Tilbake til søkeresultatene

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA-NET: BlueBio - Sustainable preservation of marine biomasses for an enhanced food value chain (SuMaFood)

Alternativ tittel: SuMaFood

Tildelt: kr 7,6 mill.

Utnyttelse av restråstoff fra sjømatnæringa og høsting av nye arter, som sukkertare (Saccharina Latissima) har stor oppmerksomhet innen matindustrien. Stadig bedre metoder for håndtering av restråstoff fra sjømat til utnyttelse som næringsmidler, gir nye produktmuligheter innen «functional foods», som ingrediens i matvarer, oljer og annet. Det samme gjelder for bearbeiding av ulike arter vill eller dyrket tare- og tang arter. Ifølge FN lever omtrent 2.3 mrd. mennesker i 2021 uten tilgang til nok, trygg og næringsrik mat (www.fn.no). Bærekrafts mål nr. 3 har som målsetting å utrydde sult og oppnå matsikkerhet, bedre ernæring og fremme bærekraftig landbruk innen 2030, men tallene går dessverre i feil retning. Med en voksende befolkning vil en større utnyttelse av bioressurser og energieffektiv prosessering av disse være essensielt. SuMaFood (Sustainable preservation of marine biomasses for an enhanced food value chain) er et prosjekt som viser muligheter for utnyttelse av marin biomasse og restråstoff, og å gjøre de etterspurt for forbruker. Forbedrede løsninger for prosessering, inkludert tørking/avvanning, kjøling og frysing og separering, har som formå å øke bruken av restråstoff og marine biomasser i en voksende marin næringskjede. Energieffektive produksjonsprosesser vil i tillegg være viktig faktor for å redusere CO2 utslippene og øke bærekraften i den blå bioøkonomiske verdikjeden. Prosjektet belyser ulike produksjonsprosesser med produktkvalitet, og sammenlikner med analyser av næringsinnhold og sensoriske undersøkelser av ferdig produkt tilsatt pulver av sukkertare eller hydrolysat. Tørket sukkertare er blitt tilsatt brød, snaks og pasta i ulik mengde og sensoriske analyser viser en viss aksept for tilsats. Prøvene av sukkertare har i snitt et proteininnhold rundt 14.5%, totalt fettinnhold på 0,7%, fiber 6,4% og natriumklorid 21,7 g/100g produkt, og viser at sukkertare kan være en god kilde til natriumklorid og proteiner om rett mengde tilsettes. Senere arbeid vil vise om ulik forbehandling som vasking, vil ha betydning for næringsinnhold, farge og reologiske egenskaper ved tilsats i produkter. Hydrolysat fra torsk har blitt tørket og tilsatt snaksprodukter og sensoriske analyser er gjennomført. Produktene ble oppfattet som passe salt med en fin farge, og alt i alt et produkt som var akseptabelt, når innholdet av tørket hydrolysat fra torsk var 6%. Optimalisering av metoder for filtrering og separering av hydrolysat er gjennomført og protokoll er klar. Videre vil det gjennomføres flere ulike tørkeforsøk med ulik teknologi for å se på kvalitet av tørket produkt. Omtrent 35% av mengden fisk og annen sjømat er direkte tap eller avfall og er dermed det nest største bidraget til matsvinn. Restråstoff fra fiskeri og havbruksnæringen var i 2020 rundt 1 million tonn, og 85% av dette blir utnyttet til andre produkter. Økt utnyttelse til mat er viktig sett fra ernæringsmessig hensyn. Restråstoff fra fisker og villfisk inneholder viktige vitaminer, proteiner og omega-3 fettsyrer som er bra for helsa. Mikroalger er primærprodusenter og inneholder essensielle næringsstoffer som proteiner, lang-kjedede omega-3 fettsyrer, vitaminer, karbohydrater, antioksidanter, pigmenter og mineraler, og blir generelt sett på som miljøvennlige mat som er rik på helsefremmende næringsstoffer. Prosjektet består av 3 industriaktører, 3 universitet og 1 forskningsinstitusjon fra Hellas, Norge, Romania og Spania med komplementær kompetanse som muliggjør utvikling av prosesslinjer for økt utnyttelse og verdiskaping av restråstoff og nye marine produkter.

