Dette prosjektet forsker på en ny medie-modell som fundament for storskala produksjon av unikt tilpassede medieopplevelser.
I dagens medielandskap ser vi et økende behov for fleksibilitet og tilpasning. Nye teknologiske muligheter bidrar til stadig mer sprikende ønsker fra publikum. Noen vil foretrekke en klassisk one-size-fits-all “TV” opplevelse, mens andre vil ønske at opplevelsen er tilpasset personlige preferanser (favorittlag, kunnskapsnivå, språk, redusert hørsel), samt at medieopplevelser utnytter flere enheter (pc, mobil) og plattformer (TV, Web, App) samtidig, med muligheter for interaktivitet, avansert grafikk, sosial integrasjon, “gamification” eller samarbeid. Nye muligheter med AI-basert produksjon tilsier også at individuelt tilpassede medieopplevelser fremstår som en reell mulighet. AI gjør det for eksempel langt billigere å lage varierte datakilder for ulike grupper eller behov, som videre kan kombineres og presenteres på ulike måter for ulike personer, basert på personlige preferanser, kontekst etc.
Dagens tekniske medie-modell byr imidlertid på noen utfordringer. Medieopplevelser (TV, Radio, Web, App) er oftest realisert som selvstendige produkter, med spesifikke teknologivalg i produksjon, distribusjon og presentasjon. Dette gjør kombinasjoner krevende. I dagens modell er det også en tydelig konflikt mellom produksjonskontroll og fleksibilitet. I sentralisert medieproduksjon (TV, Radio) utføres produksjonskontroll før distribusjon, som gir høy kvalitet, men lite variasjon i brukeropplevelsen. Programmerte grensesnitt (Web, App) gir tilnærmet ubegrenset fleksibilitet, men impliserer også at brukere aktivt må ta kontroll over egne medieopplevelser. Dette kan være problematisk for både brukere og produsenter. Produsenter ønsker ofte mer kontroll over egen merkevare (brukeropplevelser), mens brukere ønsker personlig tilpassede opplevelser av høy kvalitet, helst uten en stor egeninnsats. Dette antyder at fremtidens medieopplevelser vil kreve begge deler, både høy fleksibilitet og aktiv, personalisert kontroll fra produsent.
Hypotesen er at en ny teknisk modell er nødvendig for å kunne understøtte økende behov for fleksibilitet, tilpasning og produksjonskontroll. Spesifikt foreslår vi en utvidelse av dagens medie-modell, der kontroll løftes frem som en uavhengig teknisk komponent, og gjøres tilgjengelig som online ressurs. Dette kaller vi Control-driven Media (CdM). Med kontroll som bærende konsept vil konflikten mellom fleksibilitet og produksjonskontroll forsvinne. Den nye modellen vil tillate fleksibel kombinasjon av datakilder, rendering teknologier, plattformer og enheter, og åpne for presis og personalisert produksjonskontroll for grupper og individer, på tvers av produksjonskjeder og i programmerte brukergrensesnitt.
Målet for dette prosjektet er å identifisere og definere tekniske konsepter som understøtter CdM, samt demonstrere at CdM lar seg implementere på en kostnadseffektiv og skalerbar måte, og kan integreres med etablerte løsninger.
En løsning på fundamentale utfordringer i dagens medie-modellen vil ha betydning på tvers av dagens medielandskap, og i applikasjoner som benytter medieteknologi. I industriell sammenheng vil CdM være en døråpner for AI-basert kontroll av medieopplevelser, og danne et solid fundament for neste generasjon individualisert medieproduksjon. I akademisk sammenheng vil videre forskning på CdM frembringe ny kunnskap om betydningen av kontroll i media systemer, applikasjoner og brukeropplevelser.
I første fase har prosjektet definert og publisert State Trajectory, et generisk konsept for kontroll i online medieopplevelser. I andre fase har prosjektet definert og publisert medie-modellen Control-driven Media (CdM). I tredje fase utvikles State Layering, en generisk mekanisme for control-driven rendering i CdM.