Tilbake til søkeresultatene

NAERINGSPH-Nærings-phd

Mechanisms and mode of action for probiotic enhancements in Atlantic salmon.

Alternativ tittel: Virkningsmekanismer bak probiotika til atlantisk laks.

Tildelt: kr 1,8 mill.

Prosjektnummer:

322983

Prosjektperiode:

2021 - 2024

Midlene er mottatt fra:

Organisasjon:

Geografi:

Samarbeidsland:

Norge er verdens største produsent at atlantisk laks. En av hovedutfordringene er sykdom, som begrenser industriens vekst. For å kontrollere og begrense sykdom er nye tilnærminger til fiskehelse helt nødvendig. Mikrobiota har et velkjent potensial til å hemme patogener, men er sjelden brukt som virkemiddel i akvakultur. Som alle andre slimhinner hos dyr, består huden til laksen av et mikrobielt samfunn. Denne normalfloraen har en rolle i utvikling av vertens immunforsvar og konkurrerer med patogener om næring og bidrar til en frisk vert. Nylige studier har vist at enkelte bakterier av genus Aliivibrio har et stort potensial til å bedre fiskehelsen i norsk akvakultur. Færre sår, økt vekst og redusert mortalitet har blitt dokumentert etter probiotisk forsterkning med utvalgte aliivibrio-stammer. Atlantisk laks badet i probiotiske bakterier har et betydelig opptak av bakterier over huden, men man vet ikke hvor disse bakteriene transporteres eller oppholder seg etter forekomst i blodet. Man kjenner heller ikke til virkningsmekanismene. Hovedmålet med denne doktorgradsavhandlingen er å identifisere aktivitet og interaksjon mellom laks og probiotiske bakterier i vev, både i ferskvann og saltvann. Bakteriene sine lokasjon i vev og hvordan det påvirker verten er nøkkelområder i dette arbeidet. Første delmål er en lokasjonsstudie for å finne ut av hvor bakteriene transporteres etter opptak. Når vi kjenner til dette vil delmål to være å studere effektene disse bakterien utøver i vevet de transporteres til. Genetiske analyser og cellestudier vil benyttes og fokuset vil være på det medfødte immunsystemet. Delmål tre er en studie på atlantisk laks i felt som eksponeres for både probiotiske bakterier og patogener. Her vil vellykkede metoder fra delmål 1 og 2 bli benyttet og sammenlignet med relevant feltdata. Det vil også utføres flere smitteforsøk med nye patogener for å utforske det probiotiske spekteret til disse Aliivibrioene.

-

A major challenge in the salmon farming industry is disease and new health managment tools are needed. A good microbiome has a well-known potential to outcompete and inhibit pathogens and represents an untapped potetnial to sustain fish health. Interventions with probiotic bacteria enhance a healthy microbiome balance, but the specific mechanisms of this are still largely unknown. Fish skin constitutes a mechanical barrier, however, it is a mucosal membrane like gut and other mucosal surfaces of other animals and bacterial uptake occurs over intact skin. Like all other mucosal surfaces of animals, the skin of Atlantic salmon has a resident microbial community. This robustness of this microbiota plays a role in development of host immunity and competes with pathogens for sustenance, which contributes to a healthy host. Atlantic salmon given probiotic baths have a significant uptake of bacteria through the skin, but little is known about where the bacteria are transported and reside after they reach the blood and how the bacteria and host interact. This project will identify activity and interaction between Atlantic salmon and bacteria in various tissues in both in freshwater and saltwater. The location and tissue distribution microbiota in wild salmon and farmed salmon will be determined. Host response (gene expression studies and effector cell responses) will be characterized. Atlantic salmon exposed to a series of probiotic and pathogenic bacteria will be studies over all life stages. We will inform on the correlation of host responses microbiota in lab on field studies on and productive measures of probiotic interventons resulting in improved growth, ulcer development, sea lice infection, amoebic gill disease (AGD), and other production data, all of which lead to increased knowledge for the underlying mechanisms of action of probiotics and their increased application for sustainablility in salmon aquacutlure.

Budsjettformål:

NAERINGSPH-Nærings-phd