Tilbake til søkeresultatene

FORNY20-FORNY2020

STUD: Fornix - Development and testing of a minimum viable Virtual Reality product for treating anxiety disorders

Alternativ tittel: Utvikling og testing av minimalt levedyktig VR produkt i bruk for behandling av diverse angstlidelser

Tildelt: kr 1,00 mill.

Prosjektnummer:

327464

Prosjektperiode:

2021 - 2022

Midlene er mottatt fra:

Organisasjon:

Innen psykisk helse er det stort behov for innovative løsninger. Forekomsten av psykiske plager er større enn det som for øyeblikket er mulig å imøtekomme. Fornix har mål om å utvikle og tilby Virtual Reality (VR)-baserte løsninger innen psykisk helse for å gjøre behandling mer tilgjengelig og effektiv. 1 av 4 vil rammes av en angstlidelse i løpet av livet. Angstlidelser fører ofte til frafall i samfunnet, samt redusert livskvalitet. Ved behandling av angstlidelser er det vanlig å la pasientene systematisk konfrontere det de frykter. Dette kalles for eksponeringsterapi. De siste 25 årene har vist at eksponeringsterapi i VR har god behandlingseffekt for mange typer angstlidelser. Fornix sitt STUD-ENT prosjekt hadde to delmål: Det første var å lage en fungerende VR løsning for behandling av forskjellige fobier for mental helse sektoren. Dette målet ble nådd og en kundekontrakt ble i januar 2022 signert med Psykisk helse- og rusklinikken ved Nordlandssykehuset. Faktisk skapte prosjektet større enn forventet interesse i det norske fagmiljøet. Rundt samme tid som kontrakten med Nordlandssykehuset ble signert fikk Fornix tilslag på midler fra stiftelsen DAM og Rådet for Psykisk Helse for utviklinga av en VR løsning spesifikt rettet mot sosial angst. I tillegg ble det signert en FoU avtale med Oslo Universitetssykehus, hvor helseforetaket og Fornix sammen skulle utvikle Norges første VR verktøy for behandling av psykose. Det andre målet støtten fra STUD-ENT skulle dekke innebar klinisk testing av en VR løsning utviklet av Fornix for behandling av tannbehandlingsangst. Per mai 2022 er resultatene ikke klare til å publiseres, men så langt bekrefter Tannhelsekompetansesenteret i Midt Norge at løsningen gjør det mulig for pasientene deres å trene på å håndtere egen angstreaksjon. Fremover ønsker Fornix å utvikle et bredere arsenal av verktøy for å imøtekomme spekteret av utfordringer og behov vi ser innen psykisk helse. Gjennom VR ønsker vi å skape en ny og trygg arena for trening. VR vil kunne åpne muligheter der annen terapi ikke har hatt ønsket nytte eller når reell eksponering blir for vanskelig å gjennomføre.

Pilot stadiet for basis-pakken forventes fortsatt å være ferdig i 2022. Inntekter har også begynt å strømme inn fra kunder som er villige til å signere på ett-års lisens kontrakt (fremfor månedlig), slik som Nordlandssykehuset. Utover dette vil det i 2022-2023 også komme kundeinntekter fra samarbeidspartnere som OuS og SiV gjennom utviklingsprosjektene vi har med dem. Dette var ikke en forventet virkning og effekt fra prosjektet, men er allikevel en veldig positiv utvikling som ikke bare sikrer inntekt men også fremtidig ekspansjon av basis-pakken.

Budsjettformål:

FORNY20-FORNY2020