Målet med dette prosjektet var å optimalisere og demonstrere utstyret og metodikken som i dag er utviklet i Norge, for å muliggjøre ikke-kirurgisk innsamling og overføring av embryo hos gris på et kommersielt nivå.
Muligheten til å bruke embryoteknologi i svineavl vil være gunstig for å øke biosikkerhet, dyrevelferd og genetisk framdrift. Dette vil også resultere i forbedret helsestatus for grisepopulasjoner når embryoer i stedet for levende dyr kan transporteres rundt i verden. Bruk av embryoteknologien i svineavl og -produksjon har så langt ikke vært mulig siden utstyr for å skylle embryoene fra lange livmorhorn ikke har vært til stede. Det har vært en utfordring på grunn av anatomien til purkene som gjør det vanskelig å komme til stedet hvor embryoene befinner seg.
Innenfor dette prosjektet ble eksisterende instrumenter fra ulike disipliner og nyvunne tekniske løsninger kombinert og optimalisert. Utstyret må optimaliseres videre for å lykkes med prosjektet, men vi har bygget opp mye kunnskap i ulike felt. Utstyret ble optimalisert og produsert i samarbeid med NTNU og metodikken ble testet ut og forbedret ved SEARCH/NMBU. Det ble etablert gode protokoller for en dyrevelferdsvennlig og hygienisk metodikk på gård som i fremtida forhåpentligvis gir mulighet til å kommersialisere embryoteknologi i svineavl.
Oppnådde virkninger:
- Prosjektet har økt forskningssamarbeid med forskjellige universiteter (NTNU og SEARCH/NMBU).
- Utstyret har blitt forbedret. Vi jobber videre med å optimalisere dette, men vi har bygget opp mye kompetanse i forhold til kateterutvikling og etablert nettverket.
- Vi har etablert gode protokoller med tanke på hygiene, vi har visst at vi kan bruke utstyret og protokollene i en vanlig besetning uten problemer etter at vi flyttet fra forskningsfjøset til en vanlig grisebesetning.
- Vi har vist at embryoskylling og - overføring verken påvirker dyrene eller gir ubehag, og dette er en forutsetning for å ta i bruk metodikken.
- To patentsøknader ble sendt inn.
Potensielle virkninger
- Hvis genetikken kan distribueres med embryoer i stedet for levende dyr, resulterer det i;
- Mindre transport av levende dyr, som er bedre for dyrevelferd
- Økt biosikkerhet
- Mindre bruk av antibiotika for å behandle uspesifikke transportrelaterte sykdommer.
- Redusert karbonavtrykk knyttet til transport av dyr
- Økt genetisk framgang i svineavlen
- Integrering av de norske svinerasene i verdensomspennende svineproduksjon vil redusere behovet for fôr til svinekjøttproduksjon.
- Norsk kompetanse innen produksjon/innsamling av svinembryoer kan være en fordel for forskning innenfor humanmedisin med tanke på miljøtoksikologi og teratogene effekter med svineembryoer som modeller.
This project has as its main objective to demonstrate the methodology and equipment for non-surgical collection and transfer of embryo in pigs currently developed in Norway.
The main challenges lie within the anatomy of female reproductive organs in pigs with a large distance from the vulva to the deep regions of the uterine horns on both sides where early embryos can be reached. In addition, a high number of good quality embryos collected from donor sows are necessary per recipient in order to obtain a successful implantation and pregnancy, since in pigs this cannot be achieved with only a few vital embryos present in utero during the first few days post transfer.
Currently, no equipment or instrumentation is on the market solving these challenges and it is an additional challenge to assemble existing partial solutions and add newly gained technical solutions to make a animal welfare friendly, hygienic, time-saving and affordable set of instruments that after the project period can give the opportunity for commercialisation.