Huldrefortellinger er et formidlingsprosjekt rettet mot barn i aldersgruppen 8-12 år, og særlig til medlemmer av organisasjonen Miljøagentene som også har vært samarbeidspartner. Prosjektet formidler kunnskap om sjeldne og trua arter som er oppkalt etter den mytiske karakteren Huldra. Dette er arter som oftest er knyttet til gammel skog og som er vanskelig å oppdage. Derfor har endringer i skogsmiljøet, hvordan dette påvirker artsmangfoldet knyttet til skog og hvordan vi mennesker endrer vår referanse for hva som er naturlig, fått en sentral plass i prosjektet. Vi har i prosjektet vist fram sjeldne arter som barn i liten grad kan oppdage på egenhånd. Ved å vise fram hvordan de ser ut, deres voksesteder og hvilke rolle de tar i et økosystem, gir vi barn muligheten til å bedre forstå hva de kan forvente seg å finne i en eldre og variert skog og gjøre dem i bedre stand til å forstå verdien av biologisk mangfold og bevaring av natur.
Prosjektet har levert tre hovedprodukter. 1) Vi har laget en nettside hvor åtte huldrearter blir presentert, tre artikler som går i dybden på tre temaer om skog. Leserne av siden kan teste sin kunnskap i en quiz. 2) Vi har levert tekst og bilder tilsvarende seks sider i Miljøagentrapporten som utgis i september 2022. 3) Vi har laget fire kortfilmer om huldrearter og skog som er tilgjengelig fra YouTube. Nettside og filmer er tilgjengelig for alle. Artikler i Miljøagentrapporten er tilgjengelig for Miljøagenter, samt at det blir trykket opp 4500 ekstra blader som lærere kan bestille som undervisningsmateriell.
Filmene ligger på YouTube-kanalen til Miljøagentene: https://www.youtube.com/playlist?list=PLhjKGS90fvPmTFzrSEInsiGeSUifkTYES
Nettsiden er tilgjengelig fra: www.miljoagentene.no/huldrefortellinger
Produktene fra prosjektet publiseres i Miljøagentenes medlemsblad, Miljøagentrapporten, i september 2022. Oppnådd virkning og effekt er derfor foreløpig ukjent. Vi forventer å nå mange brukere med produktene fra Huldrefortellinger. Organisasjonen har 11 000 medlemmer, men et opplag på Miljøagentrapporten på ca. 10 000. Ekstra opplag, 4500 eksemplarer, av Miljøagentrapportene vil sendes til skoleverket. Dette gir barn som ikke er medlem av Miljøagentene tilgang til artiklene og de kan lettere finne nettside og filmer på YouTube. I tillegg er nettside og filmer søkbare og åpent tilgjengelig for alle. Både NINA og Miljøagentene vil dele disse produktene på sosiale medier når rapporten publiseres i september.
Huldrefortellinger er et populærvitenskapelig prosjekt med barn som målgruppe som skal formidle kunnskap om naturmangfold og konsekvensene ved tap av natur. Vi vil formidle at artene er byggesteinene i økosystemene, og at vi er avhengig av naturmangfoldet. Gjennom å ta vare på natur kan vi løse flere globale utfordringer, herunder klimakrisen. Ved å ta utgangspunkt i spesifikke arter vil vi konkretisere disse store temaene slik at målgruppen kan lære gjennom håndgripelige eksempler. Vi vil kommunisere temaet gjennom fortellinger om arter som er oppkalt etter?huldra. Dette er sjeldne og truede arter med særegne trekk som gjør dem velegnet for formidling til barn. Huldreartenes mystiske egenskaper gir oss anledning til å skape spennende fortellinger i en innpakning som appellerer til barn og unge. I prosjektet samarbeider vi med organisasjonen Miljøagentene som har over 11 000 medlemmer. Gjennom deres kanaler vil vi formidle populærvitenskapelig og forskningsbasert kunnskap (medlemsbladet Miljøagentrapporten, digitale historiefortellinger på nettsidene og filmer på Miljøagentenes Youtube-kanal). Dette er en nyskapende måte å lære barn om natur og naturmangfold på, og gir oss mulighet til å knytte sammen artsmangfold med naturgoder som klimaregulering. Arter utryddes nemlig i et svært høyt tempo verden over, og hovedårsaken er arealbruksendringer. Vi må stanse tap av naturmangfold og restaurere degraderte økosystemer for å sikre fremtidige generasjoner. Også norsk natur er i stor endring, og dette bør i langt større grad kommuniseres også til barn. Gradvise endringer i naturen er ikke alltid lett å fange opp, og hva vi oppfatter som intakt kan endre seg over tid. Det kan føre til at vi i økende grad aksepterer degradert natur som «det vanlige» - et fenomen som kalles «endringsblindhet». Ved å introdusere barn for et rikt naturmangfold kan vi bidra til å øke deres kunnskap om den egentlige referansetilstanden til natur og endringene som skjer rundt dem.