Over 30% av verdens GHG utslipp kommer fra tungindustri og tungtransport. Da det er behov for sikker energiforsyning for å holde produksjonen konstant, er fossile brennstoffer ideelle: Grunnet intermittens er det vanskelig å basere seg på vind og sol alene. Energibærere som H2 har foreløpig ikke høy nok økonomisk og forsyningsmessig modenhet.
Karbonfangst fremstår som en potensielt mer attraktiv løsning som fasiliterer industriell utslippsreduksjon selv med bruk av fossile energikilder. Tradisjonelle karbonfangstteknologier har vist seg å være både dyre og kompliserte og er begrenset til veldig store anlegg. I tillegg fungerer de dårlig for eksosgasser med lavt CO2-innhold. Standard er å bruke potensielt skadelige aminer som kan fungere dårlig på for eksempel skip da det i tillegg trenger både kraft og varme.
Her differensierer Aqualung-teknologien seg. Pilottester i industrien har vist resultater som indikerer at systemet kan være økonomisk attraktivt kun med dagens ETS-priser innen blant annet naturgass og olje, og på anlegg med begrenset areal. Konseptet baserer seg på en unik og patentert beleggingsprosess på hulfibermembran. Det brukes ikke absorbenter i fangstprosessen, dette gjør det attraktivt å installere og operere teknologien. Membranceller kan kjøpes som hyllevare og så lenge Aqualung kan industrialisere beleggingsprosessen kan systemet kommersialiseres umiddelbart.
Forskningsrådet-prosjektet bringer Aqualung Carbon Capture og NTNU’s forskningsgruppe Memfo sammen med verdensledende membranprodusenter. Sammen skal vi integrere Aqualung-konseptet inn i den globale leveransekjeden for hulfiber. Aqualung kan da utføre større prosjekter som kan videreutvikles til å fange opp mot flere millioner ton CO2 allerede fra 2023-2025.