Tilbake til søkeresultatene

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Healthier meat products with less saturated fat, and novel utilization of excess animal fat combined with carbohydrate-rich side streams

Alternativ tittel: Sunnere kjøttprodukter med mindre mettet fett, og ny bruk av overflødig animalsk fett kombinert med karbohydratrike sidestrømmer

Tildelt: kr 6,4 mill.

Prosjektnummer:

326728

Prosjektperiode:

2021 - 2025

Samarbeidsland:

Næringsorganisasjoner, mat- og drikkeprodusenter, dagligvarebransjen og helse-og omsorgsministeren har signert en intensjonsavtale med konkrete mål for reduksjon av sukker, salt og mettet fett i mat og drikke. Prosjektet AnimalFat+ tar for seg to utfordringer som kjøttindustrien da står overfor; 1) hvordan fjerne mettet fett (animalsk fett) og øke andelen umettet fett i bearbeidede kjøttprodukter uten å gå på kompromiss med kvalitet og 2) hvordan øke verdiskapingen gjennom innovativ utnyttelse av det animalske fettet som blir tatt ut av produktene. Prosjektet vil fremme utvikling av velsmakende kjøttprodukter med mindre mettet animalsk fett og mer umettet fett fra planteoljer. Dette skal oppnås gjennom ny kunnskap om bruk av innovativ teknologi (oleogeler) i bearbeidet kjøtt, og hvordan endret fettsyresammensetning påvirker produktkvalitet, fordøyelighet, og mulig effekt på blodkolesterolet. Opparbeidet kunnskap vil bli brukt til å produsere nye prototyper av sunnere kjøttprodukter i tett samarbeid med kjøttindustrien. Overflødig animalsk fett som i dag hovedsakelig går til dyrefôr og biodiesel, vil bli forsøkt kombinert med karbohydratrike sidestrømmer fra norsk næringsmiddelindustri med mål om ny kunnskap som fører frem til nye biologisk nedbrytbare overflateaktive stoffer (bl.a. emulgatorer, vaskemidler og rengjøringsmidler) som kan erstatte eksisterende mindre bærekraftige alternativer. En miljøgevinst i form av reduserte CO2-utslipp oppnås når de nye produktene erstatter eksisterende petroleumsbaserte produkter. AnimalFat+ konsortiet består av nasjonale og internasjonale forskningsorganisasjoner med omfattende tverrfaglig kompetanse; Nofima (prosjektkoordinator), Sintef Ocean og Institutt for kjemisk vitenskap og teknologi (SCITEC-CNR, Italia). Industrideltagere er Nortura, Norilia, Fatland, Alimenta, Unger Fabrikker og Lantmännen.

Norwegian food systems need to be transformed to deliver sustainable healthy diets. The project AnimalFat+ addresses the challenges facing the meat industry; 1) how to decrease the content of saturated fat in processed meat products without compromising sensory quality and 2) how to utilize the excess animal fat to environmental friendly surfactants for increased value creation (non-food uses). New technology, including oleogels, will be used to produce prototypes of well-tasting processed meat products. Potential effects on blood cholesterol will be investigated. Excess animal fat, which today mostly goes to animal feed and biodiesel, will be utilized by combining lipid fractions and carbohydrate-rich side streams from the Norwegian food industry to produce new biodegradable surfactants that can replace existing non-sustainable alternatives and thereby contribute to the green shift. Transdisciplinary research will be applied in order to succeed, and new knowledge gained in the project will promote a competitive Norwegian industry and give new opportunities for economic gain.

Budsjettformål:

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Finansieringskilder