Tilbake til søkeresultatene

NAERINGSPH-Nærings-phd

TAAM - tasty appetizing accountable marine solubles

Alternativ tittel: TAAM - smakfulle appetittstimulerende verdifulle marine løselige componenter

Tildelt: kr 1,8 mill.

Prosjektnummer:

329104

Prosjektperiode:

2021 - 2025

Midlene er mottatt fra:

Organisasjon:

Vannløselige protein fra marint opphav har i tidligere forsøk vist positive effekter på ytelse i fisk og inneholder høye nivå av appetitt stimulerende komponenter. Fôr til oppdrettsfisk inneholder en synkende andel marine ingredienser, da fangst av villfisk holdes på et stabilt nivå samtidig som akvakultur industrien har kraftig vekst. Marint råstoff har høy næringsverdi og sørger for trygg og sunn vekst i fisk, og sammenlignet med planteråvarer har de høye nivå av nitrogenholdige vann-løselige komponenter. Denne Nærings PhD er en spin-off fra IPN prosjekt QMAR; fire forsøk ble utført, og hoved resultat fra disse forsøk er summert og rapportert. Videre og bredere analyser av prøver og datasett vil tillate PhD kandidaten å få en vesentlig bedre forståelse av resultatene og de biologiske mekanismene som ligger til grunn for de observerte funnene. Dette vil muliggjøre en kunnskapsbasert bruk av ingrediensene som vil øke effekten av resultatene betydelig. qPCR analyser er påbegynt og dataanalyser pågår.

Water soluble protein from marine sources has in previous trials shown positive effects on performance in fish and contain high levels of appetite stimulating components. Marine ingredients account for a declining share in feed for fish farming, as catches of wild fish are stable while there is a large growth in the aquaculture industry. Marine raw materials have a high nutritional value and provide safe and healthy growth in fish. Compared to plant raw materials, they contain a significant proportion of nitrogenous water-soluble compounds. Wild fish side-stream products provide efficient use of largely unutilized marine raw materials, increased sustainability and potentially 50% increased growth in the aquaculture industry. Changing the composition of raw materials in fish feed requires good knowledge of food safety, nutritional value, and technical characteristics. The PhD is a spin-off from an IPN project QMAR (NRC #268987); a total of four main experimental trials were conducted, and key performance data from these trials have been summarized and reported. Further and broader analysis of samples and datasets will permit the PhD candidate to obtain a substantially better understanding of the outcomes and the biological mechanisms underlying the observed findings; through 1) lab-analysis to explore positive and negative effects of the feed raw materials in key signaling pathways linked to feed intake and growth under optimal and sub-optimal environmental conditions, 2) CT-scans on pellet to find the optimal level of hydrolysis and inclusion level of selected ingredients for optimal physical pellet quality, growth performance and health, and 3) meta-analysis to identify the most important marine water soluble proteins, non-soluble proteins, fats and other components from fish and krill as biomarkers for feed intake, performance and health. This will enable a knowledge-based use of the ingredients that will significantly increase the impact of these results.

Budsjettformål:

NAERINGSPH-Nærings-phd