Tilbake til søkeresultatene

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

NordForsk: Off-flavor removal by CDI technology

Alternativ tittel: NordForsk: Fjerning av «off-flavor» ved CDI-teknologi

Tildelt: kr 2,4 mill.

Det praktiske forsøket på Sunndalsøra var planlagt i 2022. Forsøket vil pågå til januar 2023. Et 60-dagers atlantisk lakseforsøk med 6 individuelle RAS-enhetstanker med 2 forskjellige nivåer av forurensning for å produsere off-flavor produksjon. KTH sendte belagte bakteriesedimentasjonsplater som ble installert i testtankene. Alborg og Aarhus Universitet hadde gitt råd om planlegging og gjennomføring av forsøket. Stockholm Water Technology besøkte Sundnalsøra i tre dager før forsøket. Dette ble gjort for å teste og lære CDI-enheten. På grunn av noen problemer med anleggsbestillinger på Sunndalsøra ble rettssaken utsatt til slutten av året. I sommer var det prosjektmøte i Stockholm på KTH Kungliga Tekniska Högskolan. En student "Ahinav Singh Parmar" fra "Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, (NMBU) skriver sin masteroppgave i den eksperimentelle delen av prosjektet. Med unntak av en liten forsinkelse kjører alle planlagte oppgaver som planlagt.

-

Fin fish aquaculture is currently experiencing significant pressure to improve its environmental sustainability to allow it to continue its rapid growth. As a result of these pressures, the industry is increasingly adopting land-based recirculating aquaculture systems (RAS), where water usage is minimised and the risks of release of inbred strains with associated diseases into wild populations is eliminated as are the associated nutrients that cause local environmental problems. Perhaps the biggest barrier to this industry migration to RAS, is the development of off-taste in these systems caused by the accumulation of geosmin and other chemicals to which the human palate is particularly sensitive. These chemicals are produced by microbial communities in biofilms and in the water column. The current solution to this off-taste development is to purge fasting fish for up to 14 days in clean water with associated significant weight and value loss. Traditional antimicrobial techniques to combat the off-taste micro-organisms are unavailable in RAS due to their negative impact on biofilters as well as their toxic effects on the growing fish. This consortium consists of a strong combination of University, RTD and Industrial partners from Denmark, Sweden and Norway with expertise in RAS systems, biofilm development and microbial off-flavour chemical production, as well as nanomaterials and water quality control. The CDI-NANO-RAS project aims at testing novel technologies for the control of off chemicals in RAS as well as purging systems. We hypothesise that the combined use of novel capacitive deionization (CDI) technology and photocatalytic nanotechnological surface coatings can provide an energetically efficient method for the control of off-taste development in RAS as well as in reducing the duration and water usage in pre-harvest purging. The overall aim is to develop cost effective solutions applicable for the modern RAS industry.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning