Tilbake til søkeresultatene

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Verktøy for reduksjon av CO2-avtrykk i norsk kultursektor

Alternativ tittel: Green Producers Tool - The tool for measurement and reducement of CO2 footprint in The Norwegian Culture Sector.

Tildelt: kr 6,9 mill.

Prosjektleder:

Prosjektnummer:

321680

Prosjektperiode:

2021 - 2023

Midlene er mottatt fra:

Organisasjon:

Siden oppstart 01.01.2021 har vi i vårt forskningsprosjekt kartlagt utslippsdrivere som aktiviteter og produkter innen film & tv, scenekunst, festival, event og vinteridrett. Kartleggingen er gjort i samarbeid med flaggskip i kultursektoren som Den Norske Opera & Ballett, Øyafestivalen, Strix og Norges Skiforbund, i tett samarbeid med CICERO. Pilotselskapene har i en periode mellom 1,5 til 2,5 år kartlagt alle aktiviteter som skal til for å kunne lage sin type kulturproduksjon, først i eget hus, deretter i alle tenkelige formater for å være relevant for alle, uansett størrelse og virke. Denne kartleggingen har blitt fasilitert av oss, gjennom tett oppfølging og jevnlige møter med CICERO, som så har beregnet livsløpsavtrykkene av de kartlagte aktivitetene. I kjølvannet av kartleggingen har vi utviklet et webbasert verktøy, Green Producers Tool, der brukergrensesnittet er utarbeidet i samarbeid med pilotselskapene for å sikre et gjenkjennelig rammeverk for de som skal bruke det. GPT inneholder nå ca 2000 utslippsfaktorer. Parallelt med GPT har vi bygget et kunnskapsmiljø, Green Producers Club, som fasiliterer arenaer der brukere av verktøyet kan utveksle erfaringer, både om bruken av GPT i sin organisasjon, men også rundt bærekraftig omstilling generelt. Her jobber vi også med å utvikle standarder for at alle skal måle likt, like detaljert og på de samme tingene. Dette sikrer kvalitetsdata, og gir oss grunnlag til å sammenligne oss med oss selv, og med hverandre, på prosjekttyper med mer. For å være medlem i GPC må du ha en lisens i GPT. Per 01.11.2023 teller vi over 150 medlemsorganisasjoner, og har over 1300 unike brukere i verktøyet. Disse er fordelt over bransjene i kultursektoren vi har hatt mål om å nå. Medlemmene kommer hovedsakelig fra Norge, Sverige og Danmark. Vi har kontorer både i Oslo og København, og holder club møter i Stockholm, Oslo og København. Vi ønsker i løpet av det neste året å etablere kontorer i alle de nordiske landene. Som en nordisk aktør har vi blitt invitert med i europeiske samarbeidsfora med mål om å forenes rundt målemetodikk, rapporteringsstandarder og målestandarder. CICERO har gjort de første utregningene på utslippskategoriene. Utregningene er LCA basert, og teller rundt 2000 stk. Transport av varer og mennesker, pluss spesielle kjøretøy Mat og drikke Teknisk utstyr - kamera, lys, lyd, scener, verktøy, maskiner Tekstiler Materialer Forbruksmateriell/innkjøp Kostymer Rekvisitter Scenografi Vintersportsutstyr Energi Overnatting Avfall Kartlegging: Fremdrift overholdt Kartlegging er per 01.11.2023 100 % ferdig. GPT oppdateres jevnlig iht ny teknologi, nye produkter med mer. Webutvikling: Fremdrift overholdt Brukergrensesnittet og ny funksjonalitet oppdateres jevnlig basert på medlemmers ønsker og behov, og rapporteringskrav. Vi arrangerer jevnlige workshops med våre medlemmer får å fange opp tilbakemeldinger, og forstå behov.