-

SuMaFood is a 7-way transnational partnership between 3 industrial partners, 3 universities, and 1 R&D research institute from Greece, Norway, Romania, and Spain, respectively. In addition, the project Consortium has four associated partners that will contribute with biomass to the project and through their involvement in an External Industry Advisory Board. SuMaFood will be coordinated by SINTEF Energy Research (Norway). The project addresses innovative utilization of marine biomasses and by-products and will demonstrate how such resources can be made available and attractive to the consumers, thus adding value to the biomass food chain. Two demo cases at TRL 6, one for a salmon slaughter plant and another for seaweed, will be established to demonstrate waste reduction, extend product ranges, enhance product quality and stability, and to provide unique products in a growing marine food chain. The main objective of SuMaFood is to develop and demonstrate eco-innovative preservation solutions for marine biomasses. The target products are marine biomass powders that can be used as food (including re-structured and health nutrition products), ingredients, or feed. The project addresses techniques for separation and fractioning of fish residues and preservation techniques of marine biomasses in terms of energy efficiency, product quality and stability, and shelf-life prolongation. Three novel drying technologies will be applied to marine biomasses in the project and compared for cost efficiency and product quality. The project reaches out to downstream stages of the blue biomass value chain by investigating novel techniques of active packing and formulation using antioxidants; preservation methods tailored to prolong shelf-lives and promote enhanced consumer acceptance. By demonstration of enhanced utilization of marine biomasses, SuMaFood will contribute to valuable growth an increased sustainability in European blue bioeconomy value chains.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

Temaer og emner

BioøkonomiØvrig bioøkonomiKommersialiseringPortefølje Banebrytende forskningLTP3 Uttesting og kommersialisering av FoUResponsible Research & InnovationRRI MedvirkningResponsible Research & InnovationUtviklingsarbeidAnvendt forskningBioteknologiIndustriell bioteknologiGrunnforskningBioteknologiMarin bioteknologiLTP3 Samfunnssikkerhet og beredskapFNs BærekraftsmålLTP3 Fagmiljøer og talenterBioøkonomiBransjer og næringerFNs BærekraftsmålMål 2 Utrydde sultBransjer og næringerProsess- og foredlingsindustriBioøkonomiSektorovergripende bioøkonomiCo-Funded/ERA-NETERA-NET Cofund H2020MatGlobal matsikkerhetMatTrygg verdikjedeCo-Funded/ERA-NETInternasjonaliseringAvanserte produksjonsprosesserBransjer og næringerFiskeri og havbrukHavbrukInternasjonaliseringInternasjonalt samarbeid om utlysningAvanserte produksjonsprosesserBruk av avansert produksjonsteknologi (ny fra 2015)LTP3 Klima, polar og miljøHavbrukFôr og ernæringLTP3 Et kunnskapsintensivt næringsliv i hele landetBransjer og næringerNæringsmiddelindustriLTP3 Muliggjørende og industrielle teknologierHavbrukHavbruks- og foredlingsteknologiLTP3 Høy kvalitet og tilgjengelighetMatMat - Blå sektorMarinInternasjonaliseringInternasjonalt prosjektsamarbeidLTP3 Klima, miljø og energiMatNæringsmiddel og foredlingMarinMarin bioteknologiLTP3 Bioøkonomi og forvaltningLTP3 Nano-, bioteknologi og teknologikonvergensLTP3 Samfunnsikkerhet, sårbarhet og konfliktPolitikk- og forvaltningsområderForskningLTP3 Marine bioressurser og havforvaltningMarinHavbrukBioteknologiPolitikk- og forvaltningsområderSkog, landbruk og matLTP3 Rettede internasjonaliseringstiltakNaturmangfold og miljøLTP3 Hav og kystPortefølje ForskningssystemetLTP3 Styrket konkurransekraft og innovasjonsevnePolitikk- og forvaltningsområderFiskeri og kystPolitikk- og forvaltningsområderPortefølje InnovasjonMatPortefølje Mat og bioressurserPortefølje Klima og miljøSirkulær økonomiPortefølje Muliggjørende teknologier