
Prototypen er testet av pilotselskapene, samt 12 eksterne selskaper innenfor film og tv bransjen, for å avdekke om verktøyet dekker alle behov, og for å få feedback på brukergrensesnittet.
Vi har gjennomført workshops med deltagerne, og fått verdifulle tilbakemeldinger.
Fase 2 skal defineres innen desember 2021.
For første gang søker ledende aktører i kultursektoren, Den Norske Opera & Ballett og Øyafestivalen, samt produksjonshuset Strix TV og ledende klimaforskere, CICERO Senter for klimaforskning sammen for å utvikle et systematisk verktøy som både måler og reduserer klimaavtrykket i produksjoner i kultursektoren.
Basert på innhentet data om produksjonsrutiner vil CICERO beregne avtrykk og vekte alle deler av en produksjon av film, sceneoppsetning og festivalarrangement.
CICERO vil i tillegg synliggjøre bærekraftige alternativer til dagens metoder.
Valget falt på Den Norske Opera & Ballett, Øyafestivalen og Strix TV fordi disse er ledende innenfor sitt område, og fordi de har et produksjonsomfang som dekker så vidt, at overføringsverdien til andre aktører i samme segment, samt andre forgreninger av kulturbransjen er stor.
FoU utfordringer vil være å kartlegge pilotselskapenens klimaavtrykk på produksjoner p.t / beregne og vekte effekt av tiltak så presist som mulig / utvikle nye arbeidsmetoder, samt en balansert ordning for kompensasjon.
Hovedorganisasjonen Virke går også inn med en egen rolle i prosjektet og vil sikre nettverk og formidling gjennom sitt initiativ Grønt Veikart.
Nylig gjennomførte vi et pilotprosjekt i vår bransje, reklamefilmproduksjon. Her merket vi utbredt vilje til å redusere eget avtrykk, og å endre prosesser. På bakgrunn av det ser vi behovet for disse aktivitetene ved tilrettelegging for nye bransjer.
Prosjektet skal alt i alt etablere kunnskap og teknologi som kan bidra til at virksomheter jobber etter nye/eksisterende prosesser som er vitenskapelig testet overfor grad av CO2-avtrykk som fører til lavere utslipp og et grønnere og mer bærekraftig samfunn.