Tilbake til søkeresultatene

BIONÆR-Bionæringsprogram

Ernæring og bærekraft

Tildelt: kr 99 999

Er et sunt kosthold bærekraftig? På NMBU-arrangementet "Ernæring og bærekraft" i Vitenparken, Ås, har vi samlet noen av Norges fremste forskere til foredrag og debatt. Arrangementet er digitalt og live-sendingen er åpen for alle. Motivasjonen for arrangementet er behovet for å diskutere kostrådene i et bærekraftsperspektiv. De norske kostrådene slår nemlig fast at et kosthold bestående av mye plantemat (frukt, grønnsaker og fullkornsprodukter) er best for helsa. I tillegg får vi råd om å begrense inntaket av kjøtt (særlig rødt kjøtt) ved å erstatte kjøttinntaket med fisk eller grønnsaker. Vi blir også rådet til å benytte magre meieriprodukter, velge planteoljer fremfor animalsk fett samt ikke spise mer enn vi behøver. Det store spørsmålet er om et sunt kosthold som følger disse anbefalingene også er mest bærekraftig for planeten vår, spesielt dersom plantematen er importert fra produksjonsland på den andre siden av jordkloden. På arrangementet diskuteres også andre spørsmål som: Hvordan skal vi, som forbrukere, vite hva som er mest bærekraftig å kjøpe i butikkene? Er det mulig å lage et merkesystem som kan hjelpe oss å ta de beste bærekraftige valgene? Hadde vi et mer bærekraftig forbruk før i tiden? Er vi villige til å bruke mer av budsjettet på mat og fire på kvalitetskravene til matvarene vi spiser for å få et mer bærekraftig forbruk? Hvilke omstillinger må til i det Norske landbruket for å dekke behovet for mer plantematproduksjon i Norge? Er økologisk dyrket mat egentlig sunnere enn mat som dyrkes ved konvensjonelle metoder? Finnes det teknologiske løsninger som kan hjelpe oss til å oppnå mer bærekraftig matproduksjon? Etter foredragsserien vil forskerne stille til debatt og publikum blir invitert til å bidra med spørsmål underveis i arrangementet.

Budsjettformål:

BIONÆR-Bionæringsprogram

Temaer og emner

Ingen temaer knyttet til prosjektet