I dette prosjektet har vi utforsket kilder til drivhusgassen metan fra høye nordlige breddegrader, med et spesielt søkelys på Sibir. Vi har brukt målinger av atmosfærenes innhold av metan sammen med en atmosfærisk kjemitransportmodell (ACTM) til å utarbeide et «ovenfra-og-ned» estimat av utslippene. Atmosfærens innhold av metan kan måles med forskjellige metoder, for eksempel med faste målestasjoner på bakken, mobile målere på fly eller båt eller fra satellitter. De forskjellige metodene gir informasjon med forskjellig presisjon, tidsoppløsning og romlig skala. Vi har estimert metanutslippene fra Sibir på et regionalt nivå ved å bruke observasjoner fra et nettverk av faste målestasjoner i og rundt Sibir, og en regional ACTM.
Prosjektet har bidratt med oppdatert kunnskap om metanutslipp i Sibir, og hvordan disse har utviklet seg i perioden 2013 – 2021. Dette vil kunne styrke forståelsen av regionale metanutslipp og gi mer presise utslippsestimater, noe som er relevant for videre klimaforskning.
Den direkte nytteverdien for næringslivet og samfunnet er begrenset, men resultatene kan inngå i en bredere kontekst for klimaovervåking og utslippsreduksjonstiltak.
Prosjektets resultater har blitt presentert i ulike faglige sammenhenger, blant annet som et vitenskapelig foredrag ved konferansen «9th International Symposium on Non-CO2 Greenhouse Gases (NCGG)» i Amsterdam juni 2023.