Tilbake til søkeresultatene

BIONÆR-Bionæringsprogram

Nye norske løkprodukter og optimalisert dyrking og lagring av løk i et endret klima

Alternativ tittel: New Norwegian onion products and optimized cultivation and storage of onions in a changing climate

Tildelt: kr 5,3 mill.

Prosjektleder:

Prosjektnummer:

327765

Prosjektperiode:

2021 - 2025

Midlene er mottatt fra:

Geografi:

I dette prosjektet skal det utvikles nye fremtidsrettede og markedstilpassede løkprodukter til det norske markedet. Det skal sikres god produktkvalitet og redusert svinn fra råvarelager og pakkeri gjennom optimalisering av faktorer som påvirker råvarekvaliteten ut fra lager og pakkeri. Det skal gjennomføres en markeds- og forbrukerundersøkelse og det vil bli testet nye produkttyper og pakninger både med utgangspunkt i eksisterende løkproduksjon og i nye arter og sorter av løk som vil bli dyrket i forsøk hos norske løkprodusenter. I prosjektet skal det gjennomføres en kartlegging av dyrkingspraksis hos norske løkprodusenter. Det skal gjennomføres dyrkingsforsøk under kontrollerte klimabetingelser og hos løkprodusentene. Forsøkene skal undersøke effekten av ulike vanningsstrategier og vekstavslutningsmetoder på løkens kvalitet og lagringsstabilitet. Det skal undersøkes faktiske lagringsforhold hos norske løkprodusenter ved å gjøre en kartlegging av kommersielle lagre. Det vil også i småskala forsøkslagre bli undersøkt hvordan ulike tørkestrategier i starten av lagringsperioden påvirker kvaliteten.

Løkforbruket er lavt i Norge sammenlignet med resten av verden (5,7 mot 11,9 kg per innbygger). Også av bærekrafts- og av ernæringshensyn er det gode grunner til å øke forbruket. Det er samtidig potensiale for å øke norskandelen løk, som i dag dekker bare 70% av markedet. Dersom løkforbruk og norskandel skal økes er det viktig at norske løkprodukter er tilpasset et marked i utvikling, og at produsenter og pakkerier klarer å levere høykvalitetsråvare. Målet med prosjektet er å bedre kvaliteten på norsk løk, å utvikle og tilby nye fremtidsrettede løkprodukter til det norske markedet. Prosjektet skal gjennom forbrukerundersøkelser avdekke forbrukerpreferanser og se på barrierer og muligheter knyttet løkforbruket. Nye produkter og pakninger med utgangspunkt i så vel eksisterende som nye løktyper og -sorter vil bli utviklet og testet. Prosjektet vil frembringe ny kunnskap om tilpassede dyrkings- og lagringsmetoder som kan bidra til å løse dagens kvalitetsutfordringer i løk. Det skal legges til rette for økt løkproduksjon og for å lykkes med produksjon og lagring av kvalitetsløk med lavt svinn. Det skal, i samarbeid med løkbransjen, utvikles dyrkings- og lagringsstrategier med best mulig økonomisk og kvalitetsmessig resultat. Dette skal gjøres gjennom en kartlegging hos et utvalg av produsenter, hvor løken følges gjennom dyrking og lagring, fram til pakking. Kartleggingen skal peke på flaskehalser knyttet til kvalitet i løk, og det skal identifiseres tiltak som produsentene kan sette inn for å øke kvaliteten på løken. Ulike dyrkingsstrategier skal undersøkes gjennom feltforsøk knyttet til vanning og vekstavslutning. Det skal gjøres forsøk med ulike strategier i lagringens tørkefase. Gjennom forbedrede dyrkings- og lagringsmetoder, bedre og mer stabil løkkvalitet, samt nye typer og produkter av løk, skal prosjektet bidra til styrket konkurransekraft og økt markedsandel for norsk løk. I tråd med de norske kostholdsrådene skal også det samlede løkforbruket økes.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

BIONÆR-Bionæringsprogram