Tilbake til søkeresultatene

PETROMAKS2-Stort program petroleum

Kontinuerlig overvåkning av hydrokarbonreservoar

Alternativ tittel: Continuous reservoir monitoring

Tildelt: kr 9,0 mill.

Prosjektleder:

Prosjektnummer:

327865

Prosjektperiode:

2021 - 2023

Midlene er mottatt fra:

Organisasjon:

Geografi:

Prosjektet "Continuous Reservoir Monitoring" bruker vanntrykksensorer med et hydrofilt filter for å overvåke avstanden ned til vannsonen i et hydrokarbonreservoar og indikere når vannet nærmer seg en brønn. Prosjektet har gjort betydelige fremskritt i utviklingen av hardføre nedsenkbare sensorer for utfordrende reservoarmiljøer. Et av prosjektets nøkkelresultater er den vellykkede plasseringen og driften av 10 laboratorie-sensorer over en lengre periode. Disse sensorene er avgjørende for å estimere avstanden til vannet i hydrokarbonreservoarer, og demonstrerer pålitelig ytelse i kjerneeksperimenter i laboratoriet. Samarbeidet med NORCE Energy har vært avgjørende for å utføre både laboratorieeksperimenter og simuleringer. NORCE sin kapasitet innen reservoarsimuleringer har spilt en avgjørende rolle i modellering av kjerneprøveeksperimenter og skalering av disse innsiktene til hele felt. Dette samarbeidet har effektivt koblet sammen eksperimentelle funn med simuleringsresultater, og utvidet vår kunnskap om vanntrykksdynamikken i kjerneprøver. Prosjektets partnerskap med Benestad Solution har resultert i design og produksjonsteknologi for en tupp til sensorene som tåler høyt trykk og høye temperaturer og følgelig kan overleve veldig lenge under reservoarbetingelser. Dette representerer en betydelig teknisk fremgang i prosjektet. I tillegg har vårt samarbeid med Altus Intervention resultert i at det er utviklet effektive prinsipper for installasjon av sensorer i eksisterende brønner, og dermed overvunnet en betydelig operasjonell utfordring i forbindelse med pilotering av teknologien. Prosjektteamet har løst utfordringer knyttet til integrering av sensorer i kjerneeksperimenter, med spesielt fokus på enkel installasjon og kalibrering. Innovative løsninger er gjennomført for å forbedre sensordesign, funksjonalitet og sanntids publisering av alle data fra laboratorieforsøkene til samarbeidspartnerne i prosjektet. Fremover vil Continuous Reservoir Monitoring Project sette søkelys på å forfine designet av laboratoriesensorer for kjerneflømming Målet er å skalere opp bruken av sensorer i laboratoriemiljøer, og akselerere læringskurven. En slik utvikling forventes å gi dypere innsikt i potensialet for å installere hydrofile vanntrykksensorer i hydrokarbonbrønner for å optimalisere produksjonen.

Resultater fra forskningen i dette prosjektet har gjort teknologien for individuell måling av vann- og hydrokarbon-trykk mer moden. Det er tatt et stort skritt på veien til å utvikle denne sensorteknologien til bruk i produserende felt slik hovedintensjonen var. Vi blir likevel nødt til å ta en liten ekstrarunde i laben i løpet av 2024: Noen av våre sponsorer ønsket at vi gjør mer arbeid i laben før vi kan fortsette mot vårt hovedmål som er kontinuerlig måling av trykkforskjellen mellom hydrokarbon og vannfase i produserende felt. Ved hjelp av probene og måleutstyret vi har utviklet i dette prosjektet ønsker noen sponsorer med Aker BP i spissen å få hjelp til å etablere en lab som kan måle trykkene i både vann og olje mens kjerneflømmingen foregår. Dette arbeidet vil starte allerede januar 2024 og fortsette ut 2025. Det er gode sjanser for at både Equinor og OMV trer inn i prosjektet. Disse målingene vil garantert få stor internasjonal oppmerksomhet og målingene er gjort mulig på grunn av dette prosjektet. Aker BP vil bli best i verden på slike avanserte kjerneflømminger og vi skal hjelpe dem med å nå det målet. På litt lengre sikt - og så fort som mulig - vil vi igjen rette fokus tilbake på kontinuerlig monitorering av produserende felt. Det er her den største verdiskapningen kan finne sted - både økonomisk og miljømessig. Strategien vil være å søke økonomisk støtte fra mulige fremtidige kunder (oljeselskapene og Forskningsrådet?) samt inngå teknisk samarbeid med ett eller flere etablerte oljeservice selskaper som kan hjelpe til med å få disse verdifulle data fra våre sensorer kontinuerlig opp til overflaten på en stabil og sikker måte for blant annet å støtte den daglige drift av produserende felt. En vakker dag når våre sensorer blir tatt i bruk av industrien vil det føre til viktige og varige endringer i utvikling og drift av olefelteene. Mindre unødvendig vannproduksjon, færre brønner og totalt sett en mer effektiv energiproduksjon. Lønnsomheten vil strukturelt forbedres og miløbelastningen vil bli redusert.

Prosjektet omhandler kvalifisering av ny målemetode for kontinuerlig overvåking av OWC i et reservoar. En mer presis predikering av OWC vil gi bedre forståelse av undergrunnen, bedre estimat for ressursene i et reservoar, og dermed optimalisere utvinningen av ressursene. Rystads rapport "Technologies to improve NCS competitiveness" fra 2019, peker på at bedre feltmodeller alene kan kutte capex på 1730mrd NOK i perioden frem til 2050 med hele 20%. Videre peker rapporten på at Smartere brønner, kan øke produksjonen med 580 mill fat o.e. i samme periode, fra nye brønner alene. Potensial for verdiskaping i form av økt produksjon og reduserte kostnader, er således vesentlig for ny teknologi som resulterer i økt forståelse av forholdene i det enkelte reservoar. Videre representer bedre utnyttelse av eksisterende brønner, og reduksjon i antall nye brønner, en vesentlig reduksjon i CO2-utslipp. Hydrotell og partnere i prosjektet vil sammen med forskningsleverandørene NORCE, Sensorutvikling, Aarbakke Innovation og Altus Intervention modne teknologien frem til det kan gjennomføres funksjonstest av både sensoroppsett og installasjonsmetode. Prosjektet har en ambisjon om å bli klar for anvendelse i operative forhold innen 2026.

Budsjettformål:

PETROMAKS2-Stort program petroleum