Tilbake til søkeresultatene

NAERINGSPH-Nærings-phd

Long-term effect of novel protein sources on growth performance and health of Atlantic salmon during the grow-out phase in sea

Alternativ tittel: Langtidseffekt av nye fôringrediensar på tilvekst og helse hos laks gjennom vekstfasen i sjø

Tildelt: kr 1,9 mill.

Prosjektnummer:

329442

Prosjektperiode:

2021 - 2025

Midlene er mottatt fra:

Organisasjon:

Det er forventa at norsk lakseproduksjon kan bli fem gongar så stor innan 2050. Ein føresetnad for denne veksten er nye og meir berekraftige fôringrediensar. Sidan 90-talet har innhaldet av marine ingrediensar i laksefôr blitt redusert frå 90 % til om lag 20 % i dag. Fiskemel og fiskeolje frå villfisk er ein svært avgrensa ressurs, som gradvis har blitt erstatta med planteingrediensar. Enkelte planteingrediensar kan gje tarmbetennelse og redusert fiskehelse hjå laks. Årsaka er at mange plantar inneheld antinæringsstoff og er vanskelege å fordøye. I tillegg kjem størsteparten av karbonavtrykket frå produksjonen av laks frå fôret. Målet med dette prosjektet er derfor å gjennomføre fôrforsøk på laks gjennom heile sjøfasen med alternative og berekraftige ingrediensar, for å undersøke korleis tarmhelse og tilvekst blir påverka av nye ingrediensar. Forsøka skal skje i full industriell skala, for å gje relevante resultat for havbruksnæringa. Ingrediensar som inngår i forsøka er blant anna insektmel, fermentert solsikkemel og biprodukt frå annan matindustri. Insektmel er eit døme på sirkulær bioøkonomi fordi insektlarvar kan bli fôra med matavfall som ein ikkje klarer å utnytte i dag. Ulike prosesseringsmetodar som fermentering kan òg gjere planteingrediensar lettare å fordøye. I tillegg fins det store mengder biprodukt frå matindustrien med stort potensial som fôringrediensar. I løpet av forsøka tek vi regelmessige prøveuttak av laksen for å følgje med på tarmhelse, genuttrykk og tilvekst.

The increase in the aquacultural sector leads to a high demand for feed resources. To ensure further growth in the sector, finding alternative feed resources is important both since fish feed accounts for about 90% of the total carbon footprint in aquaculture, and fish meal is a limited resource. Use of plant protein sources in diets for Atlantic salmon has been associated with distal intestine inflammation and intestinal cancer. Research on novel feed resources such as enhanced plant by-products by fermentation, poultry by-products or insects is of large interest to aquaculture. This project will focus on alternative feed solutions enhanced by fermentation technology in order to reduce levels of indigestible polysaccharides and antinutrition factors. Furthermore, developing feed solutions based on fermented plant ingredient combined with insects meal. In addition poultry by-products will be tested as novel protein ingredient for Atlantic salmon. To understand how enhanced plant by -products by targeted processing, poultry by-products and insects affect the intestinal pathology and immunological markers over time, it is necessary to perform long-term full-scale field trials at the commercial sites. Thus, in this project, alternative feed resources will be further developed and tested in real commercial sites in Nordfjord, investigating how these novel ingredients affect growth performance, gut function and overall fish health. Economic feasibility of adopting an alternative fish feed by examining the costs and revenues of feed production will be examined and environmental impact of novel aquafeeds will also be presented. Implementation of novel feed solution and coolaboration with strong scientific institution will strengthen a sustainable aquaculture development in the Norwegian salmon industry in Western Norway.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

NAERINGSPH-Nærings-phd