Tilbake til søkeresultatene

BIONÆR-Bionæringsprogram

Novel production method for boosting texture and binding of Nordic plant-based meat [PlantBoost]

Alternativ tittel: Ny produksjonsmetode for å øke tekstur og smak av nordisk plantebasert kjøtt [PlantBoost]

Tildelt: kr 5,5 mill.

Prosjektnummer:

332243

Prosjektperiode:

2022 - 2024

Midlene er mottatt fra:

Organisasjon:

Samarbeidsland:

Det plantebaserte kjøttmarkedet forventes å tredobles innen 2027 på grunn av; 1) en økning i etterspørselen etter protein (+50 % innen 2050); 2) økte bekymringer for miljøeffekter av kjøttproduksjon (14,5 % av klimagassutslippene) 3) spørsmål om dyrevelferd under oppdrett og negative effekter av kjøtt (f.eks. mettede fettsyrer, kolesterol, etc.). Mens vegetarianere og flexitarianers livsstil øker, blir forbrukerne mer krevende på kvaliteten på maten de spiser. For at plantebaserte produkter skal oppnå markedsaksept av alle forbrukere (vegetariske og ikke-vegetariske), vil Flowfood bidra til denne markedsutviklingen ved å: 1) etterligne kjøttutseende med fibrøse og lagdelte strukturer; 2) forbedre smak og opplevelse for å oppnå rød og saftig kjøttlikhet etter tilberedning; 3) bruk sunne ingredienser som er forskjellige fra syntetiske tilsetningsstoffer for å gi binding og struktur; 4) finne alternative proteinkilder til soya som gir god tekstur uten å forårsake avskoging eller utslipp fra langtransport. Flowfood har som mål i prosjektet å FoU en ny prosesseringsmetode for å produsere plantebaserte produkter laget av belgfrukter, fermenterte proteiner og andre ingredienser egnet for dyrking i Norden. De nye prosessmetodene som skal undersøkes og testes vil benytte nye mekaniske plantekjøttproduksjonsteknologier for å oppnå nødvendig økt plantekjøttkvalitet og plantebasert kjøtt med nye teksturiserte egenskaper. Nye teksturerte egenskaper vil tillate mer differensierte plantebaserte produkter med mer likhet med animalsk kjøtt. Produktene skal virkelig minne om høykvalitets sjømat og kjøttstykker når det gjelder ernæringsmessig sammensetning, smak og tekstur. Vårt innovative konsept bygger på nye formuleringer basert på forskjellige planteproteiner kombinert med fermenterte proteiner og naturlige tilsetningsstoffer. Denne innovasjonen vil komme som et resultat av et internasjonalt forretningssamarbeid med ulike partnere og leverandører i Norge, Danmark og Tyskland.

-

The plant-based meat analogue (PbMA) market is expected to triple by 2027 due to a rise in protein demand (+50% by 2050) and increased concerns about environmental effects of meat production (14.5% of greenhouse gas emissions), issues on animal welfare during husbandry and negative effects of meat (e.g. saturated fatty acids, cholesterol, etc.). While vegetarian and flexitarians lifestyle is increasing, consumers are becoming more demanding on the quality of the food they eat. For PbMA to reach market acceptance by all consumers (vegetarian and non), there is a need to: 1) mimic meat appearance with fibrous and layered structures; 2) enhance taste and experience to obtain red and juicy meat resemblance after cooking; 3) use healthy ingredients different from synthetic additives to provide binding and structure; 4) find alternative protein sources to soy that provide good texture without causing deforestation or emissions from long-distance transport. Our aim within PlantBoost is to R&D new methods to produce PbMA made of exclusively Nordic-grown ingredients that truly resemble high-grade seafood and meat cuts in terms of nutritional composition, taste and appearance. Our innovative concept builds on novel formulations based on Nordic proteins (e.g. potatoes, oats or pulses like peas or beans) and natural additives (e.g. beetroot, linseed flour, citric pectin, etc.). Protein fractions are first extruded into textured vegetable proteins (TVPs) and further processed with Twin Booster. This equipment is the only one in the world providing, in a continuous manner, fibrous slabs (i.e. thick and flat pieces of solids resembling steaks) instead of chunks as in current state-of-the-art high moisture extrusion. This innovation will come as a result of a collaboration between Flowfood and R&D suppliers such as Nofima, the German Institute of food technologies and SP Steel and lead raw materials suppliers such as Vestkorn Milling, Skjelfoss Korn, Lantmannen Cerealia or Nisco.

Budsjettformål:

BIONÆR-Bionæringsprogram