ROAM-FREE er et prosjekt finansiert gjennom ERA-net programmet Core Organic 2021. Prosjektet har partnere fra Norge, Danmark, Italia, Slovenia og Romania, og ledes fra Universitet i København. Prosjektets overordnede mål er å finne ut om frittgående husdyr har økt robusthet med hensyn på helse og velferd sammenlignet med husdyr uten mulighet til fri atferd. Det innhentes også ny kunnskap for å kunne bedre miljø- og økonomisk bærekraft og for å styrke biodiversiteten knyttet til i økologiske griseproduksjoner. I Norge er vi involvert i alle faser av prosjektet.
Velferdsprotokollen for utegris har blitt perfeksjonert, og vi har prøvd ut protokollene på flere gårder, også i Norge. Vi har også intervjuet ytterligere gårdbrukere med utegris for å få et mer helhetlig bilde på hvordan utegris holdes i Norge og mulige løsninger for fremtidige utegrisbønder.
I studiene av biodiversitet knyttet til frittgående griser har vi fått artsidentifisert insektprøver fra Norge, Italia og Slovenia. Vi leder arbeidet og prøvene har blitt sendt til laboratorier i Norge og Italia for identifisering ved hjelp av DNA meta barcoding analyser. Prøvene fra Danmark ble noe forsinket til laboratoriet, men håper på å få resultatene i løpet av året. Resultatene fra to år vil bli sammenlignet og publisert i en vitenskapelig artikkel.
I studiene av miljømessig bærekraft har den Norske LCA-modellen FARMnor blitt utvidet for å kunne beregne livsløpsanalyser for gris og sau. Særlig for gris var det viktig å gjøre det mulig å kunne gjenspeile frilandshold. Beiting, og særlig beiting av innmarksbeite, kan bidra til å redusere klimagassutslipp fordi det ikke krever høsting av gras og transport til fjøset og heller ikke transport av gylle fra fjøs til skiftene. Samtidig som det kreves litt mer fôr ved utegang. Ved bruk av beiting i utmark viser det seg at rett beiting har potensialet til karbonbinding.
I de økonomiske bærekraftstudiene har analyse av 20 kvalitativ intervjuer med norsk frilandsgrisprodusenter vist at det er en variert næringsstruktur her til lands, hvor omfanget og økonomi av produksjon påvirkers av krav fra forbrukermarkedet og lokale forhold. En artikkel er under revisjon for publisering i en vitenskapelig journal.
Raising organic pigs on free-range complies well with consumer expectations and support the organic principles of natural living. Free-range access may reduce inputs needed, but managing pigs free-range is also challenging in terms of biosecurity and land requirements. Across Europe, free-range access is declining in organic farming. We believe Mixed production systems of pigs with other livestock or crop production may offer a framework to solve some of the issues with free-range systems while supporting farm self-supply of feed and biodiversity. Thus, the overall objective of ROAM-FREE is to investigate how mixed free-range production systems can improve animal robustness, environmental and economic sustainability and biodiversity in organic pig farming, and thereby support a wider adoption of organic
farming across Europe. In ROAM-FREE, existing mixed free-range pig systems will be identified by partners in Norway, Denmark, Romania, Italy and Slovenia to cover the diversity in climate, diseases present as well as local traditions and different economic framework. Together with the owners, these farms will characterized and evaluated in terms of animal health, welfare, productivity, feed-sufficiency, biodiversity, economy, and environmental impact. A specific focus will be on potential benefits on welfare and immunity when animals are free-roaming. Animals will also be more exposed to parasites in the outdoor environment and we will look into developing preventive strategies, including use of bioactive crops or trees. We expect that ROAM-FREE will expose benefits and challenges in a variety of mixed systems and form the basis for knowledge-based practical guidelines to improve existing mixed systems. Innovative mixed farming concepts will be developed and discussed with pig producers at meetings and trainings session, facilitating a wider adoption of mixed farming strategies in organic pig production.