Klimaverktøyet Green Producers Tool (GPT) vil ha virkninger og effekter på ulike nivåer. Først og fremst vil det svare på samfunnsmessige bærekraftsutfordringer ved å bidra til systematisk reduksjon av utslipp fra kultursektoren og ved å posisjonere Norge som et foregangsland for systematisk reduksjon av utslipp. Bruk av GPT som måleverktøy vil bidra til å hindre naturnedbygging og legge til rette for mer sirkulærøkonomi. Ved å måle utslipp fra alle aktiviteter knyttet til kulturproduksjoner, fører GPT til økt bevissthet om ansvarlig forbruk, matsvinn, avfallshåndtering, gjenbruk og generell sirkulærøkonomi i kultursektoren. GPT vil også kunne underbygge andre teknologiområder og bidra til å utvikle nye næringer og nye produkter. Anvendelse av verktøyet fører til en varig endring av verdikjeden med etterspørsel etter bærekraftige løsninger hos underleverandører. Med GPT legger vi altså grunnlaget for at kultursektoren i større grad etterspør mer miljøvennlige løsninger på mange samfunnsområder, for eksempel innen matproduksjon, energieffektivisering og transport. Nasjonal strategi for sirkulær økonomi ble lansert 2021, med mål om at Norge skal bli et foregangsland i grønn, sirkulær økonomi. GPT vil gjennom konkrete tiltak for gjenbruk i kulturproduksjoner være et viktig bidrag til å nå dette målet. Prosjektet vil i tillegg skape økt bevissthet rundt bærekraft hos alle involverte, i virksomheten selv, hos kunde og oppdragsgiver og leverandører. Selskapene blir bevisst hvilke deler av egen drift som gir mest utslipp og får motivasjon til å endre måter å jobbe på. På lengre sikt vil vi oppleve en holdningsendring i alle faser av bedriftens drift, hos ansatte, og også hos eksterne bidragsytere som tar med seg holdningen videre til egen bedrift/virke. Prosjektet har etablert kunnskap og teknologi som bidrar til at bedrifter jobber etter nye/eksisterende prosesser som er beregnet og testet overfor grad av fotavtrykk som fører til lavere utslipp og et grønnere og mer bærekraftig samfunn.

For første gang søker ledende aktører i kultursektoren, Den Norske Opera & Ballett og Øyafestivalen, samt produksjonshuset Strix TV og ledende klimaforskere, CICERO Senter for klimaforskning sammen for å utvikle et systematisk verktøy som både måler og reduserer klimaavtrykket i produksjoner i kultursektoren. Basert på innhentet data om produksjonsrutiner vil CICERO beregne avtrykk og vekte alle deler av en produksjon av film, sceneoppsetning og festivalarrangement. CICERO vil i tillegg synliggjøre bærekraftige alternativer til dagens metoder. Valget falt på Den Norske Opera & Ballett, Øyafestivalen og Strix TV fordi disse er ledende innenfor sitt område, og fordi de har et produksjonsomfang som dekker så vidt, at overføringsverdien til andre aktører i samme segment, samt andre forgreninger av kulturbransjen er stor. FoU utfordringer vil være å kartlegge pilotselskapenens klimaavtrykk på produksjoner p.t / beregne og vekte effekt av tiltak så presist som mulig / utvikle nye arbeidsmetoder, samt en balansert ordning for kompensasjon. Hovedorganisasjonen Virke går også inn med en egen rolle i prosjektet og vil sikre nettverk og formidling gjennom sitt initiativ Grønt Veikart. Nylig gjennomførte vi et pilotprosjekt i vår bransje, reklamefilmproduksjon. Her merket vi utbredt vilje til å redusere eget avtrykk, og å endre prosesser. På bakgrunn av det ser vi behovet for disse aktivitetene ved tilrettelegging for nye bransjer. Prosjektet skal alt i alt etablere kunnskap og teknologi som kan bidra til at virksomheter jobber etter nye/eksisterende prosesser som er vitenskapelig testet overfor grad av CO2-avtrykk som fører til lavere utslipp og et grønnere og mer bærekraftig samfunn.

Budsjettformål:

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena